Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
tak přes bodýčko s krátkým rukávem bych ještě asi dala mikinku, jinak záleží na tom, jak teplo doma máš, jinak hlavně ať má asi v teple nožičky a pak to poznáš podle ruček, jestli je má teplé, tak je ok, když chladnější, tak přihodit jednu vrstvu. Alespoň tak mě poučovala kamarádka ![]()
Kromě letního počasí jsem dávala i na doma vždy dlouhý rukáv. Přece jen se nehýbe a ručičky by mělo studené.
Kr. rukáv je fakt dost nepraktický, kromě velkých veder.
Záleží jak budete mít doma teplo, kde mimi bude ležet atd.
Já jsem dávala dlouhý rukáv , dupačky nebo navíc ještě ponožky a stačilo to.. Overálky jsou také moc fajn. Pod to můžeš dát i to body s kr. rukávem abys to využila.
Uvidíš sama - zda se dítě potí či mu stačí jen jedna vrstva.
No ručky má dítě chladnější i když je mu dobře. Nejlepší je sáhnout za krk..
dle mého ideální je. body s dlouhým rukávem a punčocháče a na ty ponožky a např. lehčí mikinka.
já mám viktora v overálku. večer dám vždycky čistý a když není nehoda, tak je v něm až do dalšího koupání večer. musím říct, že to je nejpohodlnější. ale pak se 3 overálky nevystačíš (já jich mám tak 10 a občas nestíhám prát. ale mám dost blinkací mimčo ![]()
Bydleli jsme v chladném přízemním bytě, vedle byl sklep. Malá měla buď body s krátkým rukávem a celkový overal nebo body s dlouhým rukávem a dupačky, na tom bavlněný kabátek, byla zabalená v tenké bavlněné zavinovačce - s lehkou vložkou, měli jsme podobnou, co se používá v porodnicích nebo v tenké rychlozavinovačce. Byla přikrytá tenkou dekou.
Jako úplnému novorozenci jsem jí dávala někdy ještě bavlněnou čepičku.
Ale měli jsme tam fakt kosu, k ránu tam bylo i 15 stupňů, my jsme chodili v trikách a teplých mikinách, protopili majland, dopláceli neuvěřitelnou sumu.
Naštěstí jsme se po roce z toho bytu odstěhovali, za topení nám vraceli
Tady bych to nechala jen u toho bavlněného kabátku a zavinovačky bez vložky. Nejsou důležité ruce, ale chytnout za krk.
Není univerzální rada, záleží, kde bydlíš, jakou máte v bytě teplotu. Ale já jsem někde četla, že pro novorozence rozhodně není ideální teplota 20 stupňů, ale 22 - 23, na koupání 25 a pro nedonošeného novorozence i 26 stupňů, aby se cítilo miminko dobře. Samozdřejmě s přibývajícím věkem postupně snižovat.
Overálky jsem ze začátku u obou dětí používala celodenně, prostě jen po koupání vyměnila za čistý, dost mi to vyhovovalo.
Já teda dávala jedině (krom léta)body s dlouhým rukavkem a polodupky, popř. ponožky, ale ty moc ne, mame doma celkem teplo
plno body s kr. rukavem mi zbylo a Baru je neměla ani jednou na sobě ![]()
Strašně záleží, jestli budeš mít blinkací mimčo nebo ne. Moje nebylo, takže já v klidu točila 4 bodíčka s dlouhým, 4 dupačky a 3 mikinky na den a 4 overálky na noc + 2 rychlozavinovačky. Zato kamarádka má malou blinkací, a málem nevystačí, oblečení má málo. Jinak bodíčka s krátkým rukávem bych v teplém bytě dávala miminku po šestinedělí přes bodíčko s dlouhým už třeba místo mikinky. Do těch 2-3 měsíců mimi nejhůř drží teplotu, pak už je to lepší. Ale krátký rukáv jsem využila fakt až v parném létě. Zkus koupit základ a uvidíš po narození, jestli vyšleš někoho na dokup. Taky třeba v paneláku schne vše během chvilky, kdežto v baráku většinou hůř.
Aty píše:
dle mého ideální je. body s dlouhým rukávem a punčocháče a na ty ponožky a např. lehčí mikinka.
Punčocháčky a body s dlouhým, to je super. Dupajdy jsem dávala jen na novorozence a dokud z toho malá nevyrostla. Jen sehnat punčocháčky 100% balvna, max s 2% lykry, byl záhul
Ty uměliny bych nedala.
Co se týče punčocháčků, taky záleží, jaké tělesné konstituce Tvoje miminko bude. Můj starší byl velký a cvalík, v půlroce už měl dupky velikosti 92, což je maximální možnost sehnání dupaček za rozumnou cenu. Dávala jsem mu potom punčocháče, sehnala jsem čistě bavlněné od Loany, s ramínky i gumou v pase, naštěstí v tunýlku, tak jsem gumu vystřihla a dala pryč. Jinak by se mu zařezávala do bříška.
Z toho důvodu nemohl mít můj syn ani žádné polodupačky zakončené gumou, s pružným nápletem jsem tenkrát nesehnala. Ale stejně, mám ráda na miminku co nejméně gum. I ponožky mohou baculatá mimča škrtit. Není nad celkové overálky.
My jsme listopadoví, takže taky v podstatě zimní. Doma měl body s dl. rukávem, na to dupačky, na nohy teplé ponožky a bavlněný kabátek, ten hlavně do zavinky na spaní, ale my bydlíme v paneláku a standardně tu máme 24 stupňů.
ahojky doma mame 23-25stupnu a oblikala jsem takto: body s kratkym rukavem, ponožky a overalek, nebo body s dlouhym rukavem ponožky a dupačky…
Ja dokud byla v zabalovacce (tak do 3 mesicu), tak Zuzanka nosila jen body s kratkym a pres to overalek (narozena koncem prosince). Nic jineho jsme nevyuzili. Na ven pres to chlupatou kombinezku, teplou cepicku a do fusaku. A zbytek vybavy zustal nevyuzity. Takze za sebe bych koupila jen cca 6 bodycek, 6 overalku a neco na ven, uuuplne to do 3 mesicu staci ![]()
Ahoj holky, jak by jste oblékaly miminko, které se má narodit leden/únor. Na ven ho nabalím, o to mi nejde, ale jak ho obléknout doma? Přemýšlím jestli mám dost oblečení, protože mám nějaké dupačky, bodýčka bohužel spíš s krátkým rukávem (dary) a asi 3 overálky. Všichni mi tvrdí, že to stačí, ale mě se to zdá málo. Hlavně bych přes bodýčko dala nějakou mikinku nebo kabátek. Overálek je prý na spaní?