Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Já beru HA, ale hlavně proto, že mi nic jiného nefunguje na mimo ms krvácení. Nesmím mít prostě vysokou sliznici a normální cyklus. Ale jinak bych šla do sterilizace. S manželem jsme mluvili hodně i o vasektomii, ale on by to psychicky nezvládl, a aby si přivodil nebo vsugeroval nějaké negativní účinky, to mi za to asi nestojí.
Pokud jste tomu oba otevřeny co takhle i vasektomie? V cizině (vím o USA) celkem běžná praxe.
Tělísko bezva věc. Jsem naprosto spokojená. Také další děti neplánují, ale přesto jsem ho zvolila. Připadá mi to jednodušší než chodit na operaci. Hlavně jednu velkou mám za sebou před dvěma lety takže to ne.
A jak jste stari? v moji socialni bubline po detech (30+) bylo caste telisko nebo hormony, ted uz jsme 40+ a prechazime na trvala reseni ![]()
Ano, když bylo jasné že jsem dorodila a další děti nebudou, měla jsem domluvenou sterilizaci přímo při císařském řezu o kterém jsme věděla že proběhne, byl plánovaný.
Jako žena se cítím, proč bych neměla? I po sterilizaci jsem žena a ne žirafa.
Mám přerušené vejcovody a kdybych o tom nevěděla tak to ani nepoznám. Cyklus a vše jako dřív. Za mě nejlepší volba.
Vasektomie. Jinak my se chranime prerusovanim, ale pripadne treti bychom zvladli. I kdyz zcela nezodpovedne na to spoleham, protoze nam to zatim 12 let funguje a deti byly skoro hned.
Manželovi je 40+ a čekáme druhé dítě. Další určitě nebudeme chtít ani jeden. Podstoupí vasektomii, abych do sebe nemusela cpát chemii nebo tělíska.
@Andyss píše: Více
No my jsme si tak třetí pořídili. Obě děti na první pokus, roky bez nehody no a najednou to bylo.
Pokud už děti nechcete, tak ať jde chlap na vasektomii. Je to mnohem menší operace než odstranění vejcovodů a v mém okolí už to je naprosto běžná věc. Já chtěla odstranění vejcovodů i kvůli prevenci karcinomu vaječníků, ale přechod přišel dříve.
@Andyss píše: Více
No taky nám to pár let vycházelo. A v úplně blbé situaci najednou překvapení. Byl to šok.
Jednoznačně tělísko. HA jsem brala jako mladá, cca.od 16 do 26 let. Po dětech, kdy jsem vždy otěhotněla jen co se na mě manžel podíval, jsem HA zkusila a nedělala mi dobře. Hormonální tělísko je třeba pro mě ideální záležitost.
@JancaS84 píše: Více
Nene, fakt? Ja nechapu, ze to teda tak dlouho funguje a pak najednou ne. No u nas manzel treti casem chce, ja spis ne, ale po tretim uz bych urcite volila nejakou jinou antikoncepci. Je fakt, ze prerusko je proste jen v pripade, kdy je dalsi dite možnost, no… ale je to i pohodlne nemuset resit antiko.
Ahoj,
mame jedno dite, ted cekam druhe a vim, ze pro me je to stop stav. Dve deti jsem si vzdy prala a tri je pro me uz moc. Muz to vidi stejne a tak jsme se domluvili, ze si to oba probereme a srovname v hlave a za nejakou dobu si rekneme nase postoje k tomu.
Kdyz mate o budoucnosti takhle jasno, uvazovaly byste o nejakem „trvalem reseni”?
Nechce se mi uz naporad se cpat praskama. Intimni zivot mame celkem cily, takze planovani plodnych dnu nebo hledat nejakou fyzickou ochranu nas obtezovalo do ted, predpokladam teda, ze bude i dale.
Jak vase telo reagovala na telisko? Mel nekdo negativni zkusenost?
Kdyz uz jste se rozhodly pro podvazani vejcovodu, litujete toho zpetne? Mam pocit, jestli pak nebudu „min zena”.
(Muz uvazuje i o reseni ze sve strany, ale zatim jsme to jeste podruhe neotevreli, takze nevim 100% s cim prijde)