Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, nemám moc znalostí co se týká očkování hexavakcínami, ale snažila jsem se odložit očkování pro svého syna na déle než v 9.týdnu, přišlo mi to šíleně brzy. Včera jsme byli na 4-měsíční prohlídce a já strašně váhala, zda již píchnout nebo ne. Chlapeček má už skoro 7,5 kg, je zdravý a čilý, není narozený předčasně, nic takového. Ale přesto mě očko děsí. Stála jsem v ordinaci snad půl hodiny a přemítala, dr. mi řekla, ať to klidně ještě zvažuji, že můžeme očkovat schématem 2+1, ale až od konce 6. měsíce, a zároveň doporučila Pediacel, který teď bude mít prý naposledy v životě k dispozici. Rozhodla jsem se, že nechci poté doočkovávat extra Hep. B, a proto jsem se jí zeptala, co z hexavakcín mi doporučuje, pokud se rozhodnu píchnout, ona navrhla Hexacimu. Věřím jí, přijde mi normální, že má selský rozum, nic necpe. Ale jak mu to píchli, tak se mě zmocnil fakt strach, že se mu něco stane, možná dost plaším, ale bylo mi strašně líto, že jsem mu to nechala dát, a teď přemýšlím, zda se na to pro příště nevykašlat, i když už máme rozočkováno. Prcek zatím nemá žádnou reakci, ani zvýšenou teplotku (očkovaný byl včera dopoledne), je veselý, hraje si jako jindy. Máte prosím někdo zkušenost právě s Hexacimou ve schématu 3+1? Samozřejmě nyní nemůžeme pokračovat ve schématu 2+1, když jsem nechala naočkovat na konci 4.měsíce…
Případně, dá se na další očkování prostě nejít a najet na něj znovu, až bude dítko větší? Vím, že by tím pádem byla tahle dávka zbytečná, ale hledám prostě nějakou cestu nejmenšího zla, jsem fakt plašan a o malého se bojím. Může se stát, že i když na první injekci neměl reakci, u dalších dávek to může být jinak? Prosím o jakékoliv zkušenosti a doporučení, co dál. Je to moje první mimčo a já jsem nerozhodná i sama ve svých věcech, natož pak s malým..
moc díky!!!
Ja dala prvni hexu ve 3,5 mesicich, bez reakce, druhou dostal ve 4,5 mesicich a byl hodne spavy a unaveny, zvysena teplota.
Proc si nevyuzila setrnejsi schema v tom pul roce? Kdyz jsi tak vydesena, kor, kdyz ti to dr sama nabidla.
Obe deti mam naockocane az po pul roce, druhe prave 2+1.
Kdyz uz jsi zacala ockovat takhle, tak to doockuj
Proc byste nemohli dat 2+1??? Druhou davku za 2-6 mesicu /minimalne za dva/ a treti za rok a vic po druhe. U hexacimy se doporucuje dat posledni davku pred dovrsenim 2. let, u hexavakviny 3.let a pediacel 4.roky.
Můj syn má skoro 7m a odkládala se jen první dávka kvůli komplikovanému porodu a navrhl to sám doktor, teď má za sebou 3 dávky hexy a všechny bez reakce… Taky jsem se hroutila aby nezkolaboval apod. A bohudík zbytečně
Ono se to vyděšení s věkem nezlepší. Vždy to budeš prožívat stejně (aspoň já to tak mám).
Pokud jde o zbytek očka, teď už je to skoro jedno (stejně budou 3ks). Roztáhlá bych je od sebe na maximum. Pak dala dítku pokoj s očkováním a podle nutnosti nástupu do školky naočkovala MMR okolo třetího roku a jen jednou.
Ahoj, nevim zda ti to pomuze ale mas supr doktorku
pediacel je opravdu nejlepsi, co na tom ze neobsahuje hepat. b. i proto je lepsi, ja teda nejsem toho nazoru, ze takhle mala miminka by jen tak mohla chytit tuhle zloutenku, vdzyt staci si predcist jak se prenasi. S nasi dr. jsem to nemela vubec snasne, x krat jsem se s ni i brutalne pohadala jelikoz ji se odklady ani jine vakciny nelibi. Nenechali jsme se a kluka ockovali aspon teda hexacimou ale ve schematu 2+1,a to az v 9 mes. Na prvni davku reagoval jen ospalosti. V 11 mesicich dostal davku druhou, a to uz sranda nebyla jeste tentyz vecer zacal zvracet, prujmovat, 14 dni mel misto vpichu zdurele, tyden v noci nespal, kdyz zabral budil se s hysterickym placem (to bylo nejhorsi, moje male miminko, ktere mi cca od 6 mesicu spalo poklidne celou noc, se ted nedalo utisit ani mnou
) ted se uz budi nastesti zas jen na prebaleni, ale pres den ma totalne rozhozeny spanek, kazdy den jinak
nase dr jen rekne, ze nemam dukaz, ze to je z ockovani
takze ano, reakce na kazdou davku muze byt uplne jina (overeno i u kamaradek). Druhe ditko jen tak tez ockovat nenecham, budeme zas odkladat, co nejdele. Bohuzel znam pripady, kdy stacilo jedno ocko a nenavratne to zmenilo zivot cele rodine ![]()
Syn byl očkovaný od 10. týdne. Nechala jsem mu dát i pneumokoky ( ne naráz ).
Teď ve 27 měsících má za sebou obě dávky priorixu. Vždy naprosto bez reakce.
Já teda musím říct, že v mém okolí neznám dítě, které by mělo špatnou reakci. Čímž samozřejmě nechci říct, že někdo jiný reakci mít nemůže.
@Verun83 No, protože mi na to řekla, že samozřejmě otálení s očkováním má i svá negativa, dítko může chytit např. černý kašel od kohokoliv, nezávisle na tom, zda s ním navštívím obch. centra či jiná frekventovaná místa… tak jsem si v tu chvíli řekla, že tedy bude asi dobré s očkem začít… ale dnes (i přes naštestí v poho reakci) mám mínění jiné ![]()
@Bebuše Jo, to jsem si jistá, že bát se budu pokaždé… a v mém případě tedy míníš, že je možné nechat mezi jednotlivými dávkami větší rozestupy, než nás dr. objednala (tedy nyní na druhou dávku měsíc po té první)?
@Halamka Ale co když s dr. nebude řeč? To na vakciny.net jsem četla, ale nevím, zda přímo ona bude k tomu svolná
Každý tvrdí, že pro 2+1 se musí začít až po 6.měsíci věku dítěte…
@joeline hexa infarix, nebudu tady obhajovat ani hanit očkování, já sama jsem očkovaná snad úplně na vše až se i praktická divila, ale taky jsem se bála mu to dát, aby nemel vedlejší reakci a na druhou stranu, když mu to posunul tak jsem se bála že to ještě nemá, mmch máme k tomu ještě 3 dávky synflorixu a taky bez reakce, nevím co se stalo že si ze dne na den otočila, hlavně když je bez reakcí, za sebe čiň jen to co ti dává smysl, já se takhle řídím u všeho