Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, nechávali jste miminka očkovat už takhle brzy? Máme termín na zítřek a to je 9.týden. Dr zastávají názor, že je to v pořádku takhle brzy a co se týče maminek, tak kolem mě to všechny odsouvaly, tak o dva měsíce a víc… Pokud jste nechávaly očkovat takhle brzy, objevily se nějaké nežádoucí účinky? Pokud jste očkování odsunuly na později, tak z jakého důvodu? Opravdu nevíme zda je lepší očkovat dříve jak říká dr… ![]()
Ahoj, já mám oba kluky naočkovaný dle kalendáře, žádný odsouvání, plus mají pneumokoky. A problém žádnej, jednou větší spavost, jindy řev, nespavost, teplé místo vpichu, lehká bolest místa vpichu…ale žádné teploty nebo nějaké horory, jak tu občas někdo popisuje, se nekonaly. To ale neznamená, že to bude v pohodě i u vás, s největší pravděpodobností ano, ale jistě ti to nikde neřekne. Zkus to první očkování dat a dle reakce se rozhodni, co dál.
Pokud mas spatny pocit, tak mimi tak brzy ockovat nedavej. Muzes zacit v 6. nebo 10. mesici a naockuj ve schematu 2+1. Prvni vakcinu v 6/10/m, dalsi MINIMALNE dva mesice po prvni a treti po roce a dele po druhe.
Ja mela podobne spatne pocity u MMR a dopadlo to nedobre, oskliva reakce. Dcera reagovala uz na hexu, ale tenkrat jsem tomu, bohuzel, nevenovala tolik pozornosti. Neznala jsem tu odvracenou stranu.
Kazdopadne ty si rozhodni, kdy a jak dite ockovat.
Prvni dite ockovano dle kalendare. Reakce zadne. Druhe dite odklady a reakce tez zadne. Mezitim sama nase dr. Udelala zmenu a prvno ocko dava ve trech mesicich.
Edit bavim se pouze hexe.
Neockovala bych pred dokoncenym 6m. Nase doktorka tak ani neockuje (Nemecko). Nema s tim dobre zkusenosti.
Odložte na později, klidně kolem 10 mesice! To, ze nemá dite reakci žádnou neznamená, že to do něj muzete pálit. Pohar může přetect. Já mám syna 5 měs. A zatim neočkován.
My po první hexe - malá se zastavila ve vývoji a cvičili jsme Vojtu. Naše fyzio doporučuje očkovat až v půl roce nejdřív, kdy je na to tělo víc připravene. Zvlášť pokud dítěti nevymizel Mohruv reflex, tak s očkováním počkat. Stejně 9.tyden je moc brzo. Minimálně bych měsíc počkala.
Moje dítě je očkované přesně podle očkovacího kalendáře a vše bylo v pořádku, vývoj byl naprosto normální ![]()
Aha, tak ten mohruv reflex náš malý ještě má… a jaká je vlastně pravděpodobnost, že zrovna tyto nemoci u nás chytne… asi to není tak moc časté? Zase s ním pak nechci být zavřená doma, aby něco nechytl… Rádi jezdíme na výlety a tak
… Ale asi se přikláním k tomu to odsunout o cca dva měsíce… docela se toho bojím
![]()
@SkierWoman145
My chodíme všude
. Nepropadejte panice. Mrkněte na statistiku nemocní 000000000 jediné spalnicky a cerny kašel, ale to spíše chytnete chřipku než toto. Loni bylo 600 pripadu výskytu černého kašle mezi ockovanymi haha tj. Cca 5 nemocnych na 100 000 obyvatel, takže kdo umi matiku a spocita pravdepodobnost onemocnění??? Venku na vzduchu urcite nic nechytnete. ![]()
Nase dr očkuje od třetího měsíce. Děti v pohodě. Ja bych klidně ockovala podle kalendáře ![]()
První jsem očkovala takhle brzy a to bylo celkem ok, až ty další dávky byly horší.
Druhý zatím nemá nic.
Hexa se muze ockovat od 6. tydnu… vsechny tri deti sem nechala ockovat podle ockovaciho kalendare s prvni davkou v 9.tydnu, soucasne s pneumokokem a rotavirama… reakce jen den-dva trosku protivnejsi mimina a castejsi stolice ( to ty rotaviry) Jinak nic.To ze tvoje dite nebude mit reakci, ti ale nikdo slibit nemuze. Smysl ockovani je ochrana pred inf. nemocemi… treba ten cernej kasel neni vubec vzacnej a jsou dost vysoky cerny cisla - bohuze spousta obvodaku na nej nemysli a netestuje… a ten je nejvic nebezpecnej prave pro ty prtouse ![]()
Ve 2 měsících bych rozhodně neočkovala, pokud se nebojíš, že mezi 2. a 3. měsícem chytne černý kašel. Očkování před 3. měsícem věku vyvolává ochranu jen u velmi malého počtu dětí. Té dávce se také často říká „promarněná“. Proto se schéma 2+1 nedoporučuje očkovat před 3. měsícem. To zaprvé.
Zadruhé bych nikdy neočkovala dítě, u kterého nevím, jak na tom je psychomotoricky a to ve dvou měsících obtížně zjistíš. Počkala bych alespoň než se uvidí, jak kvalitně bude pást koníčky, pokud už chceš očkovat takto brzy.
Příspěvek upraven 19.09.17 v 10:29