Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Halamka píše:
@anabel2016 spalnicky, priusnice, zardenky. Osidna vakcina.
Hexa rozdelit nelze-na samotne slozky. Muzete ji ale posunout prave treba na 10. mesic, druhou po dvou mesicich a treti a posledni za rok od druhe.
Nemoc muze chytit i jako ockovana /viz priusnice v posledni dobe/.
ta hexa-povinná obsahuje co všechno? jsem z toho nějaká zmatená, píše se všude asi 6 věcí jako v jednom očkování? http://www.vakciny.net/…AVIDELNE.htm nebo je to nějak rozdělené jako viz odkaz?
@anabel2016
Asi takhle: pokud pujde dite casem do statni (ne soukrome, nebo lesni skolky), je zatim povinne mit naockovano 6valentni vakcinou (infarix hexa - „hexavakcina“, nebo nova hexacima- obe hrazene pojistovnou) a pak samozrejme MMR, to te zatim nemusi trapit. Pokud by do skolky neslo, muzete ockovat i jinou vakcinou, nebo vubec (vakciny byvaji hrazene rodici). Nepovinna ockovani bych nedavala, ale to je na vas.
Pokud se ditko narodilo driv, klidne bych ocko odsunula kolem pul roka nejdriv, nic vam neutece a do kramu samozrejme muzes, ani deti po ockovani kolikrat nemaji vytvorene protilatky a nemoc mohou chytit. Vyhybala bych se spis castym navsevam pediatra, tam je bacilu mnohem vic.
Odklada se proto, aby se do miminka necpalo tolik s prominutim sr*cek a co se tyce poctu davek, bud muzes jit, u nas bohuzel, tradicni cestou 3 davky a po nejakem case jeste jedna (3+1), nebo setrnejsi cestou 2 davky a po case ta posledni (2+1). Rozestup mezi davkami urcite ne kratsi jak 1 mesic, radeji treba 2 mesice.
Od doktoru se nenech strasit, jsi matka a rozhoduj ve prospech sveho ditete, nikoliv ve prospech platu lekaru a farmaceutu ![]()
@anabel2016 Může se posunout, to ti nikdo nemůže zakázat. S tím rozdělováním, nevím. Znám jen jeden případ a tam to bylo kvůli brutálním vedlejším účinkům.
Vím, že některé maminky si vyberou jen monovakcíny a očkují děti jen tím, co opravdu považují na nutné a nebezpečené. Ale pak se smiř s tím, že školka ti takové dítě pravděpodobně nevezme. Až v předškolním věku. Ale může se mnohé změnit.
@anabel2016 píše:
jsou ji 2 měsíce a prvního máme jít k doktorce kvůli očkování, tak bych právě potřebovala vědět co ji říct, aby mi tam nenakecala nějaký kraviny, né že bych jí úplně nevěřila ale nevěřím, je to malé město a kvalita doktorů nic moc, rodila jsem raději v jiném městě, tak asi tak. Takže jestli jsem pochopila tak si dám základ co musím, ale můžu si vybrat jakou vakcínou? a to 2+1 by tedy první očkování bylo až v 10 měsících? do té doby by byla docela nechráněná že? jako že bych ji nemohla vzít do krámu když půjdu na nákup a tak?
Tak to je opravdu ještě maličká. Řekla bych důrazně, jasně a stručně, že zatím odkládáš. Nic vysvětlovat nemusíš. Někdy je to spíš kontraproduktivní. Připrav se, že může přijít nátlak, vyhrožování. Ano, lze si vybrat vakcínu. Ano, první očkování může být „až“ v 10m, stejně tak kdykoli jindy. No, nechráněná, to je otázka
Moje děti (40m a 14m) očkovány nejsou a životu se rozhodně nevyhýbáme ![]()
Hexa = zaskrt, tetanus, cerny kasel, obrna, haemophilusB, zloutenkaB.
Nektere /obrna, mozna i zaskrt/ beru osobne za O. K., ale nerozumim tetanu anzloutence B. Tetan neni prenosny a tak male dite opravdu nevim, kde by to mohlo chytit /hluboka uzavrena rana/ a zloutenka B /prenasi se infikovanou krvi nebo pohlavnim stykem/ je absolutne mimo me chapani. Cerny kasel pozbyva ucinnost /podobne jako vakcina TBC, o ktere se vedelo, ze chrani z cca 60% a ma vedlejsi ucinky, presto trvalo 10 let, nez ji vyskrtli/.
Cpou do prtat nesmyslne ocko na ukor zdravi.
Dej na svuj pocit, intuici. Odloz a procti si informace z obou stran. Ne jen reklamy a vychvalovani. Je spousta deti, kterym ockovani ublizilo, ale malokdy to nekdo prizna. Ja neposlouchala a dcera mi kazde /MMR nejvic/ odnesla zhorsenim zdravi, nektere nasledky bude mit porad.