Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Lucikg Pokud už máš v těle HPV, tak je očkování zcela zbytečné.
@klenice píše:
@Lucikg Pokud už máš v těle HPV, tak je očkování zcela zbytečné.
Nález byl samozřejmě celý odstraněný, že by to mělo být čisté a doporučili mi očkování ![]()
Ale ten virus máš v těle, odstranili jen tu zmutovanou část tkáně. Můj Dr. (zakladatel onkogyn. centra před XY lety v Brně - je to jedna z největších kapacit u nás) mi řekl, že je zbytečné očkovat, pokud už žena má či měla nález HPV a aktivní sex. život. A co mi z té diskuse vyplynulo všeobecně, že celkově není zastánce očkování. Já jsem se nechala naočkovat jako 100% zdravá (cytol. „0“) a dopadla jsem s rakovinou in situ do půl roku od poslední vakcíny, takže si nedělám iluze o očkování a svoji dceru bych naočkovat nikdy nenechala. Za mě se ještě očkoval pouze Silgard, který, světe div se, byl v tu dobu na západě zakázán a stálo mě to 13tis., protože tehdá na to VZP ještě ani nepřispívala. Promiň, rozvášnila jsem se
A jistě ti tvůj Dr., který má provize z prodané vakcíny řekl, že se musíš nechávat už do konce života každých 3-5 let přeočkovat ![]()
@klenice dočetla jsem se, že by vakcína nebyla účinná na ten vir HPV ktery jsem měla, ale na vše ostatní ano. Zatim jsem se s Dr. o tom nebavila. V Motole jsem si byla pro vysledky konizace, kdy mi Dr. rekla, ze by doporučila očkování… Tak než půjdu na kontrolu do CGOP, kde by mi vakcinu pichly, tak jsem si zacala o tom vice čist… A ted jsem v te fazi, že mam hlavu jak balon z tech informaci a opravdu nevim zda jit nebo ne…
![]()
Problém je, že imunizace nenastane tím, že člověk v sobě má HPV vir
to je něco jako herpes. Ten taky jak jednou chytnem, máme ho v těle navždy
Očkování může chránit proti dalším typům HPV, které zatím v těle nemáme. Konizovaným pacientkám se doporučuje, protože prý tím, že po kontaktu s HPV reagují prekancerózními změnami čípku jen prokázaly, že jehich imunitní systém si s HPV sám neporadí (často ve věku vyšším 30 let) ![]()
Byla jsem na konizaci ve čtvrtek a o očkování uvažuji
ač jsem velký odpůrce očkování jen tak preventivně, tak v tomhle případě mám dojem, že je opodstatněné. Měla jsem tu nejhorší variantu 3-HSIL a čekám na výsledky biopsie ![]()
@Evickita Tohle očkování bych nedala ani nepříteli. Ve světě se stále objevují další případy závažných NÚ po tomto očkování (i fatálních, úmrtí nezletilých děvčat pár hodin po očkování, ochrnutí apod.). Kromě toho, přímo po konizaci nebo pokud je virus v těle prokázán, je toto očkování kontraindikováno. Tělo si s virem zvládne poradit, některé lépe, jiné hůře. Změny na čípku se vyvýjejí dlouhodobě. Jsou ženy, které s nálezem CIN I žijí třeba 10 let beze změň. Pokud už jste měla tento nález, uvažovala bych nad změnou gynekologa. Moje máma měla bohužel celkem laxní lékařku, takže i když docházela na pravidelné prohlídky, musela nakonec na konizaci. Myslím, že toto očkování /snad jako každé) snižuje obranischopnost organismu (i když jen krátkodobě). Údajně toto očkování sice chrání proti daným druhům, ale naopak se tělo stává k ostatním druhům vnímavější (toto mám z nepodloženého zdroje, nechci šířit bludy, ale spíše se přikláním k tom, že to může být pravda).
@Maiiia píše:
@Evickita Tohle očkování bych nedala ani nepříteli. Ve světě se stále objevují další případy závažných NÚ po tomto očkování (i fatálních, úmrtí nezletilých děvčat pár hodin po očkování, ochrnutí apod.). Kromě toho, přímo po konizaci nebo pokud je virus v těle prokázán, je toto očkování kontraindikováno. Tělo si s virem zvládne poradit, některé lépe, jiné hůře. Změny na čípku se vyvýjejí dlouhodobě. Jsou ženy, které s nálezem CIN I žijí třeba 10 let beze změň. Pokud už jste měla tento nález, uvažovala bych nad změnou gynekologa. Moje máma měla bohužel celkem laxní lékařku, takže i když docházela na pravidelné prohlídky, musela nakonec na konizaci. Myslím, že toto očkování /snad jako každé) snižuje obranischopnost organismu (i když jen krátkodobě). Údajně toto očkování sice chrání proti daným druhům, ale naopak se tělo stává k ostatním druhům vnímavější (toto mám z nepodloženého zdroje, nechci šířit bludy, ale spíše se přikláním k tom, že to může být pravda).
Co tímhle žbleptem chceš jako říct? Co jiného s tím jako může doktor dělat, než poslat na konizaci.
Svého gynekologa určitě nezměním! Sleduje velmi pečlivě. Při sebemenším výkyvu v cytologii mě zval na kontrolu po půl roce (a né po roce) a i tak se během půlroku zvrhl 2. stupeň na 3. tak udělal HPV testaci, prokázal se vir 16. Okamžitě mě poslal na konizaci. Jde mi spíš o to jak se tedy nyní chránit dál?
Děti mám 2, další neplánuji. Je mi 37. Imunitu nemám asi moc dobrou, navíc jsem HLA B-27 pozitivní, je to pozitivní abtigen který mě řadí do skupiny potenciálně rizikových pacientů revmatologie. Nechci očkováním spustit větší paseku ve svém těle.
Ale zároveň chci udělat vše pro to, aby se to už neopakovalo.
Možná že jediný způsob je testace manžela a když bude on čistý, tak je očkování zbytečné? ![]()
@Aenne píše:
Proti HPV je ideální prevence nebýt promiskutní, používat prezervativ a nezapomínat na to, že HPV vírus muže infikovat taky hltan při orálním sexu a pozdeji spusobit rakovinu.
No, ovšem málokdo z nás má za život jen jeden vážný vztah, že…
@Aenne nebýt promiskuitní…to je jasný… Stačí ale když ten 1 partner je HPV nakažen a co pak? Jak se chránit? Když jsem po konizaci a nechci se reinfikovat? Pochybuju že stačí kondom
http://hpvinfo.cz/hpv-kondom
@Aenne píše:
nic takového jsem neŔekla, ale čím víc partneru, tím je riziko větší, takže pokud nekto střída partnerov jak fusakle, tak s vysokou pravdepodobnosti ten virus chytne.
A stejně tak ho můžeš chytnout od toho jednoho partnera třeba ze dvou co máš za život…
@Evickita píše:
Možná že jediný způsob je testace manžela a když bude on čistý, tak je očkování zbytečné?
Jo, mělo by to tak být…
@Russet to je taky možnost
ale když tu píšete, že byste to nedaly ani nepříteli tak nevim ![]()
@Evickita píše:Člověk je tak trochi na rozpacích. Jedna doktorka do televize řekla, že toto by neočkovala, jiný doktor řekl, že jeho syn očkování má. Kdybych měla dceru, asi bych si to nechala pořádně od doktorky vysvětlit. Každopádně bych ji nenechala zanedbat prevenci a platila jí ten spolehlivější test. Kdyby si nechala mluvit do střídání partnerů, tak bych upozornila i na toto.
@Russet to je taky možnostale když tu píšete, že byste to nedaly ani nepříteli tak nevim