OČR a PN
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
@Anonymní píše: Více
obojí od prvního. OČR jen 9 dní. U OČR není člověk omezen vycházkami. Co je výhodnější finančně to nevím, nevím jak se počítá denní dávka u OČR. U PN do 14 dne se platí jen pracovní dny, u OČR asi i víkend.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jak od kterého dne se vyplácí? Od prvniho, ne? Ocr máš placeny prvních 9 dní, pak ses doma zadarmo. Platí to stát. PN platí zaměstnavatel prvních 14 dní, pak opět stát. Obojí je x % z platu, netuším, kolik, tak nevím, co je výhodnější. Nějak jsem to nikdy neřešila. Buď je nemocný dítě nebo já. Pokud oba, beru spíš neschopenku, to je jeden telefon a hotovo. U ocr pak musím jít osobně pro papír, a to v ordinacích hodinách, čili do 11 hod…bezva. Tato situace nastala zatím dvakrát, poprvé jsem měla ocr, podruhé pn, prostě podle toho, kdo onemocněl první.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tady přesně:
*Zatímco náhrada mzdy od zaměstnavatele je vyplácena pouze za pracovní dny, nemocenská náleží za kalendářní dny, tedy i za víkendy a státní svátky. Nemocenská se vyplácí vždy zpětně.
Výše nemocenského činí 60 % denního vyměřovacího základu od 15. kalendářního dne trvání dočasné pracovní neschopnosti do 30. kalendářního dne dočasné pracovní neschopnosti, od 31. kalendářního dne dočasné pracovní neschopnosti nebo karantény sazba činí 66 % denního vyměřovacího základu a dále od 61.*
----------------------------------------------------
Výše ošetřovného se počítá od prvního kalendářního dne a činí 60 % redukovaného denního vyměřovacího základu za kalendářní den. Orientační výši dávky si můžete spočítat na kalkulačce MPSV.
Ošetřovné získáte po dobu prvních devíti kalendářních dnů za podmínky, že trvá potřeba ošetřování. V případě zaměstnanců či zaměstnankyň samoživitelů, kteří pečují o dítě mladší 16 let, které neukončilo povinnou školní docházku, může jít až o 16 dní. Do této doby se počítají nejen pracovní dny, ale i víkendy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše: Více
před časem tu taková diskuse byla a tam někdo psal, že ze zákona má PN přednost před OČR - ovšem, kdo to bude zkoumat, že jo,
obojí je tuším 60 % z platu, OČR máš placených 9 dní, pak jsi doma zadarmo, pokud nejsi osamělý rodič - ale zase nejsi vázána vycházkami,
takže popřemýšlej, co je pro tvé podmínky lepší
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Žirafa 69 jo, už jsi to napsala dříve než já a podle citace zákona ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mám dotaz..od kterého dne se vyplácí OČR a od kterého PN? Je výhodnější OČR nebo PN?