Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Ahojte, chtela bych poradit. 28.05.2025 probehl soud o peci o deti. Uzavrela jsem s manzelem dohodu - tedy bez moznosti odvolani. Alimety ma platit vzdy do 20. v mesici. Mohu s temito penezmi pocitat uz tento mesic? nebo az mi prijde psani od soudu? Pisemne zatim nic nemam. Dekuju
To jste si měli napsat do dohody od kdy bude platit, my měli napr. Platba bude od 3/22 do 15 dne v měsíci za daný měsíc k rukám matky ![]()
No ja jsem v tom zmatku rekla, ze chci dohodu, protoze jsem nechtela, aby deti museli vypovidat u soudu. Dohoda nebyla planovana. Ale vim, ze to ma platit od rozsudku soudu, To tam rikali, ale ja nevim, jestli to je ten datum, kdyz bylo stani nebo az to dostanu domu pisemne?
To take soudkyne rikala, ze bude vzdy platit za dany mesic. To mas pravdu.
Při důsledném výkladu nabyde rozsudek právní moci dnem doručení a je-li výživné součástí rozsudku, tak platí nabytím právní moci. Nebude-li rozsudek doručen do 20. tak už ne, ale rozumný rodič by neměl platit jen co musí.
@lísteček pokud je normální, zaplati už teď v červnu, jinak až po nabytí právní moci no
můj muž když se rozváděl, trvalo to dlouho, platil od prvního měsíce co se odstěhoval sám od sebe a pak to soud jen posvětil
Rozsudky na vyzivne jsou predbezne vykonatelne, povinnost plnit se tak vaze k doruceni pisemneho vyhotoveni rozsudku. Na vyhotoveni a vypraveni rozsudku ma soud 30 dni, u schvaleni dohod to byva rychlejsi.
Pravni moc, na kterou vyse odkazuje (nespravne) Lubos P., neni v tomhle pripade rozhodujici.
Tak on by měl platit i před rozsudkem, ale pokud je to blbec, tak ti taky nemusí poslat nic, ani když ten rozsudek už máte a budeš to z něj tahat pres urady ![]()
Mela jsem soud dneska a bylo primo v dohode uvedeno, ze ma platit od tohoto mesice.
Dekuju za rady, tak se budu muset nechat prekvapit
Ma na to jeste teoreticky tyden, mozna schvalne ceka az na toho 20. ![]()
@lísteček píše: Více
Tak málo informací. Pro přesný výklad je potřeba znát výrok rozsudku či schválené dohody. Můžeš si na soudu požádat o protokol z vyhlášení rozsudku, tam bude výrok uveden.
Vykonatelné u soudem schválené dohody je to při doručení poslednímu účastníku (otec, matka a opatrovník za dítě). Výživné, které dospělo splatnosti do jeho právní moci (např. uložena povinnost platit 5.000 od května do 15. dne tohoto měsíce, a rozsudek dorazí 24. června, pak do 27. června by měl doplatit 10.000 za květen a červen), je splatné do 3 dnů, není-li v rozsudku stanoveno jinak. Pokud mi pošleš výrok rozsudku/dohody, mohu upřesnit.
@lísteček
U nás teď (po soudním smíru) tatínek posílá dceři výživné až v poslední možný den a je to ještě později než 20. Takže i u vás může čekat a poslat to výživné opravdu až 20. Záleží, jak zní dohoda. V našem případě (a máme to i v protokolu z jednání) platí zvýšené výživné od měsíce, kdy byl u soudu uzavřen smír.
@KovaJana
Můžeš mi prosím poradit? Chodí Usnesení (o soudním smíru) účastníkovi poštou, nebo když bylo zasláno datovkou právníkovi, už účastníkovi poštou nepřijde? Chtěly jsme s dcerou nechat na Usnesení vyznačit doložku právní moci a na soud se nemůžu dovolat…
Děkuji.
@Prelesta píše: Více
To záleží na soudu. Většina soudů posílá výsledek řízení jen advokátovi. A menšina pošle i účastníkům, a to zpravidla na vyžádání.
Právní moc s určitým zpožděním lze zjistit i v systému:
https://infosoud.justice.cz/…c/search.jsp
Na tvém místě bych zkusila kontaktovat advokátku. Doručené je to již převzetím advokátkou. Ale k právní moci potřebuješ doručení všem účastníkům včetně OSPOD, ale ti to mívají zpravidla hned.
Jakože do teď, než byl soud, nedával nic? ![]()