Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, má už někdo zkušenost s odbavením on-line u Smartwings? Jde to nově s Fischerem a Eximem. Letíme až příští měsíc, ušetřilo by nám to spoustu stresu, ale mám obavy, aby nás s dětmi posadili společně, protože není prý možnost si vybrat místo letenky.
jak to pak dál probíhá na letišti? Nikdy jsem on-line odbavení nedělala, takže si vůbec nevím rady. ![]()
Nejde zdarma vybrat místo, ale za poplatek si můžes vybrat místa vedle sebe. Používala jsem vždy aplikaci do mobilu, je to jednoduche a intuitivni. Zadas cislo pasu/OP, platnost, vyberes ty sedadla a pak ti vyjede e-letenka. Pak jen mobil pipas na letisti.
Na letisti dojdes k prepazce, das jim doklad, pipnes tu letenku z mobilu, odbavis tak zavazadlo. Dostanes listecek ke kufru. Pak projdes turniketem kde zase pipnes letenku, jdes na pasovou kontrolu. No a pak uz jsi v bezcelni zone a dle informacich na tabulich jdes na gate, ze ktereho odlitas. Tam zas pipnes letenku, das doklad a nastupujes do letadla. Behem nakupu v bezcelni zone se taktez pipa letenka.
Na letišti to probíhá jako ve čtvrtek dopoledne v Kauflandu, jestli si rozumíme… ![]()
Nevím sice, jak to mají Smart Wings, ale teď jsem letěla s dítětem s jinou aerolinkou, kde si nejde bezplatně vybrat sedadlo. Ukázalo se ovšem, že cestující s dětmi mají výjimku - automaticky jim přidělují sedadla vedle sebe bez poplatku. Myslím, že žádná aerolinka nemá zájem, aby jim v letadle seděly malé děti samy mezi cizími, takže bych si ještě jednou pořádně pročetla podmínky Smart Wings, jestli nemají třeba někde v poznámkách něco podobného. Já jsem tu informaci taky našla víceméně náhodou těsně předtím, než jsem začala rezervovat placená sedadla.
@annali píše: Více
No ale při zájezdu přes cestovku je to jinak, než u letenky koupené u dopravce. Nám přijdou pokyny příští týden, tak jsem na to zvědavá
@nozu letíte taky s Eximem nebo Fischerem? Mně se nechce dávat skoro 3k za to, abychom mohli sedět pohromadě, jindy nás každého posadili k jednomu dítěti a nebyl problém. ![]()
@Aduš8 ano, letíme. Ale ty můžeš klidně jít na klasické odbavení, aspoň co jsem pochopila z textu na webu. To on-line je pouze možnost, pokud budeš chtít.
@nozu jojo,stojí to tak i v podmínkách Smartwings. I to, že dítě do 12 let musí vždy letět s doprovodem, což by bylo nelogické je od rodičů rozsadit. Loni jsme právě na klasickém odbavení čekali přes hodinu, děti byly na zabití a pak jsme rychle hledali Gate. A to jsme tak přijeli včas. Naštěstí jsme měli zpoždění a děti si letiště trochu užily
. Tomu bych se chtěla vyhnout.
Akorát nevím, jestli pak nebudeme stát hodinu u té samoobslužné, no ![]()
@Aduš8 tak už mám odbavení hotové. Online to funguje skvěle, systém nám dal místa pro celou skupinu v jedné řadě. Je tam teda i tlačítko pro změnu sedadla, ale to jsem nezkoušela. Mě navržené uspořádání plně vyhovovalo. Jen se musí do systému vyplnit údaje z pasů, tak si je rovnou připrav k ruce. No a jak to bude vypadat u odevzdávání zavazadel se ještě uvidí ![]()
@nozu já psala přímo na Smartwings, odpověď přišla hned druhý den
. On-line odbavení není povinné, systém normálně dává sedadla vedle sebe, ale jen, pokud jsou dostupná. Prý jediná pojistka je searing. Ale vyhazovat skoro 3000 Kč se mi nechce
když budeš mít chvilku, tak dej vědět, jak to vypadá na samoobsluze s kufry. Aby tam nebyla delší čekačka, než na normálním odbavení ![]()