Odbory - založení

7.5.25 07:57

Odbory - založení

Ahoj, chtěl bych se zeptat někoho kdo s tím má zkušenosti, případně právní znalosti. Jde mi o to, že pokud zaměstnavatel opravdu nechce odbory, tak může odboráře prostě vyhodit (třeba pro nadbytečnost). Přijde mi docela fascinující, že na jednu stranu nemůže zaměstnavatel zabránit vzniku ale může je prostě obratem zlikvidovat. Co jsem pochopil, tak se člověk může soudit, ale než se to vyřeší tak má prostě výpověď. Orientujete se v tom někdo, co by mohlo zaměstnance, kteří do toho chtějí jít zachránit před něčím takovým? Případně jak to funguje právně? Děkuju za odpovědi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Svetluska55
7.5.25 08:38

Tak pokud se chystas zalozit odbory, abys vyjednal svým kolegum lepsi podminky, dokážeš určitě i nastudovat patricnou legislativu, sepsat stanovy, vytvorit s dalšími 2 kolegy vybor atp..
Ale ze jsem se dneska dobre vyspala, tak tady mas podrobněji info, jak se te jako odborového funkcionáře bez souhlasu odboru (čili tebe) nemůžou zbavit, pokud te teda nevyhazuji pro hrube poruseni pracovni kazne a to ti musi prokazat. Gratuluji :mrgreen:
Zvýšenou ochranu požívají odboroví funkcionáři (§ 61 odst. 2 zákoníku práce). K výpovědi nebo k okamžitému zrušení pracovního poměru se členem orgánu odborové organizace, který působí u zaměstnavatele, v době jeho funkčního období a v době 1 roku po jeho skončení, je zaměstnavatel povinen požádat odborovou organizací o předchozí souhlas s tímto opatřením. Následně mohou nastat tyto případy:

odborová organizace souhlas písemně udělí. V takovém případě zaměstnavatel může s odborovým funkcionářem rozvázat pracovní poměr výpovědí nebo okamžitým zrušením, a to do 2 měsíců od udělení souhlasu (§ 61 odst. 3 zákoníku práce);
odborová organizace se do 15 dnů k žádosti písemně nevyjádří. Takové jednání se považuje za předchozí souhlas a zaměstnavatel může s odborovým funkcionářem rozvázat pracovní poměr výpovědí nebo okamžitým zrušením, a to do 2 měsíců od udělení souhlasu;
odborová organizace písemně odmítne udělit souhlas. V takovém případě jsou výpověď nebo okamžité zrušení pracovního poměru neplatné, ale pokud soud ve sporu o neplatnost výpovědi či okamžitého zrušení shledá, že ostatní podmínky platnosti výpovědi (okamžitého zrušení) jsou splněny a zároveň (navíc), že po zaměstnavateli nelze spravedlivě požadovat, aby odborového funkcionáře nadále zaměstnával, pak jsou výpověď nebo okamžité zrušení pracovního poměru platné;
zaměstnavatel odborovou organizaci nepožádá o souhlas. V takovém případě jsou výpověď nebo okamžité zrušení pracovního poměru neplatné, a to i kdyby snad na zaměstnavateli nešlo spravedlivě požadovat, aby odborového funkcionáře nadále zaměstnával.

• Citovat
  • Upravit
12572
7.5.25 10:39
@Svetluska55 píše: Více

Odbory jso oser, doba Anny proletarky je pryc. Byt zamestnavatel tak je urcite nechci a odborare nebudu mit rada.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.5.25 12:32

@Svetluska55 no ale co když mi tu výpověď prostě dá. Třeba pro nadbytečnost?
To mám jako stejně přijít do práce a říct, že ta výpověď je neplatná?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Svetluska55
7.5.25 13:52
@lilith1 píše: Více

To souhlasim :mrgreen:
Když vidim odborove predaky, zveda se mi zaludek. Bucek na pochodu.

• Citovat
  • Upravit
Svetluska55
7.5.25 13:57
@Klobasovnik píše: Více

Vypoved pro nadbytecnost je stále vypoved a vztahuje se na ni, co jsem ti okopirovala ze straně MSV výše. Čili bez souhlasu odborove organizace ti ji nemůžou dát. Pokud ti ji dají, porušují Zakonik prace.
Více vic § 61 odst. 2 zákoníku práce
Pokud chceš zakladat odbory, umíš si i přečíst zákon, ne?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat