Biologické obory - studium, práce, uplatnění...

Anonymní
6.5.25 14:28

Biologické obory - studium, práce, uplatnění...

Ahoj,
Ráda bych se zeptala, zda je zde někdo kdo studoval nějaký biologický obor (jde mi především o obory jako Biologie, Systematická biologie, Molekulární a buněčná biologie, Ekologická a evoluční biologie atp.). Který obor jste konkrétně studovali? Bavilo Vás to? Pracujete v oboru? Na jakém místě? Našli jste práci v pohodě? Baví Vás Váše práce? Sháním takové obecné info :).
Předem děkuji za odpovědi :kytka:
Prosím o anonym. Okolí zatím neví, že o tomto směru uvažuji.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1624
6.5.25 15:22

Já studovala reprodukční biologii ( zahrnuje molekulární bio/biochemie/veterinářství).

Bavilo mne to moc, měla jsem od druhaku úvazek na katedře v laboratoři. Pak jsem na univerzitě zůstala na doktorát ale s granty tak že byl plat nějakých 25 tisíc, takže jako práce ( bylo to 2005).

Výhodu to mělo že jsem mohla studovat i rok ve Francii a vydělat si tam na to abych mohla vzít půjčku na byt( slušně granty). A taky že si tě lidé celkem váží když jsi vědec ( my dělali ve firmě cílenou léčbu onko dětí).

ALE! Pokud bys chtěla v Čechách extra vydělávat moc s tím nepočítej. Vědců si cení spíš v cizině. U nás i soukromé firmy platí málo. Musela bys být extra špička nebo se dostat to managementu / obchoďák v nějaké farma firmě. Jinak já s pHD když jsem odcházela (2018) měla 35 hrubého, kolegyně co tam je 15 let obchod má pod 50 tisíc.

A ještě že po dětech se zpět jen tak nedostaneš 8o…někdy jsou i pokusy do večera

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17019
6.5.25 15:51
@Anonymní píše: Více

Ahoj,

muž má obecnou biologii a geologii pro učitelství a uplatnění by aj bylo, nervy na to nejsou, takže pracuje mimo obor. Švagrová má na UPOLu nějakou specializaci v biologii, kterou ale už zrušili. Udělala si ještě předškoličkua učí ve školce s rozšířenou environmentální výukou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.5.25 09:34

No já moc pozitivních zkušeností z okolí nemám, ale taky záleží, kde bydlíte. Kamarádka od mamky má vystudovanou biologii (nevím teda jaký obor přesně), roky pracovala v jednom ústavu, pak propousteli, přišla o práci, nemohla nic sehnat, dělala si různé rekvalifikační kurzy, nakonec se jí z toho ústavu asi po dvou letech zase ozvali a vzali ji zpátky.
Jeden známý také vystudoval (tuším) experimentální nebo systematickou biologii, sice získal práci v nějaké laborce, ale říkal, že platové ohodnocení bylo směšné, tak dělá v IKEA. Ale dost lidí si prostě dodělá pedagogické minimum a jdou učit, s tou odbornou biologií bývá někdy těžké se uplatnit.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.5.25 17:37

Pokud můžu poradit nešla bych do toho. Určitě existují obory kde je mnohem lepší uplatnění.

• Citovat
  • Upravit
1624
7.5.25 17:42

A nevím co bys chtěla dělat? Pro laboratoře a farma firmy je lepší chemie ( ale dost těžká).
Jinak jak tu všichni píšou v Čechách si vědou nevyděláš. Já si nahrabala v té cizině, a tady ve firmě milá práce ale za prd. Nakonec jsem skončila po dětech jako učitelka ZŠ a mám v základu 40 tisíc hrubého ( to jest stejně jako věda) a jdu ve 2 domu+prázdniny, odměny a tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.5.25 18:59
@LunaP píše: Více

Ahoj,
Díky moc všem za odpovědi.
Právěže sama nevím, co konkrétně bych chtěla dělat. Nejvíce mne láká studium botaniky a následně pracovat ve správě nějaké CHKO/NP/arboretu atp. Nicméně je mi jasné že uplatnění v těchto oborech je nic moc (spíše nic než moc). Laborka je pro mě ovšem taky jednou z možností.
Jsem na ve třeťáku na gymplu, takže přemýšlím co dál. Kromě oborů, které jsem zmiňovala v prvním příspěvku, uvažuji ještě nad učitelství biologie a chemie/matematiky nebo nad nějakým zdravotnickým oborem. Nejraději bych však šla cestou přírodních věd, ale uplatnění mě odrazuje.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.5.25 19:44

U toho učitelství si radši jako jednu z kombinací vezmi matematiku. S matikou ti utrhnou ruce a budeš si moc vybírat. Chemie je pěkná, ale na ZŠ je ta týdenní dotace hodin malá a celý úvazek z toho nejde udělat. Biologii má každý druhý, takže s tou moc nezazaris. :? Jako jestli jsi z Prahy, tak strach mít samozřejmě nemusíš, tam ta místa jsou. Já jsem bohužel z kraje, kde je těch učitelů s touto kombinací strašně moc a míst málo…

• Citovat
  • Upravit
1624
8.5.25 21:43

No tak na to arboretum by mohl stačit třeba Bc…? Nebo se dá po gymplu i dostudovat odborná škola například zahradnictví ( někdy odbornější než VŠ) dodělala jen praktické předměty a maturitu odbornou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
8.5.25 22:06

Chemie a biologie maji spatne uplatneni. Hodne lidi nedela ve svem oboru. Biologie jeste horsi jak chemie.

Reknu to blbe, ale na spravu narodniho parku bys mela jit spis na finance a ucetnictvi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
19.5.26 21:26

Ahoj, tak jaky obor sis nakonec vybrala?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
78
19.5.26 22:57

Nedá mi to, abych nepřispěla do této už rok staré diskuze.
Před lety jsem vystudovala obor Molekulární biologie a genetika a dodnes v tomto oboru pracuji — a pořád mě to baví. Co mě ale s přibývajícím věkem trochu unavuje, je nutnost neustálého sebevzdělávání. Je to totiž obor, který se vyvíjí neuvěřitelně rychle. Ale dokázala jsem se vrátit po 7 letech na mateřské se 3 dětmi. Na druhou stranu právě ten dynamický vývoj dělá tuto práci zajímavou a člověk se v ní nikdy úplně nenudí.
Co se týče pracovního uplatnění, ve větších městech rozhodně není špatné. Na okresní úrovni to bude asi složitější, ale ve fakultních nemocnicích, výzkumných centrech nebo soukromých laboratořích je biologů potřeba opravdu hodně. Dlouhá léta jsem pracovala v aplikovaném výzkumu ve fakultní nemocnici a prakticky neustále jsme hledali schopné lidi. V laboratorním provozu velkých nemocnic pracuje překvapivě velké množství biologů — rozhodně více, než si většina lidí myslí, a určitě více než chemiků.
Nevýhodou je, že pokud chce člověk pracovat v humánní diagnostice nebo medicíně, je potřeba si dodělat atestaci. To je další časová i psychická investice, se kterou je dobré dopředu počítat. Na druhou stranu to pak otevírá poměrně široké možnosti specializace, profesního a platového růstu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat