Biologické obory - studium, práce, uplatnění...
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Já studovala reprodukční biologii ( zahrnuje molekulární bio/biochemie/veterinářství).
Bavilo mne to moc, měla jsem od druhaku úvazek na katedře v laboratoři. Pak jsem na univerzitě zůstala na doktorát ale s granty tak že byl plat nějakých 25 tisíc, takže jako práce ( bylo to 2005).
Výhodu to mělo že jsem mohla studovat i rok ve Francii a vydělat si tam na to abych mohla vzít půjčku na byt( slušně granty). A taky že si tě lidé celkem váží když jsi vědec ( my dělali ve firmě cílenou léčbu onko dětí).
ALE! Pokud bys chtěla v Čechách extra vydělávat moc s tím nepočítej. Vědců si cení spíš v cizině. U nás i soukromé firmy platí málo. Musela bys být extra špička nebo se dostat to managementu / obchoďák v nějaké farma firmě. Jinak já s pHD když jsem odcházela (2018) měla 35 hrubého, kolegyně co tam je 15 let obchod má pod 50 tisíc.
A ještě že po dětech se zpět jen tak nedostaneš
…někdy jsou i pokusy do večera
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše: Více
Ahoj,
muž má obecnou biologii a geologii pro učitelství a uplatnění by aj bylo, nervy na to nejsou, takže pracuje mimo obor. Švagrová má na UPOLu nějakou specializaci v biologii, kterou ale už zrušili. Udělala si ještě předškoličkua učí ve školce s rozšířenou environmentální výukou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No já moc pozitivních zkušeností z okolí nemám, ale taky záleží, kde bydlíte. Kamarádka od mamky má vystudovanou biologii (nevím teda jaký obor přesně), roky pracovala v jednom ústavu, pak propousteli, přišla o práci, nemohla nic sehnat, dělala si různé rekvalifikační kurzy, nakonec se jí z toho ústavu asi po dvou letech zase ozvali a vzali ji zpátky.
Jeden známý také vystudoval (tuším) experimentální nebo systematickou biologii, sice získal práci v nějaké laborce, ale říkal, že platové ohodnocení bylo směšné, tak dělá v IKEA. Ale dost lidí si prostě dodělá pedagogické minimum a jdou učit, s tou odbornou biologií bývá někdy těžké se uplatnit.
- Citovat
- Upravit
Pokud můžu poradit nešla bych do toho. Určitě existují obory kde je mnohem lepší uplatnění.
- Citovat
- Upravit
A nevím co bys chtěla dělat? Pro laboratoře a farma firmy je lepší chemie ( ale dost těžká).
Jinak jak tu všichni píšou v Čechách si vědou nevyděláš. Já si nahrabala v té cizině, a tady ve firmě milá práce ale za prd. Nakonec jsem skončila po dětech jako učitelka ZŠ a mám v základu 40 tisíc hrubého ( to jest stejně jako věda) a jdu ve 2 domu+prázdniny, odměny a tak.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@LunaP píše: Více
Ahoj,
Díky moc všem za odpovědi.
Právěže sama nevím, co konkrétně bych chtěla dělat. Nejvíce mne láká studium botaniky a následně pracovat ve správě nějaké CHKO/NP/arboretu atp. Nicméně je mi jasné že uplatnění v těchto oborech je nic moc (spíše nic než moc). Laborka je pro mě ovšem taky jednou z možností.
Jsem na ve třeťáku na gymplu, takže přemýšlím co dál. Kromě oborů, které jsem zmiňovala v prvním příspěvku, uvažuji ještě nad učitelství biologie a chemie/matematiky nebo nad nějakým zdravotnickým oborem. Nejraději bych však šla cestou přírodních věd, ale uplatnění mě odrazuje.
- Citovat
- Upravit
U toho učitelství si radši jako jednu z kombinací vezmi matematiku. S matikou ti utrhnou ruce a budeš si moc vybírat. Chemie je pěkná, ale na ZŠ je ta týdenní dotace hodin malá a celý úvazek z toho nejde udělat. Biologii má každý druhý, takže s tou moc nezazaris.
Jako jestli jsi z Prahy, tak strach mít samozřejmě nemusíš, tam ta místa jsou. Já jsem bohužel z kraje, kde je těch učitelů s touto kombinací strašně moc a míst málo…
- Citovat
- Upravit
No tak na to arboretum by mohl stačit třeba Bc…? Nebo se dá po gymplu i dostudovat odborná škola například zahradnictví ( někdy odbornější než VŠ) dodělala jen praktické předměty a maturitu odbornou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Chemie a biologie maji spatne uplatneni. Hodne lidi nedela ve svem oboru. Biologie jeste horsi jak chemie.
Reknu to blbe, ale na spravu narodniho parku bys mela jit spis na finance a ucetnictvi…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
.
Ráda bych se zeptala, zda je zde někdo kdo studoval nějaký biologický obor (jde mi především o obory jako Biologie, Systematická biologie, Molekulární a buněčná biologie, Ekologická a evoluční biologie atp.). Který obor jste konkrétně studovali? Bavilo Vás to? Pracujete v oboru? Na jakém místě? Našli jste práci v pohodě? Baví Vás Váše práce? Sháním takové obecné info
Předem děkuji za odpovědi
Prosím o anonym. Okolí zatím neví, že o tomto směru uvažuji.