Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den,
mám dilema a nějaké otázky. Mám partnera, otce dětí, který je momentálně v USA. Má zajištěné bydlení, vše. Já uvažuji, že bych na rok letěla s dětmi za ním. Synové 11 a 14 let. Jak se dá u nás vyřešit škola? Starší syn má jít teď do 9. třídy a podávat si přihlášku na střední. Dá se to nějak zařídit, aby po návratu nemuseli opakovat ročník? A jak vyřešit, abych neměla problém, že děti nechodí do školy? Samozřejmě by chodili v USA a to i z důvodu jazykových znalostí. Děkuji za rady
Je to hodne spatne nacasovano, hlavne kvuli tomu starsimu - devatak a prijimacky ![]()
Pokud ale mrska solidne anglictinu, je mozne ledaco.
Ja uz bych tam s nim a s detmi davno byla; akorat bych z nej udelala manzela.
@Stana21 jak zaridit skolu je asi nejlepsi probrat s reditelem skoly, ne? a co na tvuj napad rikaji na to deti?…
No nic moc pro toho devataka. Decka hodne chodi na pripravne kurzy, ve skole s nimi delaji pripravu. On by se musel ucit na prijimacky a potom i na zkousky ze všech předmětů. Navic byste museli prijet uz nekdy v dubnu, kvuli prijimackam.
Když pominu, že ta škola je dost na houby, tak si také zjistí všechny podmínky pro vstup a pobyt a pojištění atd. Podle mě bude vše jednodušší, pokud budete manželé. Znám případy, kdy se páry kvůli pobytu v zahraničí braly. Právě kvůli povolením k pobytu.
Školu lze vyřešit individuálním plánem, kdy se domluvíte se školou v ČR na plnění požadavků na dálku a na uznání ročníku. Pro staršího syna by to mohlo znamenat podání přihlášky na střední školu s informací o plánovaném pobytu v zahraničí. Doporučuji kontaktovat příslušné školy a školský úřad, aby vás informovali o konkrétních požadavcích a postupu.
No, škola se dá řešit individuálním plánem a složením zkoušek v ČR, asi jdou i ty přijímačky, ale vzhledem ke konkurenci v těchto ročnících mi to přijde vůči staršímu synovi takové netaktické.
@Sany80s píše: Více
Prijimacky dalkove neudelas, nahradni termin je potom nejak zacatkem kvetna (aspon loni ). A pokud nedelas prijimacky, nemuzou te ani v dalsich kolech prijmout na maturitni obor.
Bohužel jsme v ČR stále sto let za opicemi. Takže na přijímačky ten starší bude muset osobně. Jinak zbytek se dá vyřešit v pohodě… Budeš je učit doma, jen ti to musí schválit škola.
A taky je dost rozdíl jestli budete bydlet v NewYorku, to není problém letět co 2 měsíce domů, tu na přezkoušení, tu na přijímačky. Ale pokud budete bydlet někde „v díře na středozápadě“ tak to problém určitě bude
ale myslím, že rok na škole v USA dítěti prospěje, je mu 14, takže odklad nemělo. Takže i kdyby šel na střední až o rok později, tak se vůbec nic nestane
![]()
@Annonymní_007 píše: Více
Co tenrok bude delat, skola mu devitku pivolit nemusi. A kdyz jo, bude to cizi kolektiv, bude mu 16. Poradne bych to s nim probrala, vyhody i nevyhody.
@vokishka píše: Více
No devitku si udělá „domškolácky“, pokud mu to nepovolí jeho skola, tak prestoupí na jinou
jde mi spíš o to, že na tu střední nemusí přeci nastoupit hned potom. To ani zakladatelka nepíše, jestli v USA konci manželovi smlouva přesně v srpnu, nebo kdy
třeba tam nakonec budou rok a půl ![]()
@vokishka píše: Více
a nebo taky muze nastoupit na stredni v USA… jsem zvedava, co z autorky, pokud to zase neni nejaky copywritter, vyleze
Děkuji moc všem za názory. Vím, že je to těžké rozhodnutí a s dětmi jsem to pořádně probrala a ty se těší, že budou jinde a s tátou. Sám starší říkal, že si klidně zopakuje ročník. Samozřejmě by chodili do školy v USA. A práce by tam měla být do prázdnin ukončena