Odchod do školky

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
3678
9.9.14 09:17

Malé dítě si rychle celkem zvykne, ale některým adaptace trvá i měsíc. Ono záleží, jestli učitelky umí děti natolik zaujmout, aby tam děti opravdu rády chodily a nebylo to pro ně naopak trauma a nesekly se úplně.
Já teď dávám malého (17 měsíců) do soukromé školky a vždy s ním jdu až do herny, až se zabaví, zvedám se a mizím. Dnes nás bohužel zbliknul a manžel ještě zamával a řekl „papa“, takže udělal největší blbost co mohl. Tak jsem na něho zvědavá, až si ho dnes vyzvedneme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3115
9.9.14 09:18

Normální průběh, můj syn taky dnes uronil slzičku a to minulý týden byl v pohodě. Většinou druhý týden bývá krize. To přejde. Kromě toho dnes ráno byl úplněk - u nás ve školce bylo hodně ubrečených dětí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4566
9.9.14 09:20

Syn 3.5roku mi plakal asi 2mesice proste nejake deti to tak maji :nevim: uz jsem byla nestastna, ale vydrzeli jsme a pak bylo fajn, druhy rok chodil nadsene a tenhle uz je proste „velky kluk“ to prejde :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2777
9.9.14 09:21

Ahoj, taky si to teď prožíváme. První týden v pohodě, jen v pátek trochu natahoval před obědem. Od včerejška fňuká už doma, že nechce do školky a pak následuje řev v šatně. Během dne se mu párkrát zalijí oči. Jsem z toho trochu zmatená, je zvyklý být v kolektivu, minulý rok celý chodil do malé školky 3× týdně na 3 hoďky a nemá problém být bez nás někde týden. Zatím to nějak extra neřeším. Paní učitelka nám doporučila ho dnes vyzvednout už v 10 (místo 12), ale to jsme zatím neudělali. Máme rozumbradu a pochybuji, že mu vysvětlím, že dneska může v 10, ale zítra zase po obědě. Tak uvidíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4566
9.9.14 09:23

@Jenda33
mozna se mu nelibi nejake ditko, nebo pani ucitelka samotna, staci aby na nej krikla a on do skolky nechce…
U nas to tak bylo prvni rok, syn se ucitelky proste bal byla prisnejsi a on na to nebyl od cizich zvykly, pak ji prokoukl a dalsi 2roky ji mel „na haku“ nekdy fakt detem staci malo a nechteji tam :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2777
9.9.14 09:25

@Lana222 Je to možné, protože nám pořád tvrdí, že chce chodit zase do té malé školky a je fakt, že tam nefňuknul ani jednou. Pravda je, že teď musí vstávat v 6 hodin a to asi taky nepřidá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pavlats
9.9.14 09:26

@Jenda33 Nám učitelka také doporučovala dát je první den na hodinu, druhý den na dvě, třetí den vyzvednout před obědem a pak až normálně po obědě.
Já to ale také neudělala. Chodí také hned od začátku na celé dopoledne. Myslím si, že pak z toho mají děti jen zbytečný guláš a jak píšeš, je to také taková rozumbrada a těžko bych jí vysvětlovala, proč jeden den přijdu dřív a druhý den ne. Myslím, že by to pak bylo ještě horší.

• Citovat
  • Upravit
21990
9.9.14 09:27
@pavlats píše:
Co teď? Děsně mě štve, že je to celé kvůli blbým papírům, kdyby mě včera neviděla, že tam ještě jsem, tak to bylo naprosto v pohodě.
Máte zkušenost co s tím?
Děkuji za reakce.

To není žádné „kvůli papírům“ - kdyby to tak nedopadlo včera, stalo by se to dnes nebo zítra kvůli nějaké jiné zámince. Buď ráda, aspoň to budete mít odbyté, přijít to muselo.

Je to úplně běžná situace, kterou si projde každé dítě - jenom u některého proběhne navenek dramaticky, s pláčem… a u jiného skoro nepozorovaně. Je to pro ni velká změna, teprve teď jí to pomalu začíná všechno docházet.

Jediná možnost je důslednost - nesmíš povolit, nesmíš se nechat přimět k tomu, že přijdeš jinak, než obvykle („když pláče, radši ji tam nedám nebo přijdu dřív“), že bude něco jinak. Všechno musí zůstat tak, jak je nastaveno - bereš-li ji po obědě, půjde po obědě. Musí-li zůstávat na spaní, bude zůstávat na spaní.

Jediné, co by asi bylo vhodnější, když je tak malá a navíc Ty jsi doma, aby chodila po obědě, aspoň třeba dva měsíce… zvykne si na pravidelný režim, nebude zmatená z toho, že jednou je to tak, podruhé jinak. Ono se to nezdá, maminky to nerady slyší - ale tohle dělá strašně moc. Tyhle malé děti nechápou čas, potřebují jasnou, průhlednou, pro ně srozumitelnou pravidelnost. Ne jednou půjdeš po spaní, protože dnes potřebuju dopsat práci, zítra uvidíme, jak to bude, možná si Tě vezmu už po obědě, pozítří asi zase po spaní, protože… To je z hlediska adaptace prakticky to nejhorší, co se těm nejmenším dá udělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4566
9.9.14 09:33

A u nas jsou maminky co jsou doma s mladsim a cerstve 3lete deti tam spi a chodi pro ne ve 3 odpoledne a ocividne si s tim hlavu nedelaji-pani ucitelky teda lituju :(

jen mimo tema, ze ne kazdy si dela hlavu co se kde deje a jestli place nebo ne :nevim:

my taky chodili na dopoledne, driv jsem nebrala jako kolem 10h atd to by mi priste nechtel byl ani do obeda :D
a i dnes skoro v 6ti letech muruje jestli muze po „O“ :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4336
9.9.14 09:35

@Lana222 No, ale zas na druhou stranu na to nárok mají, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20385
9.9.14 09:41

Muj maly mel do same. Prvni tyden v pohode, druhy proplakal, treti v pohode, ctvrty proplakal. Ale ver mi, ze se to zlomi, jednoho dne od Tebe odbehne a ani pusu Ti neda a pak budes plakat ty (ja jsem to obrecela :D ).

Ale urcite si tam zvykne a bude ji tam dobre, neboj… :hug: :hug: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2889
9.9.14 09:41

Kňourání při odchodu a v šatně máme taky. Pak prý hned přestane. Vodí zatím táta, i když je to pro něj dost časově blbý, od něj se odloučí líp a navíc on jde do práce, u mně vidí, že jdu domů a to ještě se ségrou. Učitelky říkaly, že je to lepší. Naštěstí fakt řvací scéna (zatím) nebyla. Pak je prý ve školce v pohodě a doma říká, že se těší a že tam chce. Chodí tři dny a ty dva, co je doma, je celá nažhavená tam zas jít. Vyzvedávám po obědě a budu, doku neprojeví sama zájem tam být déle. A vidím, že je z toho fakt unavená. Říkali nám, že je dobrý si dohodnout nějakej jasnej rituál, např. dám pusu, od dveří zamávám a jdu. A jasně, papíry apod. je lepší řešit při vyzvedávání.
Já bych se tím nestresovala, je to pro ně velká změna. Když půjdu po RD do práce, taky budu ve stresu :-). Akorát to umím zpracovat jinak než kňouráním, snad. Zabývala bych se tím, kdyby tam přořvala půl dopoledne nebo byla hodně stresovaná, u naší dcery se to hned pozná na spánku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20385
9.9.14 09:43

@BohunkaP ano, naprosty souhlas. Deti potrebuji pevny rad a nejradeji porad stejny. My to meli tak, ze maly chodil po obede prvnich 14 dni (vloni) a pak uz po spani a vzdy po spani ;) Po obede jenom, kdyz jsme sli k nejakemu lekari apod. a to jsem ho upozornila asi tak 10× predtim, ze je to vyjimka ;)

A zvykl si velmi dobre ;) Az jsem koukala ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
901
9.9.14 09:46

@pavlats
Ahoj určitě to není tvá chyba. První týden děti berou, že je to jen dočasná situace a dál se to nebude opakovat ;) tdíž první týden bývá většino v pohodě bez pláče atp.Ale druhý týden si začínají plně uvědomovat, že to asi není dočasné. Takže to chce trpělivost, nejlepší jsou adaptace dětí které jdou do školek. Naše starší tam byla a našla si tam kamarádku. A teď není problém jít do školky vždycky za sebou běží a hrajou si se mnou se nestihne ani rozločit :D Ale chodíme taky po obědě nespí ž od 3 let…Takže to chce trpělivost. Je to těžké když vidíte své dítě, že brečí a vy msíte jít, ale ono to brzo přejde a bude to dobrý. Tak plno sil a málo pláče :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
9.9.14 09:52

Pracovala jsem jako „teta“ v miniškoličce, takže ti to popíšu asi tak. Děti byly plačtivé pouze když byl rodič ráno nablízku, a poté tak deset minut, než byly zapojeny do nějaké činnosti. Úměrně charakteru dítěte to „plačtivo“ bylo od pofňukávání až do potřeby útěku, praní se, atd (bylo nutno zamknout). Poslední den nastoupil klučík, který měl echt puntičkářské a bojácné rodiče. Chodili na „zaučování“ a první den ve školce ráno pak vypadali, že se zhroutí - oba. Kluk pak po jejich odchodu vyváděl jak lev a poté vypadal jak lvíče - lehl si pod lavičku a kohokoli, kdo ho chtěl vytáhnout, pokousal.

Obecně, měla jsem z toho pocit, že to byli spíš rodiče, kdo na dítě přenášeli… své slabosti… přičemž na nějaké to fňuknutí mají podle mě ty děti plné právo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin