Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
Jdu si pro radu, první jsem měla obavu vůbec toto napsat.
V květnu 2020 mi našly myom velikost 5cm letos v květnu 2021 myom vyrostl na 8cm. Včera jsem byla na kontrole kvůli bolestem v podbřišku na kontrole myom vyrostl na 9cm.
Bylo mi doporučeno vyndání dělohy už z důvodu myomu tak i z důvodu křečových žil v děloze.
Díky bolestem nejsem schopna fungovat tak jak bych chtěla, což strádají děti ale i manžel.
Osobně se stou to zprávou peru ve své hlavě, přijde mi to hrozně brzo na svůj věk 32 let, četla jsem o problémech s vyprazdňováním, četla jsem že jsou 3 způsoby této operace…
Je tu někdo kdo toto podstoupil aby mi pomohl???
Děkuji
A nejde odstranit jen myom? Vzhledem k věku bych se snažila zjistit, zda je odstranění dělohy jediné řešení.
@nevernamrcha mám myomy a „na uzdě“ je drží hormonální tělísko. Bez něj jsem neustále krvácela, Dr. mi dávala nějaké prášky na zastavení, po kterých mi bylo zle. Být to na mně, dělohu si nechám odstranit. Babi o dělohu přišla brzy, mamka ji také už nemá a já vím, že mě to čeká taky. Jen moje Dr. o tom slyšet nechce, že v tuto chvíli to na operaci nevidí.
V tvém případě bych asi přeci jen zkusila nechat vyndat jen myom. Jsi mladá, možná budeš chtít ještě děti. Mě sice 40 ještě nebylo, ale děti rozhodně další nechci. Případně zkusit ještě terapii léky. Má Dr. o něčem takovém mluvila…kdyby mi Mirena nepomohla. ![]()