Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Jak řešit špatnou životní situaci v rodině, psychické útoky, bití, alkohol a podobně? Kde hledat konzultaci, psychickou podporu, nabídku bydlení. Jak se nebát to řešit a odejít, když je strach ze samoty, nezvládnutí to finančně nebo psychicky a člověk raději dále zůstává. Rozhodnutí znamená lepší život, ale nejistota je větší. Je tu někdo, kdo to překonal a zvládl to sám nebo i s dětmi a naopak v tom někdo stále žije, protože to nemá jak vyřešit? Podělte se o poznatky a rady jak to zvládnout.
Odejít bez dětí je lehké. Prostě se sebereš a jdeš. Přežít se dá chvíli i na ubytovně nebo ve spolubydlení. Existují i ubytovny kde máš pro sebe celý minibyt, sousedi samozřejmě nic moc, ale chvíli se v tom žít dá a obojí se dá uplatit z běžného platu. Osobní zkušenost s odchodem s dětmi nemám, takže toto přenechám jiným.
Jestli je strach ze samoty větší než chuť ze vztahu odejít, pak to ještě není v tom vztahu tak hrozné. Já sice nemám zkušenost s násilím, ale jen s nefunkčním vztahem. Taky jsem se bála z něj odejít, protože jsem prostě nechtěla být sama. Ale nakonec to dospělo do fáze, že jsem se těšila na samotu a konečně to zvládla rozštípnout. Pak to byla úleva. A sama jsem nezůstala.
Ale byt byl můj, no, tak to bylo samozřejmě jednodušší. Pokud člověk nemá kam jít, tak jeho hranice, co všechno ještě vydržet a co už ne, jsou určitě posunuté.
Podle mě, kdo nechce být nebo žít s někým v takovém vztahu, který ho ubíjí a ničí, tak si cestu jak z toho ven, vždy nějakou najde, aby přežil…
Ať už je to kdekoliv a u kohokoliv. ![]()
Zaplať si Ukrajince, ať mu rozkope držku. Ženu neuhodíš ani květinou.
Nejspíše shoda popisu/jména s jiným
Příspěvek upraven 29.11.24 v 07:32
@Anonymní píše: Více
Všechno je lepší než sdílet byt s násilným mag@REM. Každá, která v tom nechá děti je zrůda, kéž by náš stát byl co k čemu a ty děti prostě sebral do děcáku
takže co to kecáš o jejich ochraně? ![]()
Z něčeho takového je vždycky lepší odejít. I s dětmi. Kamkoliv, třeba do azylaku. Ale odejít.
Znáte to asi všichni jako já, když tu koukáte po diskuzích, vidíte v seznamu nejprv název. Co mi první přijde na mysl, když vidím „Odejít ze špatného vztahu?“ Samozřejmě! ![]()
Já s tím zkušenost nemám, uživatelky tu zmiňují obracet se na Bílý kruh bezpečí. O azylových domech asi každý ví.
Samozřejmě je dobré pro takové případy mít vždy v záloze kam jít, nevzdávat se kvůli manželovi či příteli vlastního bydlení. Ne vždy to asi jde, zvlášť v dnešní době se šílenými cenami nájmů a nemovitostí. ![]()
No a hlavně, odhodlanost odejít!
Hlavně pustit z hlavy myšlenku „zůstávám kvůli dětem“. To fakt není prostředí dobré pro děti, říkám pořád, děti ocení mnohem více ty, kdo je vychovají s láskou a vytvoří příjemné prostředí, ne nějaké dusno, nedej bože násilí… A ne vždy jsou to rodiče.