Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Bože, bože, bože. Spálová angína u kojence? Když do roku jsou streptokokové angíny velice vzácné, ale nosičství streptokoka je naopak u dětí velice časté? Nechte mě hádat, jak to bylo. Horečky, nikde nic, v krku trošku zarudlé, tak šup strep-test a tento vyšel pozitivní. Hurá! Máme angínu, šup ATB. ![]()
Druhou dávku Vaxneuvance bych dal po polovině června, do té doby starší dítě samozřejmě mimo školku. Je pravdou, že pokud by se více čekalo, musela byste si očkování pak platit sama, úhrada očkování proti invazivním pneumokokovým nákazám má vcelku přísná pravidla.
Tuto vakcínu neznám, i nejmladší dcera měla ještě Prevenar 13. Ale ty možnosti rozestupu mezi jednotlivými dávkami vakcín jsou mnohem větší než někteří proočkující pediatři uvádí.
Jak by se to řešilo u dětí, které mají už jako kojenci jednu nemoc za druhou ![]()
V inkubační době neštovic by očkoval jen blázen. Pokud se nejde domluvit s pediatrem, obrátila bych se na očkovací centrum.
Nejmladší dcera měla poslední dávku hexy a prevenaru k vůli nemoci své nebo sourozenců někdy v 15 měsících místo v roce.
@1Pears1
Zrovna u očkování proti pneumokokovým nákazám z prostředků veřejného zdravotního pojištění není možné libovolně prodlužovat intervaly mezi očkováními, ideálně by 2 dávky měly být podány do 7. měsíce. Aplikace druhé dávky později je tolerovatelná pouze v případě vážnějších zdravotních důvodů, nutnost ATB léčby tam patří, nachlazení či lehčí viróza však už nikoliv. Ale pokud si rodič přeje čekat, může si to uhradit sám. Protože revizního lékaře nebude zajímat, že má rodič obavy z rýmy a proto se očkování posunuje, prostě to pojišťovna lékaři zpětně neuzná, takže očkování hradí lékař z vlastních financí.
@Doctus Nepleteš si to s meningokoky?
Sedmnáctiměsíční dcera měla hexu i prevenar odložené i proto, že jsme se stěhovali a v únoru, v období nemocí a viróz mi asi 14 dní chodila pomáhat rodina i známí dát nové i staré bydlení pořádně dohromady. Hodně lidí bylo zachrchlaných. Byla nemocná před tím i potom. Doktorce jsem řekla, že ji tomu nemůžu vystavit. Neplatili jsme nic. Ani jsem nic nepodepisovala.
U Bexsera nebo jeho ekvivalentu to tak je. Tam se musí zahájit očkování myslím do roku věku, aby to bylo hrazeno.
Mám o rok starší neteře než je nejmladší dcera. Ta hranice zahájení i dokončení u nich byla ještě nižší. Naše malá už chytla mírnější hranici. Jedna příbuzná a to nechala narvat do dvouměsíčního mimina, skončili v nemocnici, nežádoucí účinky se hlásily na SÚKL. Druhá řekla na radu svého ne úplně proočkujícího pediatra, že jí to později zaplatí než ji tomu vystavovat v kojeneckém věku.
Jinak nejde o to, že by později podaná vakcína nefungovala. Ani delší rozestupy nevadí. Mám více dětí, které na to (zatím nebo vůbec) nemají nárok z veřejného pojištění. Syn už to nestihl, stihl by, kdyby byl o rok mladší a dcery jsou mladší, druhá hrazená vlna daleko, nechci čekat, ale postupně jim to dát.
Dr. nám vytvořila takový plán očkování, aby to pro nás bylo finančně únosné. Zrovna před tím, než jsem za ní přišla s tím, že bych chtěla nechat doočkovat všechny děti, ale naráz by to byla větší částka, měla náhodou seminář k očkování na meningokoky.
Dr. rikala, že dcery 6 a 9 let by měly mít nárok na hrazené přeočkování od 14 let, to je ta druhá hrazená vlna. Aspoň to tak platí teď, pokud se to nezmění. Má nárok každý, kdo má vakcínu aplikovanou dřív než před 5 lety.
Jsem ráda, že je tato možnost očkování. U starších generací to byl strašák. Snad všechny ženy, které znám, z toho měly poměrně bobky. Ale nelíbí se mi to obchodování s věkem a když se to nestihne, pro spoustu rodin je to poměrně citelný zásah do rozpočtu, pokud nemají dítě jen jedno. I když chápu, že ty věkové hranice byly vytyčeny na základě studií.
Já mám jiný úhel, my máme v pohodě vše naočkované, dcera má 8mesicu, má 3davky hexy, vaxneunace, rotaviry a 2 dávky meningokoku…ani u jednoho očkování neměla teploty…narodila se po dlouhych bojich brzy, ale vybojovaly jsme spolu 2kg, byla v inkubatoru na neores…teď už se staví, sedá si, leze…odložila bych max o tyden až dva a normálně naočkovala…ve školce měli za loňsky rok nestovice nekolikrat a starsi dcera je ani jednou nedonesla…
@Doctus píše: Více
no jenže tady nejde o rýmu ale o to, že to dítě s velkou pravděpodobností dostane neštovice. Jestli je má starší dítě, tak je to skoro jistota. Já bych tedy v tomto případě neočkovala, resp. počkala bych do konce inkubační doby. Buď je dostane a pak bude jistě akceptovatelný důvod očkování odložit, nebo je nedostane a pak se naočkuje.
A proč vlastně všichni ockuji ty pneumokoky vicedavkove miminkum, když od dvou let stačí ke kompletnímu ockovani jen jedna dávka? To mi hlava nebere.
@1Pears1
U Bexsera se musí začít očkovat do 1. narozenin, pak už je pojišťovně jedno, kdy se dá druhá dávka atd. U očkování proti pneumokokům jsou úhradové podmínky nastaveny přísněji, smysl mi bohužel uniká, chápal bych to spíše u meningokoků B, které řádí u těch nejmenších.
@Lucka1111
V daném případě to chápu, proto jsem doporučoval odložit očkování na druhou polovinu června, ale jsou expertky, které chtějí očkování neustále odkládat, protože jednou rýma, podruhé 2× denně kýchne atd.
@Semtex
Protože nejohroženější jsou kojenci, očkování po 2. narozeninách je jaksi neochrání.
@Doctus píše: Více
Když tedy po druhých narozeninách nechrání, proč se s tím tedy ockuji starší děti i dospělí? To doktoři lžou, když to doporučují? Mně třeba doktorka doporucila očkovat čtyřletého, když měl opakované záněty stredousi. Kojenci jsou už tak nějak z podstaty nejohroženější asi u všech nemoci
asi stejně, jako senioři.
@Semtex Čtěte prosím pozorně. Kojenec je dítě od 28. dne do 1. roku, očkování po 2. roce neochrání tuto nejzranitelnější skupinu. Jinak proti zánětům středního ucha očkování nechrání vůbec.
Zdravím,
O neštovicích ví. Ale prý by jinak očkování propadlo.
mám dvě holky - 7 měsíců a 3 roky.
mladší dcera byla na konci února na první dávce vaxneuvance. Na konci dubna byla pozvaná na druhou dávku. Jenže stihla onemocnět. Měla pozitivní streptest, prý spálová angína. Očkování se tak nekonalo.
No a teď, v půlce května, dotáhla domu starší dcera neštovice. Už se z toho dostává.
Nicméně jde o to, že mladší může být v inkubačce. A doktorka jí chce očkovat tu druhou dávku
Nejradši bych ho nechala teda propadnout. Strašně se toho bojim. Co byste dělaly vy?
Vim, že tady nejste doktorky. Ale zajímá mě i zkušenost ostatních maminek. Třeba se někdo nacházel v podobný situaci.
Děkuju