Odmítnutí testu na cukrovku

Anonymní
30.3.25 14:08

Odmítnutí testu na cukrovku

Ahoj, doktorka se mnou řešila test na tehotenskou cukrovku a já teď hodně přemýšlím, jestli jít. Samozřejmě vím, že nemusím, ale taky nechci riskovat nějaké ohrožení miminka. Do testu se mi nechce kvůli velkým problémům se zilami, je mi v podstatě nemožné vzít krev, dokonce i v nemocnici na pohotovosti po problémech se srdíčkem po hodině a totálně rozpichanych rukách a nohách na odběr rezignovali. Mám úplnou hrůzu, jak mi nalačno budou třikrát brát krev, protože nevěřím, že se jim to vůbec povede :roll: řešila jsem některá nějakou alternativu? Třeba jen jednorázový odběr jako v prvním trimestru, nebo měření glukometrem? Díky všem za jakékoliv tipy a prosím nekamenujte mě, chápu jak je test důležitý, ale obávám se, že u mě opravdu ani nepůjde provést.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11836
30.3.25 14:18

Odběrem pouze na lačno se cukrovka odhalit nemusí. Může se projevit až po zátěži. Alternativa asi žádná neni. Snad jedině že bys i bez testu to brala tak jako bys tu cukrovku měla a držela nizkosacharidovou dietu vhodnou pro tehotne a zároveň se až do konce těhotenství měřila glukometrem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30.3.25 14:20

Já jsem to riskla bez testu.. ale měla jsem z prvního těhotenství dobré výsledky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11836
30.3.25 14:21

A ještě teda…špatný žíly..jako já nevím,..pracuju ve zdravotnictví už docela dost let a ještě jsem nepotkala pacienta (živého) kterému bych krev nenabrala. Ano, občas se stalo že jsem musela píchnout třeba 2×. Na zavedení kanyly i třeba 3× ale ještě jikdy se mi nestalo že by se to nakonec nepovedlo. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10136
30.3.25 14:30

@Vladusxx tak tos asi nezkousela nikdy nabrat někoho, jako je můj syn… Decka chtěla dělat sedimentaci… Žíly jen na zápěstí a nevydolovala z něj nic ani ona ani sestra.. nakonec že aspoň kapku z prstu a i tu z něj mamila jak z jalový krávy těle hrozně dlouho

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
30.3.25 14:33

Já mám taky mizerný žíly, odběry i na pětkrát a ze zápěstí. Ale nejít na test by mě teda nenapadlo. Tak se tam domluv, ať ti píchnou flexilu a máš všechny odběry na jeden vpich.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1349
30.3.25 14:47

Neriskovala bych na test nejít. Mně kolikrát musí brát krev ze hřbetu ruky. Nic příjemnýho to není, ale vydržím. Podle mě, už to mám v hlavě, vždycky mám stres, jestli se to povede nebo ne. Každopádně musím na krev každý 4 týdny. Ačkoliv jsem byla odhodlaná, že bych sama na cukrovku už nechtěla, v 11.týdnů mi 2× nevyšla krev na lačno. Jeden test mám za sebou, teď mě čeká druhý. K tomu mám pro jistotu dietu. Jsem ráda, že nemusím zatím měřit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3902
30.3.25 14:54

Šla bych do nějaké velké laborky, kde bych doufala, že bude mezi množstvím personálu někdo fakt zkušený. Nejspíš bych tam i předem zavolala a vysvětlila situaci, ideálně aby o mě věděli a nezkoušel to naslepo někdo třeba nepříliš zkušený. Preventivně bych to nevzdávala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5139
30.3.25 15:10

Tak treba v Anglii se zadne testy na cukrovku preventivne vsem tehotnym nedelaji - jen pokud neco vyjde spatne v moci. Podle mne tim miminku nijak neuskodis, kdyz na testy nepujdes, pokud nejsi v nejake rizikove skupine.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.3.25 15:11

Prosim anonym/smazat, zamestnani.

@Vladusxx mam bohate zkusenosti s zivymi i nezivymi, kde jsem krev musela nabrat nebo dat kanylu, tak to jsi dobra, protoze treba u lidi po chemoterapiich, starickych, bez zil, selhanych bez tlaku, si netroufam rict, ze bych pichla vsechny jen na 2.pokus… u nekoho je to fakt orisek.

Ale ogtt v tehotenstvi bych kvuli tezsim odberum rozhodne nevynechala. Verim, ze je to hnus, nechat se rozpichat, ale neni prednejsi zdravi ditete? A ze je clovek jinak zdravy, nebo mlady, nebo ze treba prvni tehotenstvi se diabetes neobjevi, nezarucuje, ze se v dalsim nevyvine.

Aspon pul hodiny pred odberem se poradne napit, ruku/nohu poradne vyvesit dolu, aby se do ni navalila krev, klidne nahrivat pod hodne teplou vodou (roztahnou se cevy), klidne hodne nesetrne popleskat misto vpichu (zily pak taky nabehnou) - takove to ruku na operku a zapumpovat je malo.

• Citovat
  • Upravit
9771
30.3.25 15:35
@Vladusxx píše: Více

Ano, některé sestry jsou šikovné a odeberou všechno a pak se najde pracoviště, kde není žádná, která by to zvládla. Mám „neviditelné“ žíly a zažila jsem asi 3 sestry, které zvládly odebrat krev bez problémů, většina napodruhé, napotřetí no a pak 2 takové, které to nedaly vůbec - ruce rozpíchané, včetně hřbetů ruky a stejně se nepodařilo odebrat dostatek krve na všechny testy :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
30.3.25 15:38
@hani28 píše: Více

A dítě po nekompenzované těhotenské cukrovce už jsi viděla? Já jo, nic hezkýho a matka byla mladá a štíhlá. Zdravotnictví v anglii je dost tristní, nic co dávat za příklad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30.3.25 16:51

@Janli jak to dopadlo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
30.3.25 17:24
@Sedmikráskakrásná píše: Více

Dobře, mimčo z toho dostali. Ale všechno bylo úplně zbytečný, kdyby nebyla matka lehkovážná, nemuselo k tomu dojít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11836
30.3.25 17:24

@xsaleen přiznávám že na dětském jsem byla na praxi poprvé a naposled na střední a to mě samozřejmě jako totálně nezkušenou krev u dítěte nabírat nenechali. Pak už se mé profesní krokynubiraly jiným směrem. Takže s dětmi mám zkušenost jen okoukakou a vím že to s nimi není jednoduché.

@Anonymní píše: Více

Já právě dělám na geriatrii a měla jsem docela dlouhou stáž na onkologii😉

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí