Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Odběrem pouze na lačno se cukrovka odhalit nemusí. Může se projevit až po zátěži. Alternativa asi žádná neni. Snad jedině že bys i bez testu to brala tak jako bys tu cukrovku měla a držela nizkosacharidovou dietu vhodnou pro tehotne a zároveň se až do konce těhotenství měřila glukometrem…
Já jsem to riskla bez testu.. ale měla jsem z prvního těhotenství dobré výsledky
A ještě teda…špatný žíly..jako já nevím,..pracuju ve zdravotnictví už docela dost let a ještě jsem nepotkala pacienta (živého) kterému bych krev nenabrala. Ano, občas se stalo že jsem musela píchnout třeba 2×. Na zavedení kanyly i třeba 3× ale ještě jikdy se mi nestalo že by se to nakonec nepovedlo. ![]()
@Vladusxx tak tos asi nezkousela nikdy nabrat někoho, jako je můj syn… Decka chtěla dělat sedimentaci… Žíly jen na zápěstí a nevydolovala z něj nic ani ona ani sestra.. nakonec že aspoň kapku z prstu a i tu z něj mamila jak z jalový krávy těle hrozně dlouho
Já mám taky mizerný žíly, odběry i na pětkrát a ze zápěstí. Ale nejít na test by mě teda nenapadlo. Tak se tam domluv, ať ti píchnou flexilu a máš všechny odběry na jeden vpich.
Neriskovala bych na test nejít. Mně kolikrát musí brát krev ze hřbetu ruky. Nic příjemnýho to není, ale vydržím. Podle mě, už to mám v hlavě, vždycky mám stres, jestli se to povede nebo ne. Každopádně musím na krev každý 4 týdny. Ačkoliv jsem byla odhodlaná, že bych sama na cukrovku už nechtěla, v 11.týdnů mi 2× nevyšla krev na lačno. Jeden test mám za sebou, teď mě čeká druhý. K tomu mám pro jistotu dietu. Jsem ráda, že nemusím zatím měřit.
Šla bych do nějaké velké laborky, kde bych doufala, že bude mezi množstvím personálu někdo fakt zkušený. Nejspíš bych tam i předem zavolala a vysvětlila situaci, ideálně aby o mě věděli a nezkoušel to naslepo někdo třeba nepříliš zkušený. Preventivně bych to nevzdávala.
Tak treba v Anglii se zadne testy na cukrovku preventivne vsem tehotnym nedelaji - jen pokud neco vyjde spatne v moci. Podle mne tim miminku nijak neuskodis, kdyz na testy nepujdes, pokud nejsi v nejake rizikove skupine.
Prosim anonym/smazat, zamestnani.
@Vladusxx mam bohate zkusenosti s zivymi i nezivymi, kde jsem krev musela nabrat nebo dat kanylu, tak to jsi dobra, protoze treba u lidi po chemoterapiich, starickych, bez zil, selhanych bez tlaku, si netroufam rict, ze bych pichla vsechny jen na 2.pokus… u nekoho je to fakt orisek.
Ale ogtt v tehotenstvi bych kvuli tezsim odberum rozhodne nevynechala. Verim, ze je to hnus, nechat se rozpichat, ale neni prednejsi zdravi ditete? A ze je clovek jinak zdravy, nebo mlady, nebo ze treba prvni tehotenstvi se diabetes neobjevi, nezarucuje, ze se v dalsim nevyvine.
Aspon pul hodiny pred odberem se poradne napit, ruku/nohu poradne vyvesit dolu, aby se do ni navalila krev, klidne nahrivat pod hodne teplou vodou (roztahnou se cevy), klidne hodne nesetrne popleskat misto vpichu (zily pak taky nabehnou) - takove to ruku na operku a zapumpovat je malo.
@Vladusxx píše: Více
Ano, některé sestry jsou šikovné a odeberou všechno a pak se najde pracoviště, kde není žádná, která by to zvládla. Mám „neviditelné“ žíly a zažila jsem asi 3 sestry, které zvládly odebrat krev bez problémů, většina napodruhé, napotřetí no a pak 2 takové, které to nedaly vůbec - ruce rozpíchané, včetně hřbetů ruky a stejně se nepodařilo odebrat dostatek krve na všechny testy ![]()
@hani28 píše: Více
A dítě po nekompenzované těhotenské cukrovce už jsi viděla? Já jo, nic hezkýho a matka byla mladá a štíhlá. Zdravotnictví v anglii je dost tristní, nic co dávat za příklad.
@Sedmikráskakrásná píše: Více
Dobře, mimčo z toho dostali. Ale všechno bylo úplně zbytečný, kdyby nebyla matka lehkovážná, nemuselo k tomu dojít.
@xsaleen přiznávám že na dětském jsem byla na praxi poprvé a naposled na střední a to mě samozřejmě jako totálně nezkušenou krev u dítěte nabírat nenechali. Pak už se mé profesní krokynubiraly jiným směrem. Takže s dětmi mám zkušenost jen okoukakou a vím že to s nimi není jednoduché.
@Anonymní píše: Více
Já právě dělám na geriatrii a měla jsem docela dlouhou stáž na onkologii😉
Ahoj, doktorka se mnou řešila test na tehotenskou cukrovku a já teď hodně přemýšlím, jestli jít. Samozřejmě vím, že nemusím, ale taky nechci riskovat nějaké ohrožení miminka. Do testu se mi nechce kvůli velkým problémům se zilami, je mi v podstatě nemožné vzít krev, dokonce i v nemocnici na pohotovosti po problémech se srdíčkem po hodině a totálně rozpichanych rukách a nohách na odběr rezignovali. Mám úplnou hrůzu, jak mi nalačno budou třikrát brát krev, protože nevěřím, že se jim to vůbec povede
řešila jsem některá nějakou alternativu? Třeba jen jednorázový odběr jako v prvním trimestru, nebo měření glukometrem? Díky všem za jakékoliv tipy a prosím nekamenujte mě, chápu jak je test důležitý, ale obávám se, že u mě opravdu ani nepůjde provést.