Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj, chtěla jsem načerpat zkušenosti těch z vás, které místo kojení odsávaly a krmily děti MM. Mám chlapečka, narodil se v 33tt., ze začátku nám kojení šlo (od 5ml při prvním přiložení cca týden po porodu až po 80ml doma), ale pak jsem měla nějakou laktační krizi, mléka málo, chlapeček stále spal (žloutenka), nesál (od začátku sál špatně a ty rekordy, které jsme nakojili, trvaly 45min apod), mléko tudíž ubývalo, zachraňovala jsem to odsávačkou a dokrmovala ho. Naštěstí přibíral, ale já už mezitím měla z kojení takové trauma a stres, že jsem se rozhodla to ukončit. Brečela jsem ve dne v noci, strašně jsem se obviňovala, jak jsem to nezvládla, ale říkala jsem si, že s lahvičkou snad budeme oba spokojenější. A taky že jo. Jenže jsem zjistila, že mléka tak málo není. Odsávám už druhý týden a na jedno odsátí zvládnu z obou prsou dostat 90-110ml. Mám el. odsávačku. Přišlo mi to líto mu to nedat, tak jsem začala odsávat každé 3-4hodiny a co odsaju, dám mu lahvičkou (pije cca 80ml na jedno krmení). Je to sice trochu šílené, ale já se uklidnila. ![]()
Zkouším občas i přiložit, ale malý pije slabě i s flašky (která teče), takže u prsa (které tak moc neteče) jen tak leží, dudlá a čeká, případně začne plakat. Moc nedoufám, že se ještě chytne, i když i takové příběhy jsem četla.
Vy co jste odsávaly (odsáváte) - zvýšilo se vám později množství odsátého mléka nebo to bylo celou dobu podobné? Čím lze množství odsátého mléka zvýšit? Chtěla bych vydržet aspoň do konce 3. měsíce, ale pokud bych zvládala odsát víc ml, tak třeba i déle. Ještě podotknu, že po narození syna jsem měla mléka velmi málo, odsávala jsem pro něj, když byl v inkubátoru, a to bylo tak max 30ml na jedno odsátí. Moc díky za rady a zkušenosti. ![]()
Ahoj! Já měla to samé, synáček neuměl sát a mě se přestalo dělat mlíko. Krmila jsem Nutrilonem a do toho odsávala a dávala mu to cévkou po prstu. Do toho jsem ještě kojila, ale bylo to stejné jak u Tebe, 45 min. minimálně, někdy i dvě hodiny. Byla jsem ale pevně přesvědčená o tom, že kojit chci, takže jsem užívala homeopatika Ricinus Comunis 4×denně 5 kuliček na lačno, pila jsem kojicí čaj (stejný poměr kmín - fenykl - anýz, výborný i na prdíky, litr denně), odsávala jak zběsilá elektrickou odsávačkou, hlavně v noci min. 2× a do tří týdnů jsem kojila plně
Takže se neboj, ono to jde
Každá troška mateřskýho mlíka je pro mimčo k nezaplacení
Jo a pokud mu dáváš z lahvičky, která teče, tak Ti u prsu sát nebude. Zkus koupit lahvičku, která sama neteče (Medela, Avent), nebo mu to dávat stříkačkou nebo cévkou a do toho přikládat k prsu a on se rozjede. Jak jsem psala - já kojila i dvě hodiny a teďka ve dvou měsících je synáček za 10 minut napitý a spokojený
Držím palce!
@xmargitka pokud chceš navýšit množství mléka, musela bys odsávat častěji. Tělo reaguje na poptávku, takže čím častěji budeš odsávat, tím více mléka by se mělo tvořit a nejvíc se tvoří v noci, to odsáváš taky?
Myslím si, že by se malý mohl chytnout, třeba až bude mít více sil, možné je všechno, pokud to chceš zkusit, zkoušej ale nehrotila bych to za každou cenu, i tohle co mu dáváš je super ![]()
@Lizzi myslím si, že pokud nechce (nemá sílu) sát z prsu, tak nebude chtít tahat ani z těch flašek ale stříkačka (přes prst) by mohla být dobrá volba ![]()
@Verca1989 synáček nesál skoro vůbec, pořád spala hubl a hubl, takže jsme do něj mlíko tlačili horem spodem. Nejdřív jen stříkačkou, pak stříkačkou po prstu (cucá pst a teče mlíko) a nakonec cévkou pro dokrm novorozenců po prstu (cucá prst, ale mlíko neteče samo, jen když opravdu saje) a takhle se naučil sát. Chce to trpělivost, ale výsledky jsou vidět. Ze začátku byl taky žlutej, takže strašně unavenej a spavej, ale to se časem spravilo. Ale hlavně odsávat a hlavně v noci, fakt min. 2×.
@xmargitka odsávala jsem 4měsíce. bohužel, mléka nepřibývalo, ale když bych to neflákala (bylo to druhé dítě, staršímu byly tři), vydrželo by mi to docela dlouho…
jediné, co u mě mělo vliv na tvorbu mléka, bylo množství tekutin, a to jsem nikdy nepila kojící čaje (je mi z nic zle..), takže čistá voda, melta s mlíkem, nealko pivo
..
a hlavně, u mě to byla manuální odsávačka. měla jsem později pujčenou i elektrickou - kvůli zápěstí(obě avent, takže mi pak stačil jen ten el. strojek místo páky), a na jedno odsátí jsem vytáhla s pákovou 250 a elektrickou jen 200, a to jsem odsávala déle asi o 15min. (nakonec jsem to dělala tak, že jsem odsála elektrickou a „doždímala“ pákovou zbytek )
nevím, jetsli je to normální, a u všech odsávaček, ale pravdou bylo, že ta elektrická mě jen tak lehce lehtala, kdežto páková vyloženě ždímala, což při mé frekvenci 6×- později 5× a pak jen 4× denně bylo asi potřeba..
jo, odsávání v noci. já tedy raději spala, odsávala jsem jen jednou za noc. protože když jsem nechala déle jak těch 6 hodin interval, pak jsem odsála méně.
pak později, i když odsaješ třeba jen dávku na jedno krmení, tak pořád to má pozitivní efekt, i ta jedna dávka. já nejsem přehnaným zastáncem MM, prostě někdy to nejde, ale taky mi bylo, stejně jako tobě, líto, když tam to mlíko bylo, ho neodsát a nedat.. ![]()
Příspěvek upraven 25.03.13 v 16:05
@xmargitka jo a ještě k otázce, jestli se zvýší množství mléka - ano. Kde je poptávka, tam je i nabídka. I když se Ti bude zdát, že už nemáš prsa tak nalitá jako ze začátku, tak to mlíko v nich je. Problém je ale v tom, že odsávačka Ti ho třeba nevezme, ale miminko si ho vytáhne. Takhle jsem to měla já. Odsávačka nevzala nic (a to byla kvalitní odsávačka Medela Symphony) ale synáčka jsem z toho nakojila, takže by možná bylo lepší pokusit se rozjet přímo kojení. A hlavně si nic nevyčítej - nejsi o nic horší matka. Kojení je sice důležité, ale není to všechno. Mateřskou lásku to nenahradí
Fandím Ti ![]()
@xmargitka Ahoj, ano mě se zvýšilo… zpočátku jsem dokrmovala UM, nyní už kolem 3 měsíců nedokrmuju vůbec (malýmu bude 6 měsíců). Odstříkávám skoro od začátku, je to o zvyku. Odstříkávám 4× denně, dříve 6×, z toho 1× v noci. Zpočátku jsem odstříkala kolem 100ml, teď přes den kolem 200ml a ráno 300ml. Piju kojící čaj, Caro, ale myslím, že obecně stačí pít hodně tekutin, já jsem teď vysazená na polévky. Když si dám teplou sprchu, odstříkává se mi mnohem lépe. Nevěřím tomu, že je mateřina pro dítě lepší (pokud někdo kouří, pije, jí nezdravě, tak pochybuju, že to mlíko je bájo), ale tak když mám to mlíko, tak proč mu ho nedát ![]()
Holky, já už asi kojit ani nechci. Mám k tomu už skoro odpor. Když ho zkouším přiložit, nevidím na tom nic hezkého, jak popisují jiné matky… Naopak při krmení je to moc fajn, kouká na mě tak hezky a papá…žádný stres tam není.
Jinak, piju kojo čaje, homeopatika jsem brala na začátku, ale bez efektu, teď jsem si je koupila znovu, opět vyzkouším. Brala jsem i pískavici, ta trochu taky pomáhala. Odsávám 7× za 24hod, z toho 1-2× v noci (vlastně skoro vždy, když krmím). Víc nestíhám, mám ještě druhé dítě a domácnost na krku…
Lahvičku mám Avent pro novorozence, myslím, že moc neteče (pije těch cca 80ml tak 20-25minut), zkoušela jsem ještě nějakou chicco, co mi dali v porodce a ta byla příšerná - tu vypil za 5 minut, ale nalokal se při tom hrozně vzduchu a pak plakal.
Natašo, a to jsi měla celé 4 měsíce těch 200? nebo se to měnilo? Já víc jak 150 neodsaju (mám Medela Symphony), a to jen při delší přestávce v noci, když jsem dobře vyspaná.
Bojim se, že až bude pít stovky a víc, tak už ho „neuživím“
Asi pak začnu dávat částečně UM a částečně MM.
Ještě jsem měla podotknout, že tento týden jsou mu 2měsíce, takže nějaké rozkojení už je asi pasé, ne? na lahvi je 2 týdny.
@xmargitka pokud se na kojení necítíš, tak nemá cenu to hrotit, nejdůležitější je, aby krmení vyhovovalo jak mimču tak Tobě
Takže pokud máš systém, který Ti vyhovuje, tak v něm pokračuj. Je hodně maminek, které krmí MM.
@antikamila určitě při špatné životosprávě není u MM o co stát, ale u zdravé ženské je to přece jen lepší než UM. Jsou v něm protilátky a je to přece i pohodlnější a levnější
Ale jak jsem už psala - kojení není všechno.
@Lizzi píše:
@xmargitka pokud se na kojení necítíš, tak nemá cenu to hrotit, nejdůležitější je, aby krmení vyhovovalo jak mimču tak ToběTakže pokud máš systém, který Ti vyhovuje, tak v něm pokračuj. Je hodně maminek, které krmí MM.
@antikamila určitě při špatné životosprávě není u MM o co stát, ale u zdravé ženské je to přece jen lepší než UM. Jsou v něm protilátky a je to přece i pohodlnější a levnějšíAle jak jsem už psala - kojení není všechno.
s těmi protilátkami to zřejmě má něco do sebe. mám 4 měsíčního synka, plně kojím a když jsem teď onemocněla, měla kašel, teplotu, bolesti v krku, malý vůbec nic nechytil a že jsem měla obavy ![]()
Me mladej z prsou neumel vysat dost mleka tak jsme zacli odsavat a krmili jsme pres flasku. Od te doby uz nerval hlady a mleka jsem mela cim dal tim vic. Kdyz to slo dolu kvuli stresu ( umrela mi babicka) tak jsem odsavala co 2 hodiny a uplne do sucha a za par dni uz bych mohla zivit dvojcata. Takze to chce odsavat odsavat a hlavne vzdycky odsat uplne vse
Mně malej nesál z prsu hned od narození. Začala jsem tedy taky odstřikávát a krmit z lahve. Mezitím jsem pořád zkoušela jestli se nepřisaje, ale bez úspěchu. Z lahvičky sál úplně perfektně. Odstřikávala jsem a krmila cca po dvou hodinách. Po třech měsících jsem měla mléka čím dál míň tak jsem dodávala se sunarem a potom už jen ten sunar.
@Rony83 Slyším více právě o tom, že je mléka míň a proto se dokrmuje a já to měla naopak… a přitom jsem po žádných dvou hodinách nikdy neodstříkávala. Na to jsem líná veš. Je fakt, že to tahám do poslední kapičky, ale i tak… po dvou hoďkách nebo v noci odstříkávat, to by mě piclo. Je mi jasné, že to má každá jinak, ale jak říkám, většinou píšou, že mléko ubývá ![]()
No já toho mléka neměla moc už od začátku, tak jsem musela po těch dvou hodinách abych malýho vůbec nakrmia
doktorka radila vydržet alespoň do toho třetího měsíce než dám příkrm pokud to půjde. Ale byl to fakt úmor ![]()