Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat kdo jste byl s dítětem na odstranění nosní mandle zda vám operace pomohla a kdyžtak v čem. Dekuji za odpovědi.
@Jitrenk17 píše: Více
ano, a pomohla ve všem - chrápání, huhňání, rýmy, nemocnost
Pomohla velmi. Nemocnost se rapidně snížila a průběh nachlazení zmírnil. Začala se projevovat už i spánková apnoe, proto jsme šli.
Dítě přestalo chrápat, nemá apnoické pauzy, na nemocnost vliv nulový.
@Jitrenk17 píše: Více
Jde o to co si od toho slibuješ. Holky na tom byly, sice přestali chrápat s otevřenou pusou, ale nemocnost ustoupila až jak postupně rostli, tak nemoci chytají čím dál méně, už jsou max 2× do roka. Nepočítám běžnou rýmu nebo škrábání v krku.Ale pokud bych se měla rozhodovat znovu, tak bych tam druhou dceru vůbec nedávala, myslím si že to nebylo úplně nutný.
Připíchnu se, když to čtu… syn začal hrozně chrápat, už je to delší dobu (bude to mít asi po otci), tak jsem přemýšlela, zda proti tomu něco je… co čtu, tak odstranění nosní mandle?
Jinak ještě k tématu, já mám zkušenost jen u sebe, jako dítě mi odstranili nosní mandli a mně to pomohlo od časté nemocnosti. Předtím jsem byla co měsíc nemocná, od té doby v pohodě. Ale už jsem byla větší (tak osmá třída, možná? Tipuji, nevím přesně).
Ano pomohla, syn byl před pár měsíci, od té doby nechyta žádné rymicky a kasliky, předtím to bylo ob týden něco a hlavně se mu zlepšilo dýchání, byl sledovany na plicním a výsledky spirometrie ma po odstranění mnohem lepší.
U syna nam to doporučili, ale nesel. Manželovi ty madle trhali 2× a vzdy mu dorostly, potřetí uz se na to tchyně vykašlala. U syna se nemocnost zlepšila proste věkem, mandle evidentně vliv neměly. A jak postupně roste, tak uz i zacina spát se zavřenou pusou, nechrápe… vsechno se proste vyřešilo „samo“ růstem. Tak jsme radi, ze jsme ho tam nakonec nehnali.
Byla jsem s dcerou v září a od té doby nebyla nemocná. Žádná rýma, kašel, chrápání a to se to u nás točilo pořád, od podzimu do jara, kolikrát měla rýmu a kašlala i v létě… Byla na trhání v 7 letech a jediné, čeho lituji je, že jsem s ní nešla mnohem dřív ![]()
Děkuji všem za odpovědi. Nas to čeká v červenci v necelých 6letech.Tak mě právě zajímají vaše komentáře zda pomohlo nebo nepomohlo.