Odstranění obou vejcovodů

239
28.1.23 09:20

odstranění obou vejcovodů

Zdravim. Vcera jsem byla na laparoskopii a odstranili mi oba vejcovody. S jednim jsem počítala, byl to sactosalpinx. O druhem jsme se domlovali, ze se pokusi ponechat, kdyz to bude trochu možné. Bohuzel mi doktor řekl, ze byl taky ucpany a že ho vzal taky. Je mi z toho mizerně. Poslední nadeje na prirozene poceti je v haji. Mam uz doma zdravou holcicku po ivf. Delali nam ho pro partnerovu azoospermii. Jemu se ted spermiograf výrazně zlepsil a za to jsem ted ta neplodna ja..vcera jsme spolu mluvili pres videohovor a kdyz jsem mu to rekla, tak uz mi pak jen ukazoval malou a nepromluvil..On nikdy nebyl z tech co zbytečně plitvaji city a vse si napred musi srovnat v hlavě. Ale ja bych ted potrebovala podrzet..o operaci vi jen moje mama a ta si mysli, ze mi jeden zustal- to kdyz se povede ještě jedno ivf :oops: no a pak jedna kamaradka, ale ta ma dost starostí sama se sebou. Nikomu jinemu jsme nerikali ani o ivf…a ted mam pocit, ze jsem na všechno sama a jeste jsem si to totalne pokanhala tím odstarnenim druheho vejcovodu( logicky chapu, proc a ze to je do budoucna lepsi, ale ted jsem na tom psychicky malo dobre…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4089
28.1.23 09:48

Ahoj,
Urcite bych to taky spatne nesla ale porad je moznost IVF. Horsi by bylo, kdyby se ti vajicka netvorily, tam by ani vejcovody nic nezachraniky.
Drz se :hug: :hug: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6061
28.1.23 09:49

Kočko, hlavu vzhůru. Jedno dítko z IVF máš, tak to druhé holt bude taky z IVF - alespoň už budeš vědět, co tě čeká. Odstranění vejcovodů není taková hrůza, pořád můžeš mít vlastní děti :kytka: :kytka:
A upřímně - pokud jste měli první z IVF kvůli azoospermii manžela, nemyslím si, že by se jeho spermiogram změnil tak strašně zázračně, že by to najednou šlo přirozeně - předpokládám, že by vás další IVF stejně neminulo. Neklesej na mysli, bude to dobré :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
952
28.1.23 10:07

Moje…
Umím si představit, že manžel mlčel, protože mu bylo líto Tebe a není zdatný v tom, být Ti emoční podporou.
Umím si představit, jak velká to je teď pro Tebe rána. Později to možná bude fajn - sice utratíte peníze a energii za IVF, ale ušetříte peníze a energii za antikoncepci.
Ale pár dalších dnů to nejspíš útěcha pro Tebe nebude…
Doporučuji o tom mluvit s lidmi kolem. O prvním IVF i o vejcovodech.
Proč o tom nemluvíš, je pocit, že jsi méněcenná tím, že to nešlo přirozeně. Mám dvě děti z IVF ze tří. Taky jsem o tom nedokázala mluvit u toho prvního. Ale pak už jo a bylo to výrazně lepší. Nemusela jsem držet tajemství a o bolavých věcech nemluvit. To spotřebovává energii. A taky - z ničeho nic, jen tím, že já jsem mluvila, i ostatní kolem mě mluvili. O svých problémech s početím. Nebo o jiných problémech. Tolik lidí má problémy s početím!
Nejsi v tom sama. Navíc, máš vysokou naději, že IVF dopadne. Jsou ženy, které mají potíže udržet těhotenství a tam je to o mnohem větším trápení.
Každopádně moc držím pěsti.
Jedna rada - když o svých potížích začneš mluvit, bude se Ti občas stávat, že druhá strana bude mlčet. To jsou lidi, kteří jsou křehcí ve svých emocích a nevědí si rady ani se svými emocemi, ne to s tvými - neumějí silné emoce zpracovávat. Já je silnými emocemi nešetřím, potřebují se naučit s nimi zacházet, ale reakce neočekávám, patří jim můj úsměv.
Kvůli nim možná lidi neradi mluví o svém trapení, protože pak je to chvíli trapné. Někdy hodně dlouho trapné a dotyčný se na dlouho odmlčí. Hlavně rodiče, kterým umřeli děti, nebo lidé, kteří umírají, by uměli vyprávět. Kolik před tím blízkých lidí se zrazu dělá, že neexistují. Ta trapnost však není kvůli tomu, co dotyčný sdílel, ale kvůli tomu, že ten druhý neví, co s tím. Když se reakce nečeká a je tam vědomí toho, že ne já jsem trapná, ale ten druhý je v úzkých, trapné to už není. Naopak, i pro toho druhého to je léčivé.

Pak ale existují lidí, kde oporu dostaneš a zároveň zjistíš, že oni taky mají něco, kvůli čemu oporu potřebují. A to je výrazně příjemné zažívat.

Pro pár nejbližších dnů však moc držím pěsti. Některé věci bolí moc. Mně by to Tvé trápení taky hodně bolelo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6024
28.1.23 10:07

Netrap se věcmi, které nemůžeš změnit :hug:
Těš se domů za rodinou.
Pokud máš krásnou holčičku z ivf, bude i druhé holt tak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.1.23 10:44

Je mi to moc líto… a chápu tě zcela. Mně sebrali jen jeden vejcovod a ten druhý posléze shledali totálně neprůchodným a i když už jsme v té době za sebou měli deset let snahy o dítě, nepočítaně neúspěšných IVF (a naštěstí i jedno úspěšné a tříleté dítě doma), tak ta naděje jednoho mizivévého promile, že to třeba jednou klapne přirozeně, ta mi dávala strašně moc. V tvém povídání mě zarazilo jedno spojení - teď JSEM SI to pokaňhala… Takhle ne, Ty sama sis nepokaňhala vůbec nic, tvoje vina je na tom nulová, mělas prostě ohromnou smůlu. Ale hlavu vzhůru, v dnešní době díky za IVF, vajíčka máš a snad i kvalitní, když už máte jedno dítě, manželovi snad nějaké spermie taky najdou, jak píšeš. Takže tu cestu nebudeš mít jednoduchou, ale ohromná naděje ti pořád ještě zůstává. Vím, že je to strašný šok, doteď nezapomenu, jak mi mladá doktorka s úsměvem po probuzení z operace četla zprávu - jeden vejcovod jsme sebrali, druhý vám zůstal… pak další věci… a pak navázala - a vejcovod byl totálně neprůchodný. Zaazila jsem se a povídám - který? Počkejte, levý… na což já i v tom ponarkózovém opojení - jo a pravý jste mi zrovna vzali. Ona odkráčela žít svůj život, já tam zůstala a chroupala zprávu, co to vlastně vůbec znamená. Fakt teda byl, že já tam byla na operaci nádoru na vaječníku, takže najednou moje starosti byly, jestli vlastně budu vůbec dál žít a co to znamená pro to dítě, co už je na světě, že vlastně absence sourozence je pro něj to nejmenší zlo, co ho může potkat.
U nás nakonec všecko dopadlo dobře, trvalo to roky, ale s odstupem konec šťastný (nádor nezhoubný a druhého dítěte jsme se dočkali). Ale jak jsem o tom měla z počátku problém mluvit, postupem času jsem se to naučila a je to velmi osvobozující (proto pardon za anonym, asi by mě tu lidi poznali). Minimálně to pomáhalo odpálkovat ty rádobyvtipné dotazy - a kdy bude druhé? A taky si člověk o to víc váží partnea - taky nemám chlapa, co by se mnou hlasitě plakal, když neví, co říct, tak mlčí a hlavně - poslouchá. A partner, o kterého se ženská může opřít, je jedna z největších výher v životě! Moc přeji, ať už stačí jen jedno IVF a klapne to, pak už vám to vlastně může být jedno. Já se někdy sama sobě směju, že aspoň nemusím řešit antikoncepci, ale tohle opravdu až po dvou dětech a s desetiletým odstupem od operace.
Tak se drž, ono to bude časem lepší a až se budeš cítit, neboj se o tom mluvit

• Citovat
  • Upravit
1724
28.1.23 10:49

Chápu, že jsi z toho smutná. To je normální reakce. Potřebuješ čas na to zpracovat situaci. Uklidnuj se tím, že jedno dítě z IVF už máš a holt bude i druhé ;) Jedno jsi odnosit zvládla, jak ti píšou, jsou ženy, které dítě nezvládnou odnosit nebo nemají vlastní dobrá vajíčka… To je teprve průšvih. IVF není žádná ostuda, ale dnes naprosto běžná záležitost. Hlavu vzhůru :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
239
28.1.23 13:33

Moc vám všem dekuju za mila slova a za podporu. Moc si toho vážím :srdce:. To odstraneni vejcovodu bylo hlavne pro to, ze se další transfery nedarili a tak Mudr navrhl operaci, ze ta tekutina z ucpaneho vejcovodu muze byt pro embryo toxicka a tak se nechyta. Mam jeste dve zamrazena embrya a tak snad ted uz budou mit dobré prostředí a zustanou s nami 🙏 Dalsi pokus uz by byl jako samoplatce, protoze jsme vycerpali vsechny pokusy na pojistovnu a navic uz mi bude 40. Vim, ze je to vic nez by mela matka mit, ale zase si rikam, ze kdyz uz je to druhe miminko tak bude mit na blbiny vzdycky segru 😄 a tatka je taky docela mladý. Jinak jsme o tom s nikým nemluvili hlavně pro to, ze si to partner nepřál. Chapala jsem proc a chapu to i teď. Kdyby jste znali jeho matku taky by jste to nechteli rict zive dusi 🤣 Ja si o tom muzu promluvit alespon se svoji kamaradkou, tak v tom jsem min sama nez on..a vam vsem ještě jednou děkuji :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí