Kvalita oocytů u IVF

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
126
24.1.23 14:14

Kvalita oocytů u IVF

Zdravím, chtěla bych se zeptat, jestli je tu někdo se stejnou zkušeností jako já. Před rokem a půl jsem ve 32 letech okamžitě otěhotněla po vysazení antikoncepce. Bohužel těhotenství nedopadlo. Podle HCG už mělo být něco vidět na ultrazvuku a ono nic, pak mi začalo jít pomalu nahoru, byla jsem odeslána do nemocnice na podezření na mimoděložní těhotenství, to se nakonec nepotvrdilo, ale podstoupila jsem laparoskopii a interrupci. Závěrečná zpráva zněla, že jsem měsíc před těhotenstvím prodělala zánět, který ačkoliv jsem léčila, tam zůstal a pravděpodobně poškodil ve vývoji plod. Dali jsme si s manželem tři měsíce klid a začali se znovu snažit, po půl roce zašel manžel na spermiogram a zjistili jsme problém u něj (spermií je dost, jsou pohyblivé, ale 97-99% má špatný tvar hlavičky), mně udělali taky testy (hormonální profil, alergie), společně nám udělali genetiku a vše v pořádku. Bylo nám doporučeno, ať to ještě zkoušíme do mých 35 let, ale já už nechtěla čekat. V říjnu 2022 jsem podstoupila první IVF s krátkým protokolem, výsledek byl 11 folikulů, z nich bylo 8 oocytů, zralých bylo 6, všech šest oplodněno (MACS, ICSI). Třetí den už bylo jen jedno embryo, které se dle embryoložky krásně vyvíjelo, pátý den už se zpožďovalo a šestý den to vzdalo. Bylo mi řečeno, že buď mi nesedl protokol, jelikož folikuly mi rostly moc rychle nebo mám nekvalitní vajíčka, že to odhalí druhá stimulace. Teď mám po druhé stimulaci. Upravili mi dávky hormonů, folikuly rostly správně a bylo jich více, odebrali 13 oocytů a všechny byly zralé. Oplodněno opět MACS a ICSI všech třináct, nakonec se povedlo oplodnit jen 8, třetí den kultivace už se ani jedno nevyvíjelo a rozpadala se. Embryoložka nám řekla, že kvalita vajíček byla špatná. Příští týden jdeme na kliniku řešit co a jak dal. Mám strach, že mi řeknou, že moje vajíčka jsou špatná a ať si zaplatíme darovaná. Problém v tom nevidim, jen to ještě nechci vzdávat. Jen se děsím další stimulace a dalšího neúspěchu… nemáte některá podobnou zkušenost? Chodíme do Heliosu, vybrali jsme si je pro jejich výborné výsledky, a to že na začátku udělají všechna vyšetření a celou dobu stimulace mě hlídali, byla jsem pokaždé 3× na ultrzvuku a na krvi. Děkuji za vaše zkušenosti. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1773
24.1.23 14:42

@Anepal: Jsem na tom podobně, dokonce možná i hůř. Byla jsem 2× na stimulačním IVF (při prvním se podařilo odebrat asi 7, oplodnit 5, zaváděl se 3denní oocyt, všechny zbývající se přestaly vyvíjet. Druhý cyklus byl ještě horší, měla jsem 3× folikul, nepodařilo se odebrat ani jedno vajíčko a to jsem při odběru ještě navíc ztratila docela dost krve, protože se jim podařilo napíchnout nějakou hodně silnou žílu.) Pak jsem přirozeně otěhotněla, bohužel to bylo mimoděložní, takže mě to docela sejmulo. Vzhledem k vrozené vadě mám jenom jeden vejcovod a druhý mi sebrali při mimoděložním. Pak jsme zkusili ještě pár nativních cyklů (bez stimulačních injekcí). Nakonec jsme se rozhodli pro darovaná vajíčka a vyšlo to hned napoprvé. Nyní jsem 10+2 a říkám si, že jsem měla do toho jít dřív.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
126
24.1.23 15:14

@Magda124 děkuji za reakci a přeji, ať vám to vše dobře dopadne❤️ život je nespravedlivý, ale je fajn mít s kým o tom pokecat. Kolem mám pár holek, které si prošly IVF, ale těm to vyšlo vše na poprvé. Mohu se ještě zeptat, jak na tom je manžel se spermiogramem? My máme špatnou morfologii, ale fragmentace je v pořádku (12%). Stále si říkám, že už jsme jednou měli štěstí a třeba bychom měli ještě zkusit třeba IUI, než půjdeme do dárkyně, ale uvidíme co nám řeknou příští týden 🙏 mohu se zeptat, jak dlouho jste čekali na dárkyni a jak to probíhalo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1773
24.1.23 15:40

@Anepal: manžel má spermiogram ukázkový, podle doktora jsou všechny hodnoty perfektní, takže v tomto problém nebyl. Jinak naprosto chápu Vaši snahu o vlastní dítě, byla jsem na tom stejně, snažili jsme se opravdu dlouho o dítě (skoro 7 let). Ale čím víc bylo těch IVF, tím víc jsem byla z toho zničená a každý další pokus pro mě byl stresující (bohužel v mém případě ani transfer embryí není jednoduchý kvůli vrozené vadě). Takže jsme se loni s manželem domluvili, že zkusíme ta darovaná vajíčka. Musím říct, že rychlost mě docela překvapila. Od první schůzky s lékařem k transferu uběhly pouhé 3 měsíce. Hned na první schůzce mi doktor řekl, že jsem ideální kandidátka na darované vajíčka, že mám syndrom předčasného selhávání vaječníků, což znamená, že mám malou zásobu vajíček a s tím souvisí pak i kvalita. Hned u první schůzky jsme rovnou vyplnili dotazník o nás - vzdělání, výška, váha, barva vlasů, očí. Pak nám ještě dodělali chybějící testy (chyběla nám pouze krevní skupina). Dárkyni právě vybírají podle vás, aby vám byla, co nejvíce podobná, snaží se i tu krevní skupinu vybrat stejnou. Dárkyně je kompletně vyšetřená včetně genetiky. Poslali mi mailem info o dárkyni (výška, váha barva vlasů, vzdělání) a já ji potom jenom odsouhlasila a už to šlo. Hned jsme dostali i termín transferu a podle toho začala dárkyně stimulovat a já brala antikoncepci, abychom sladili cyklus. No a hned první pokus vyšel, takto daleko jsem se nikdy nedostala, tak věřím, že bude vše v pořádku. Říkám si, že kdyby na začátku doktoři řekli, jaký problém pro mě vlastní dítě bude, tak bych do toho šla dřív. Takto jsem „vyhodila“ z okna spoustu peněz, prošla jsem několikrát zklamáním a fakt šílenými zážitky. Hlavně ten, kdy mi bez narkózy odebírali vajíčka, která se nepodařilo odebrat a posadili mě do křesla, kde jsem jim začala velmi silně krvácet a až anestezioložka říkala, že musím ležet a začali hledat volnou postel a nechali mě ležet na chodbě. Po tomto zážitku jsem přešla na soukromou kliniku, kde byl úplně jiný přístup.
Nicméně pořád jste na tom trochu lépe, můžete otěhotnět přirozeně, to já vzhledem k chybějícím vejcovodům nemůžu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
126
24.1.23 16:08

@Magda124 děkuji za váš příběh, tam kde vám dělali OPU by jim měli činnost zakázat, nechápu že v dnešním době je něco takového možné. Jste statečná žena 👏

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1773
24.1.23 16:47

@Anepal: děkuji moc a přeji Vám hodně štěstí a hlavně síly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.1.23 17:32

@Anepal ja doporučím ještě vyřešit ten spermiogram. Nevím, odkud jste, ale doporučuji mudr. Zamecnika, ktery je (jestli stále) v pražském Iscare. Manzelovi odebere krev a udela mu ultrazvuk „koulicek“. Pak už jen komunikuji po emailu. Před 2 lety manžel čekal na vyšetření 2 měsíce a stalo to 1500kc. Mel taky špatne a i pomalé spermie, 2 měsíce bral prášek denne a vitaminy (reproman) a pak mel naprosto vse v pořádku. Takže než půjdete do dalšího ivf, tak at se da spermio určitě do pořádku, to má taky velký vliv. Plus pan doktor byl i v Show Jana Krause, tak mrkněte, je vtipnej :) Prosim anonym, citlivé.

• Citovat
  • Upravit
126
24.1.23 18:05

My máme “jen” ty špatné hlavičky, mají špatný tvar, tak né všechny jsou schopné prorazit vajíčko. Ostatní věci jsou v normě nebo nad normou (množství). Manžel bere vitamíny na lepší kvalitu spermií plus Macu, už si nedává horkou vanu, ale nechce přestat kouřit (jen to omezil) a začít se více se hýbat 😕 bylo nám řečeno, že když by všechno udělal naráz, že to může být pro tělo šok a můžou se mu zhoršit výsledky a to teď nechceme…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
114
24.1.23 20:36

Moc mě mrzí tvé dvě zklamání při IVF. :cry: Zažila jsem něco podobného. Zatím mám za sebou jedno IVF. Folikuly rostly nerovnoměrně, nakonec odebráno 18, z toho bylo 11 vajíček a oplodnilo se 6. Nakonec 3. den kultivace se čtyři embrya vyvíjela ideálně a dvě byla opožděná. 5.den kultivace nakonec se nakonec všechna zastavila. Příčina mi nebyla řečena. Neřekli mi, že by byla chyba striktně ve vajíčkách nebo naopak spermiích. Spermiogram máme horší. Snížený počet, pohyblivost, apoptózu. A při IVF i morfologii, dříve byla v normě…🤔 Při druhém IVF budeme zkoušet jinou stimulaci. Ale nasadila jsem nám oběma kromě klasických vitamínů pro muže/ženy ještě koenzym Q10 a vitamín E ve vyšších dávkách, nové teď beru i DHA a EPA. Můj muž je taky kuřák. Důležité je také vitamíny raději brát s jidlem. Některé jsou rozpustné v tucích. A jakou máš hodnotu AMH? Nevzdávala bych to. Možná bych zkusila změnu centra prostě už jen z principu získání nového náhledu a naděje a zaměřila se na podporu zdraví a pohody před dalším IVF.♥️

Jinak doplním u nás metoda selekce spermií MFSS a oplodnění formou ICSI. Stimulace Gonal F.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8664
24.1.23 22:23

Jsem na tom bohužel dost podobně. Začali jsme v mých 32, nejdřív IUI, povedlo se hned to první, ale bohužel to skončilo biochemkem. Pak několik IVF, šlo to od desíti k pěti, špatná kvalita vajíček. Jen jednou se podařilo transferovat jednu časnou blastocystu, ale nechytila se. Manžel ukázkový spermiogram. Čeká mě teď další ivf, bude se zkoušet jiná stimulace a double trigger. Jinak zkouším i myoinostil, Q10, macu a kys. lipoovou. Uvidíme, zdali to k něčemu bude nebo už jsem úplně ztracený případ. Bohužel na sobě už opravdu vidím, že mi nějaká menopauza klepe na dveře. Nárůst váhy, řídnutí vlasů, velká únava…njn, prostě jsem ten svůj plodný čas propásla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.1.23 06:34

@Rubii nechod do dalsiho ivf se spatnym spermiogramem. Sice pri isci vyberou ty nejlepsi, ale kdyz neni skoro z ceho nejlepsiho vybirat? Psala jsem o panu doktoru Zamecnikovi, mrkni v diskuzi vyse.

• Citovat
  • Upravit
126
25.1.23 08:22

Děkuji za vaše příběhy, člověk má aspoň pocit, že na to není úplně sám. AMH neznám, příští týden jdeme do CARu, tak to budu řešit. Pokud mi nenabídnou nějakou změnu ve stimulaci, tak chci oslovit i jiné kliniky, nějak se nemůžu vzdát naděje na vlastní miminko. Chci ještě zabojovat. Beru Femibion a Macu vždy po jídle. Teď jsem ještě dostala tip na toto:
 https://doplnky-stravy.heureka.cz/…ky-30-x-4-g/?…

Manžel bere Baby start a Macu. Ještě uvažuji i o akupunktuře, ale moudřejší budu příští týden.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
126
25.1.23 08:26

Nám právě na embryologii řekli, že problém vidí ve špatné kvalitě vajíček, že už to bylo poznat při oplodňování. Měla jsem vždy krátký protokol. 1 IVF Dipherline a od 2. do 11. dne Pergoveris 150 jednotek. Teď jsem měla Dipherline a od 2. do 4. dne 112,5 jednotek Pergoveris (aby nerostly ze začátku folikuly tak rychle jako minule), od 5. do 12. dne 187,5 jednotek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
114
25.1.23 10:39

@Anepal dokud neznáš všechna vyšetření a názor jiného centra, určitě to nevzdávej. Může to být řešitelné. Škoda, že jsi měla 2× stejné stimulační léky, že nezkusili jiné. Myslím, že dvě nepovedené IVF stačí, zkusila bych konzultaci jinde.🙂

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
126
25.1.23 10:44

@Rubii určitě to zkusím, i kdyby mi řekli, že nevidí naději, tak jsem to aspoň zkusila 🙏

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí