OGTT test

• Fotoalbum (2)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
13010
14.9.23 21:40
@Kriss Tina píše:
A co podle kamarádky by mělo byt s dítětem, když ti naberou krev a vypijes trochu cukru? Promiň, ale kdybys cukrovku měla, tak to ohrožuje tebe i dítě mnohem víc, jak nějaký test. Odmítnout můžeš, povinny to není, ale pak bych se teda chovala jak když tu cukrovku mas a držela dietu, kdyby náhodou.

jednorazové napití se nebo snězení hodně sladkého opravdu dítěti / čekanému / neublíží, nemá jak
není mechanismus, jakým by to ublížit mohlo

to taková chřipka, covid, jaj, to je jiná, ale jednorázový příjem sladkého fakt ne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
422
14.9.23 21:56

Před časem jsem k tématu našla tohle:
https://postudium.cz/…nt/index.php?…
Jde o měření glykovaného hemoglobinu (z krve). Ale test ogtt to plně nenahradí, zachytí to cukrovku až po určité době, kdy v mezidobí může škodit. Řešila jsem to taky, protože jsem měla nevolnosti v celém těhotenství a byl problém při testu nezvracet (ale nakonec se to podařilo).
Pokud nepůjde/nechceš ogtt, jediná spolehlivá metoda je držet dietu, jako bys cukrovku měla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8664
14.9.23 22:01
@Anonymní píše:
@BrnackaM Tak já jsem neříkala, že bych neměla nebo nechtěla nějaký kontrolní mechanismus, protože vím, co cukrovka dovede (ať neléčená nebo špatně léčená).Spíš mi šlo o to, zdali to někdo řešil nějakým jiným způsobem (viz výše Simone).

jo, ten příspěvek jsem četla a zajímalo by mě, co za testy to bylo. Protože to by pak mohli dělat každé a nemuselo by se chodit na oggt. Jaký jiný test je schopen vysledovat, jak tvoje tělo dokáže zareagovat na nadměrnou konzumaci cukru a následnou produkci inzulínu slinivkou a to i v čase s odstupem 1-2h? Napadá mě, že to mohl být test na dlouhodobý cukr, který Simone podstoupila. Podobně jako se dělá u cukrovkářů. Nicméně ona ta hladina těhotenských hormonů působících proti inzulinu narůstá postupně a proto se to dělá 24.-28.tt, to by ani test na dlouhodobý cukr odhalit nemusel.

Za mě děláš z oggt zbytečnou kovbojku na základě názoru trošku pomatené kámošky, co o tom ví prd. Není to nějakej super truper zážitek, taky bych si dokázala představit lépe strávený čas, ale v těhotenství existují daleko horší testy/vyšetření.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8664
14.9.23 22:02

@sagwa ha, super, takže je to opravdu test na tzv. „dlouhodobý cukr“, to jsem si myslela. Souhlas, ten prostě není tak exaktní jako oggt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
14.9.23 22:04
@Anonymní píše:
@Kriss Tina
@korn123

Jo takhle, už to čtu… kdo neví, málo gůglil… takže chybka v dotazu… tedy do 5.1 mmol.

A ano, je to každého zodpovědnost a já se rozhodnu na základě výsledků atd.

Ale mám kamarádku, která na tom právě byla a doporučila mi, ať se na to vykašlu, že toho ona zpětně docela lituje (neboť moc nejsou studie o tom, co to vlastně udělá s dítětem a taky to mohla být jedna z příčin problémů u jejího potomstva).

Já mám ještě čas než to budu řešit s lékařem, ale zajímalo mě, jestli někdo přesto odmítl zátěžový test podstoupit. A třeba se domluvili s lékařem na jiném kontrolním postupu atd.

Mám velmi blízkou příbuznou lékařku- diabetoložku. Kdyby existoval spolehlivější a příjemnější test než OGTT, tak bych ho absolvovala přímo u ní. No, hádej co? Není. Sama jsem pak na novorozenecké JIP viděla miminka matek, co se na ty testy vykašlaly a dopadlo to špatně. Ne, opravdu ti trochu cukru neublíží a ten test se dá vydržet.

• Citovat
  • Upravit
170
14.9.23 22:13
@BrnackaM píše:
@sagwa ha, super, takže je to opravdu test na tzv. „dlouhodobý cukr“, to jsem si myslela. Souhlas, ten prostě není tak exaktní jako oggt.

Nejsem lékař a té své důvěřuji, takže jsem to nechala na ní :) A ano, šlo o glykovaný hemoglobin (kontrolovala jsem průkazku).
Každopádně ze zdroje, co uvedla @sagwa mi to nepřijde úplně mimo.

"Výše uvedené důvody však opravňují zařadit glykovaný hemoglobin jako rovnocenné kritérium diagnostiky diabetu, což se uplatní zejména u osob, které nezaručují dodržení správné přípravy na oGTT.

Diagnostická kritéria diabetu nezahrnují stejné jedince (podle Škrhy)

Podle doporučení České diabetologické společnosti a České společnosti klinické biochemie je v případě pochybnosti rozhodující pro stanovení diagnózy diabetu výsledek glukózového tolerančního testu (oGTT). Stanovení glykovaného hemoglobinu se užívá pouze k hodnocení dlouhodobé kompenzace diabetu; v případě, že se nejde zvýšená hodnota glykovaného hemoglobinu u nemocného bez diagnózy diabetes mellitus je třeba potvrdit (či vyloučit) diabetes pomocí glykémie."

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
422
14.9.23 22:20

@Simone K
Jsou i další zdroje, než jsem uvedla. Z krátké rešerše mě vyplynulo, že hlavní problém téhle metody je, že nástup cukrovky zachytí až po určitém čase, což pro tehotenskou cukrovku není úplně ideální - cukrovka může mezitím škodit plodu. Netěhotné diabeticce tohle nevadí, tam se za tu dobu větší změny nestanou…Bude to hlavní důvod, proč se to nepoužívá plošně.
Ale tak když nejde ogtt, za mě lepší, než nic

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2128
14.9.23 22:36
@Anonymní píše:
@Kriss Tina
@korn123

Jo takhle, už to čtu… kdo neví, málo gůglil… takže chybka v dotazu… tedy do 5.1 mmol.

A ano, je to každého zodpovědnost a já se rozhodnu na základě výsledků atd.

Ale mám kamarádku, která na tom právě byla a doporučila mi, ať se na to vykašlu, že toho ona zpětně docela lituje (neboť moc nejsou studie o tom, co to vlastně udělá s dítětem a taky to mohla být jedna z příčin problémů u jejího potomstva).

Já mám ještě čas než to budu řešit s lékařem, ale zajímalo mě, jestli někdo přesto odmítl zátěžový test podstoupit. A třeba se domluvili s lékařem na jiném kontrolním postupu atd.

Proboha jako.. A až ti kamarádka doporučí, aby sis nechala dítě v břiše o tři měsíce déle, že se tak vyhneš novorozeneckým kolikám, budeš o tom taky přemýšlet? :think:

Pardon, ale to je pěkná kravina tohle a to se většinou držím a taková fora nekomentuju. Ale ohrozit zdraví svoje a ještě k tomu zdraví nenarozeného dítěte, protože jedna paní povídala..

Jako vážně si myslíš, že by se měly dělat další studie na vypití 250ml glukózy? :think:

Test samozřejmě můžeš odmítnout, ale mohla by sis o tom nejprve něco načíst a promluvit si s lékaři. Odmítnout ho z vlastního přesvědčení nebo hledat alternativu ze zdravotních důvodu. Né to takhle plácnout, protože kamarádka říkala.. :roll: 8o

Mohla bys mi napsat ty problémy jejího potomstva? To by me opravdu moc zajímalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.9.23 23:06

@TeeeT Šmarjá pano, se jenom ptám na zkušenosti…
Ohrozit nemám v plánu sebe ani dítě, probůh (na to je kolem jiných expertů až dost). Kdybych si byla jistá co a jak, tak se tu neptám. Naopak některé poradily přínosné stránky a tím, že jeden tu čte zkušenosti a pohledy dalších, tak to také svým způsobem pomáhá.
Ano, možná jsem si málo gůglila (něco jsem projela, ale zjevně málo a vypichnuto bylo různě co), ale nicméně mi to dost rezonovalo v hlavě a proto ten dotaz. (Protože na řešení s lékařem je ještě brzo)
Co do problému jejího potomstva, tak jsem psala, že to mohl být jeden z faktorů ale nikoliv jediný. A samosebou i já to beru s jistým nadhledem, protože jaký problém se do jaké míry na něčem podílel nikdo nikdy neřekne (tohle už je totiž místy na “křišťálovou kouli”).
Přesnou diagnózu ti neřeknu, neboť natolik to neuchovavam v hlavě, ale hrála tam roli ataka a nějaké jiné autoimunitní potíže a asi další obtíže…

• Citovat
  • Upravit
68929
14.9.23 23:19

Ve chvíli, kdy už bude glykovaný hemoglobin znatelně zvýšený, měla už být ženská měsíc na dietě. A že v těhotenství je měsíc sakra dlouhé období. Mimochodem, já měla v těhotenství glykovaný hemoglobin moc pěkný. Protože mi to lítalo a vysoký cukr zase stahovaly dolů hypoglykémie, takže ten průměr vyšel hezky. Byla jsem hodně sledovaná a jakž takž jsme to dokázali kompenzovat, ale stejně se dítko narodilo s velkou hypoglykémií a putovalo hned do inkubátoru.
Jinak první těhotenství mladá, neriziková, štíhlá… nečekala jsem to. Ale v diaporadně už jsem se nedivila, mladé a štíhlé jsme tam byly skoro všecky a já jediná byla schopná si vzpomenout aspoň na nějakou rodinnou anamnézu - prý měla v osmdesáti cukrovku moje prababička.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2128
14.9.23 23:28
@Anonymní píše:
@TeeeT Šmarjá pano, se jenom ptám na zkušenosti…

Nojo, jenže přesně takhle se pak šíří hoaxy. Teď si představ, že to kamarádka říká dalším a dalším těhotným nebo si to tu přečte nějaká mladá holčina a na test kvůli tomu nepujde..

Hele a přemýšlela jsi nad tím, co ti pak asi řekne kamarádka, když test odmítneš a opravdu tu cukrovku zrovna budeš mít?

Tady přidávám obráceně informace, co způsobí neléčená cukrovka v těhotenství, tak na to mrkni: https://www.cukrovka.cz/…matku-a-dite

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.9.23 23:39

@TeeeT
Bude jedno co řekne ať tak nebo onak. Rozhodnutí je vždy na mě (resp. na matce) a jen já (neberu teď v potaz partnera a blízké) bych se musela popasovat s následky.

Pokud je člověk aspoň trochu normálně myslící, tak si vezme v potaz vše, co mu kdo řekne a nebo co si kde pročte.
A lidem, kteří si z toho chtějí vyzobnout jen to, co se jim hodí nevysvetlis nic i kdybys to měla podloženo miliardou důkazů.

A taková “mlada mamina”, co da jen na diskuzi tady na E miminu, by snad měla ještě na dite nějaký ten rok počkat a nejdřív sama vyspět.

• Citovat
  • Upravit
2128
14.9.23 23:43
@Anonymní píše:
@TeeeT
Bude jedno co řekne ať tak nebo onak. Rozhodnutí je vždy na mě (resp. na matce) a jen já (neberu teď v potaz partnera a blízké) bych se musela popasovat s následky.

Pokud je člověk aspoň trochu normálně myslící, tak si vezme v potaz vše, co mu kdo řekne a nebo co si kde pročte.
A lidem, kteří si z toho chtějí vyzobnout jen to, co se jim hodí nevysvetlis nic i kdybys to měla podloženo miliardou důkazů.

A taková “mlada mamina”, co da jen na diskuzi tady na E miminu, by snad měla ještě na dite nějaký ten rok počkat a nejdřív sama vyspět.

Tak založila jsi tuhle diskusi a chceš odmítnout test na základě toho, co ti řekla kamarádka no.. Tak proto jsem tak reagovala. Ale snad ti informace a odkazy tady byly nakonec přínosnější :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.9.23 23:58

@TeeeT :lol: Asi to tak vyznělo, ale do nějakého rozhodnutí fyzicky i psychicky dost daleko.
Jen mě to zajímalo skrze kamaradcin pohled na věc.

Takže díky všem, fakt :palec:

• Citovat
  • Upravit
8664
14.9.23 23:58
@Simone K píše:
Nejsem lékař a té své důvěřuji, takže jsem to nechala na ní :) A ano, šlo o glykovaný hemoglobin (kontrolovala jsem průkazku).

Nj, ona možná doktorka chtěla mít jen klid a tak tě poslala aspoň na tohle. Ideální přístup to teda není. Navíc gynekolog není diabetolog :think: Jak už tu bylo několikrát zmíněno, nějaké výsledky z toho dostaneš, ale klidně můžou být falešně negativní, protože pokud jsem dobře googlila, projeví se tam stav 6 týdnů dozadu. A to ještě zdaleka nemusí být v ničem problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí