Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
V pondělí jsme byli s partnerem na vyšetření spermiogramu a včera jsme se dozvěděli konečně výsledek! Máte někdo zkušenosti s tímto výsledkem - oligoasthenoteratospermie?
Co Vám lékař nabídl za možné postupy? K lékaři jsme objednaní až na čtvrtek 7.10., pokud s tímto máte již zkušenosti, prosím písněte mi, jsem trošku zmatená. Jsme z Brna a vybrali jsme si kliniku Unica, máte zkušenosti, doporučení, rady?
Díky moc, Lenka
Ahoj, okrem môjho PCO sme u mm mali túto diagnózu.
Záleží, aké boli konkrétne hodnoty.
V skratke máte málo spermií, s pomalým pohybom a zlou morfológiou.
Druhá vec je, že spermiogram často kolíše a mali by Vám ho spraviť minimálne 3×. (vitamíny tiež pomáhajú, minimálne na počet určite!!! Nám zvýšili počet z 13mil na 33mil)
Nooooooooo…a najpozitívnejšia správa, že som v 15tt tehu… ![]()
Takže aj s takým spg sa dá otehu…fakt záleží na konkrétnych hodnotách - koľko spermií, koľko progresívne pohyblivých, koľko pohyblivých a zdravých, aké percento so zlou morfo.
Ahojky. My jsme měli úplně to samé. NAkonec se nám povedlo mimi přirozeně i s tím, že já mám PCO. Pokud jste se rozhodi pro CAR v Brně, tak bych radši volila Reprofit. První nám doporučil Dr. samosnažení s clostilem na 3 měsíce (ať ví jak reaguji na hormony) a potom říkal, že záleží na nás jak moc na miminko spěcháme. Nejprve chtěl zkusit aspoň 2krát IUI a potom až IVF. Do ničeho nás nenutil ![]()
Jinak do manžela jsem cpala Selzink a MACU.
ahoj,
máme tuto diagnozu taky, co si vzpominám, manžel měl cca 10 mil. spermií ve vzorku a dohromady 1% po všech stránkách zdravých a dopředu pohyblivých spermií.
Taky jsme šli v Brně do Unicy. Já šla na utz vaječníků v ovulačních dnech a zároveň tehdy manžel ten samý den na spg. Pak jsme čekali na výsledky. Pak si nás zavolali a pan doktor Frgala řekl, že díky výsledkům spg (to 1%) v podstatě nemá cenu dělat mně další vyšetření. (A navíc podle výsledků mám nepravidelnou ovulaci, je fakt že bez antiko jsem měla cyklus strašně různý v rozmezí od 29 do 40 dnů, což je taky komplikace početí navíc).
No a řekl nám, že kvůli tomu spg máme v podstatě jedinou možnost - ICSI. Hned na místě jsme se rozhodli do toho jít a v podstatě okamžitě jsem začala se stimulací atd. Připlatili jsme si ještě asistovaný hatching a prodlouženou kultivaci. Výsledek je synek na 1. pokus
(Manžel už na další spg nechodil a žádné vitamíny nejedl. Kontrolní SPG při odběru na oplodnění mělo stejný výsledek, 1%, ale ve vzorku bylo tuším 13 mil. spermií
)
Možná mi mohli nabídnout jiné varianty nebo tak, ale já jsem s Unicou a přístupem lékařů spokojená, v podstatě celou dobu stimulace (až na dvě kontroly a transfer, to byli jiní) jsem chodila k Frgalovi a pohoda. A taky tam chodím 8 let ke svému gynekologovi, takže jsem ani neuvazovala o jine klinice, zůstala jsem ve „své“ ![]()
Příspěvek upraven 02.10.10 v 09:34
Ahoj, taktéž máme tuto diagnózu. Já jsem zcela v pořádku. Nám doporučili rovnou IVF s metodou ICSI (oplodnění vajíčka intracytoplazmatickou injekcí- vybere se spermie a do vajíčka se přímo vparaví). Vitamíny pomoci nemusí. Záleží, z jaké příčiny je takovýto spg. Je vhodné ještě vyšetření na urologii.
Áno, ešte som ti zabudla povedať, že mm odporučili návšetvu urológa-andrológa - spravil mu výtery, hormonálny profil atď - ale príčina sa nezistila.
Mne zistili ochorenie štítky,nasadili liečbu, plus PCO mi liečili Metformínom - a tuším bol hlavný problém u mňa (aj keĎ v prvom CAR tvrdili, že hlavný problém je mm) a na 3 mesiac od liečby metformínom som otehu.
Keby sme išli do toho prvého CARu na ICSI - tak potratím, alebo neotehotniem, s mojimi výsledkami štítnej…
Takže niekedy je lepšie skúsiť všetky možnosti a až potom umelé a je dobré vybrať si kvalitné centrum. (nám pomohli až v tom druhom - a k prirodzenému otehu)
Ahoj, manzel mel tez tuto diagnozu z prvniho spermiogramu. V CAR nam rekli ze se to muze zlepsit jen v ramci IVF , a ze to rozhodne nebude na IUI nebo dokonce prirozene poceti. No nakonec druhy spg dopadl o hooodne lip , takze jsme se rozhodli zkusit IUI , i kdyz nas stale tlacili do IVF (stale byl dost spatny pohyb). Prvni IUI se nepovedla, pak jsme jeden cyklus museli vynechat a pri dalsim mi rekli ze vajicka nerostou , ze pravdepodobne nebude ovulace a ze priste IUI se stimulaci. no a a mladsi synek si k nam cestu nasel v udajne bezovulacnim mesici
.
Ted jsem potreti tehotna , a to jsme si tak rekli, ze s nasi plodnosti si muzem dovolit jednou „ujet“ … no nemuzem
. Ale je to nas maly zazrak ![]()
Tak takovy nas pribeh. dodnes nechapu ze jsme taky nekdy koukali na ten papir, kde stala tahle diagnoza. Kez by meli vsichni v tomhle takove stesti jako my (ale zase si to vybirame jinde) ![]()
zuzka84 píše:Ted jsem potreti tehotna , a to jsme si tak rekli, ze s nasi plodnosti si muzem dovolit jednou „ujet“ … no nemuzem. Ale je to nas maly zazrak
Jak říká můj manžel, procento je procento, takže normálně beru antikoncepci
![]()
Rozhodně bych udělala další spermio. Můj muž měl také ne úplně ideální spg, ale chodíme na IUI ap okaždé je to jiné. jednou dokonce IUI ani neprobehlo, protože výsledek byl v podstatě stejný jako píšeš. ALE…udělali mu kultivace a zjistili, že je má pozitivní na Enterokoka. Dostal ATB, přeléčil se a po třech měsícíh je spermio poměrně dost dobré. U nás jde tedy ještě o jinou poruchu, ale jinak by výsledek byl výborný na přirozené otěhotnění.
Nevím kdo tu psal, jak se rozhodli hned na prvním ovulačním sezení jít do IVF…jsem ráda, že vám to vyšlo, ale jako postup mi to přijde příšerné.
Holky děkuju moc za vaše odpovědi, moc mi to pomáhá… Já mám taky nepravidelný cyklus běžně až okolo 43 dnů, tím pádem i nepravidelnou ovulaci, beru Duphaston druhý měsíc. Jinak partner má 8% normálních spermií, ale 46% s patologií hlavičky a nějaké to procento i s patologií krčku i ocásku. Ve čtvrtek jsme objednaní k panu doktoru Otevřelovi na konzultaci, tak uvidíme jaká budou další vyšetření. ![]()
Příspěvek upraven 04.10.10 v 18:42
Leni my jsme měli 10% pohyblivých a 5% morfologicky dobrých a vidíš povedlo se
a přorozeně ![]()
Mooooc vám držím palečky! Určitě se podaří ![]()
Jelikož má manžel stejnou diagnózu,tak bych ráda tuto diskuzi obnovila, množství má 3mil a bohužel jen 1% morfologicky správných.Chtěla bych se zeptat jestli s tím má někdo další zkušenost,jestli je šance dočkat se vlastního dítěte.Jdeme do IVF s ICSI a PICSI.
Taky to tak tomu mému vyšlo, řekli prý rovnou IVF, inseminace nepomůže…a ejhle, druhý den jsem se dozvěděla, že jsem těhotná. Takže držím palce a nevěšet hlavu. ![]()
Naushika píše:
Jelikož má manžel stejnou diagnózu,tak bych ráda tuto diskuzi obnovila, množství má 3mil a bohužel jen 1% morfologicky správných.Chtěla bych se zeptat jestli s tím má někdo další zkušenost,jestli je šance dočkat se vlastního dítěte.Jdeme do IVF s ICSI a PICSI.
měli jsme mnohem horší výsledky, množství bylo 250tisíc…byly pomalé a taky morfologicky špatné..otěhotněla jsem přirozeně asi 14dní po druhém kontrolním spermiogramu a to nám doporučovali jen ICSI protože šance na IUI žádná