Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nevim co to je, ale okamžitě v pondělí navštivte pediatra stůjte si za důkladnějším vyšetřením.
Jak se píše nade mnou - v pondělí pediatr a důkladná vyšetření. Řešili jsme omdlívání dcery v batolecím věku. Na neurologii xkrát eeg, kompletní kardio, krev, cukr.. Prostě všechno.
Souvislost s refluxem nechápu - třeba někdo vysvětlí, syn ho měl do 9. měsíce.
Nemohlo to dítě prostě usnout?
Ne, tak s tím bych se rozhodně nespokojila. Uzavřit to z jejich strany refluxem je dost síla. Trvat na zevrubném vyšetření třeba i v jiné nenocnici. První pediatr a pak další specializovaná vyšetření. Trvej si na svém, nenech se odbít! Ze všeho schovavej zprávy (vždy je chtěj, nebo druhou kopii), zapínej diktafon v mobilu když budeš s lékaři komunikovat. Vím proč to píšu…
Jinak tedy moc nechápu, jak můžou vyloučit epilepsii z jednoho eeg. My chodili do poradny 2 roky.. Záleží, jestli se to bude opakovat, jestli poroste intenzita, budou se zkracovat intervaly atd. atd. Pak to kardio je hodně důležité - tlak, ultrazvuk srdce, ekg.. Kompletní biochemie.
@Lojzísek take nechapu souvislost s refluxem, nestalo se to ani pri jidle ani po ale praveze pred. Vlastne to bylo po spanku, hrali jsme si, smali dala jsem napit caje a najednou oci zavrene a nereagovani. Muzu se prosim zeptat jak to dopadlo u dcerky?
@Anonymní píše: Více
Dobře, všechny patologie vyloučeny (byla i na magnetické rezonanci). Ale začalo jí to cca v roce a půl, odeznělo v pěti letech. Několik epizod omdlení. Nakonec závěr, že se jedná o afektivní ztrátu vědomí. Vypozorovali jsme, že před tím bývá extrémně unavená nebo psychicky rozrušená. Ale vyšetřovaná byla skrz na skrz. Vaše dítě je malinké.. to bude něčím jiným nejspíš.
Chápu, že se bojíš
Držím palce
![]()
Naše dítě mělo ty afektovaně záchvaty, až do šesti let. Šlo to vypozorovat, kdy to přijde, protože to mělo vazbu na bolest a leknutí. Takový třeba nečekaný pád, skřípnutí prstů do šuplíku apod. Někdy ok někdy omdlení. Prostě dítě hlídat a předcházet pádu hlavně u těch co už běhají atd, to omdlení přijde po chvilicce, takže se stihne doběhnout. Je to vázané na dýchání, děti se správně nendechuji u toho, takže napřed řev a při výdechu jakoby zmodrají nebo zblednou a omdlí, někdy pomůže v tom jejich šoku jim fouknout So obličeje znovu se jakoby leknou a nadechnou nebo rychle u toho pádu odvést pozornost na něco jiného. V klidu bez důvodu se nám to ale nestalo. Respirační afekt je úplně běžný stav je to tím, že se neurologický dítě bývají.
No afektivní záchvat to nebude. Sama jsem ho v dětství měla až do nástupu do školy a vím, že často to bylo při leknutí.
Třeba jsem uklouzla po papíru a dál nevím.
Nebo když jsem měla hysterický pláč, z ničeho nic jsem vypla.
Vždycky jsem se ale probudila spíše šokovaná, co se stalo. Určitě dítě jen tak v klidu neusíná.
Taky myslim, ze adektivni záchvat to nebude. To míval syn a bylo ot uplne jine. Zítra bych byla u dětské a chtela nejaka vyšetření. Některý deti umi usnout behem vteriny a pri čemkoliv, ale to rodice většinou vědí a dite se pak zas neprobere, ale dal si v klidu spí. Nejlepší by bylo, kdyby se vam to podarilo natočit, ale chápu, ze to je složitý. Nam synek jeden ze záchvatu předvedl přímo u doktorky, takze bylo jasno.
@Lojzísek píše: Více
GER a epilepsie mají tu souvislovist, že u miminek může reakce na bolest při návratu žaludeční šťávy do jícnu napodobovat stav, jaký může vyvolávat i epilepsie. Ztuhnutí, záškuby končetin, stočení hlavy, propnutí do oblouku, změnu barvy v obličeji, krátké nedýchání. Ale tedy nebývá to před jídlem, ale tak asi do hodiny po jídle.
Ahoj holky, prosím nestalo se vám někomu, že by mu miminko skoro 7 měsíců omdlelo? Ráno jsme před 8 měli mlíčko, od 9 do půl 11 spánek. Pak jsme si normálně hráli, a najednou oči zavřené a žádná reakce. Běžela jsem přes celý barák za manželem, ani během toho se neprobral a u manžela pak trošku otevřel očka a začal šíleně plakat, ale pak zase byl takový malátný a očička se začaly zavírat a pak zase pláč a to několikrát za s sebou. A ještě jedno očičko padalo víčko více než druhé- od narození má jedno privřenější, ale tam nešlo otevřít skoro vůbec a bylo zarudlé. V nemocnici jsme byli, řekli nám, že asi reflux( vůbec nevím, jak přišli na toto). Nicméně v sanitce nám řekli, že určitě neurologie, kardiologii a krev vezmou. Udělali jen neurologické vyšetření, tam řekli to s refluxem a když jsem chtěla kardio a krev tak mi řekli, že ne, že je to zbytecné. Mi se to ale normání nezdá, jsem z toho vyklepaná a mám strach, že se to stane znova. I v té nemocnici ještě občas začal jakoby usínat a za chvíli byl čilý a také několikrát za s sebou, ale to když jsme čekali na chodbe a doktor to neviděl. Nemáte někdo prosím podobnou zkušenost? Ješte nám dělali eeg ( ale ani to moc nechtěli, protože podle popisu to prý epilepsie není) a tam řekli, že opravdu není, ze je v pořádku.