Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj holky,
Prosím o radu. Přítel šel v noci na wc. Zaslechla jsem, že se rozbila sklenice, tak jsem šla za ním a on tam ležel na zemi, vyvrácené oči v sloup, třas - asi trochu křeč a vydávál hrozně divný zvuky. Docela mě to vyděsilo. Po chvíli jsem ho probudila. Nic si nepamatuje. Jen, že mu bylo slabo a měl tmu před očima. Odpoledne jde na internu na celkové vyšetření, ale chtěla bych znát nějaké vaše zkušenosti.
Bylo to normální omdlení? vypadalo to hrůzostrašně…
Jezis.ja bych asi volala hned rychlou, kdyz sebou trasl. To mi jako jen omdleni neprijde…
ale nejsem zdravotnik, tak nemuzu soudit
@Adduše podle popisu mi to prijde jako epilepticky zachvat ale moudrejsi budete po neurologickem vysetreni. Drzim palce, at to neni nic vazneho
Navic pri omdleni nebude vydavat zvuky
takze za me na neurologii hned dneska.
Taky bych se obávala epilepsie. Ať si určitě dojde na vyšetření.
Hned mě napadla epilepsie, jak jsem to četla. Držím palce, ať je přítel v pořádku.
@valina1 @AndreaS92 @tiffany @TerezkaW holky, taky mě hned napadla epilepsie…doktorka mu dneska tvrdila, že to prý někteří lidi při omdlení dělají ale…tak uvidíme no.
@Adduše okamžitě dle popisu epilepsie…nejsem doktor ale sedí to do puntíku (může to být i něco jiného, ale spíš vsadím na toto) nicméně si nic nevyčítej, při záchvatu (bez medikace) nemůžeš stejně dělat nic - jedině odstranit předměty aby si neublížil. při záchvatu se člověka nedotýkej, mohl by tě poranit. Někomu se to stane jen jednou, u někoho se to opakuje, nicméně ho teď budou určitě víc hlídat a určitě ho pošlou i na neuro (pozná se, jestli tam skutečně proběhla) Ničeho se neboj, i když se to potvrdí, dá se s tím většinou poměrně bez problémů žít. ![]()
Taky mě na první pohled napadla epilepsie. Na druhou stranu před pár lety jsem takto šla v doprovodu sestry o berlích s vyvrknutým kotníkem na odběry krve, po cestě zpátky se mi taky udělalo takto špatně (muší váha, nízký tlak, odběry, nalačno), na chodníku jsem sebou sekla a sestra říká, že jsem přesně takto vypadala. Je to tak deset let, od té doby jsem sebou ještě párkrát sekla, ale bylo to jen z toho tlaku. Nikdo mě ale tenkrát nevyšetřoval, a to pro mě přijela rychlá ![]()
@Adduše píše:
@valina1 @AndreaS92 @tiffany @TerezkaW holky, taky mě hned napadla epilepsie…doktorka mu dneska tvrdila, že to prý někteří lidi při omdlení dělají ale…tak uvidíme no.
Já jsem právě taky omdlela a když jsem byla u dr., tak se mi ptala přesně na tyhle příznaky a když jsem jí řekla, že nic takového nebylo, tak mi řekla, že to na epilepsii nevypadá. Mě tedy poslali na eeg.
@Adduše pokud by sebou jen řízl, mohlo by to bát z toho, že jen moc rychle vstal z postele a nižším tlakem.. Taky se mi to 2× v životě stalo.. Ale ten třes a oči v sloup a zvuky jsou divné..to už určitě není jen obyč omdlení..
Pokud měl křeče, tak to normální omdlení není - u toho jsou svaly ochablé. Také bych to spíš viděla na epileptický záchvat. Můžou to být i křeče z jiné přičiny než epilepsie, ale to vždy musí zjistit lékařské vyšetření.
Oči v sloup bude mít i omdlelý, ale křeče a jakési chroptění v rytmu škubání rozhodně ne.
@verulicek Pokud sebou člověk v epileptickém záchvatu vyloženě nemlátí, ale jen se škube, doporučuji v rámci možností otočit a držet na boku kvůli průchodným dýchacím cestám. Pacienti při záchvatu hodně sliní - na zádech sliny stékají do krku a tím je dusí, na boku vytékají z úst ven.
@pavlats souhlasím, záleží hodně na situaci a povaze záchvatu. rozhodně ale nezajišťovat průchodnost cest vlastní rukou (slyšela jsem že stisk čelisti při záchvatu dokáže hravě rozdrtit kosti v prstu)