Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Přeji hezký sváteční den! 😊 Nemáte někdo zkušenost s opakovanou angínou u dětí a jak jí předcházet? Synové (8 a 6) měli první angínu letos na konci září - 10 dní Ospen, pak na přelomu listopadu a prosince, opět 10 dní Ospen, tentokrát i dcerka a já, manžel měl stěr čistý. Mladšímu synovi 3 dny po dobrání zjistili zápal plic a rostoucí crp, nasazen Amoksiklav na 11 dní, dobral ho teď v pátek a v sobotu starší syn horečka, bolest v krku a bílý jazyk, na Štědrý den pohotovost, crp 123 a ATB, tentokrát Cefzil. Mladší syn zatím dobrý, většinou se to u něj ukázalo do druhého dne po starším. Desim se po novém roce nástupu staršího do školy, chodí vždycky týden a pak je tak 2 - 3 týdny doma s angínou. Už mě napadlo, jestli není přenašeč někdo ve třídě. Mladší syn teď 2 měsíce ani nechodil do školky, aby jsme trochu eliminovali možnosti nákazy. Máte někdo osvědčený způsob, jak se opakování angín vyhnout? Předem díky!
PS: dávám dětem lipozomalni C vit, D vit ve vysokých dávkách, probiotika, B komplex a lichořeřišnici. Snažím se o pestrou stravu, máme čističku vzduchu.
Byly všechny angíny kultivačně potvrzené?
Neškodilo by imunologické vyšetření.
Prozatím bych nasadil Bactoral.
@Doctus první dvě byly zjištěny pouze streptestem v ordinaci PLDD, ta poslední teď jen pohledem do krku a odběrem crp, jak jsem psala, měl 123, když jsem paní doktorce řekla, že je to 14 dní co dobral Ospen, dala Cefzil. Bactoral už mám doma nachystaný, zatím ho bere mladsi syn. Ještě jsem koukala na Imudon Neo, co si o něm myslíte? Na imunologii chodím s oběma syny, poslední KO letos v říjnu, oba brali 9-11 bronchovaxom. Lékař staršímu synovi už dalši léčbu nedal s tím, že hodnoty se lepší. Přesto mu budu mezi svátky volat. Moc díky za reakci! Už mi z těch nemoci straší ve věži 🤨 😆
@Doctus a po novém roce chci s dětmi na ORL na pořádné stěry a rozbor.
No a jak presne tem detem bylo?
Byly nekolik dni uplne vyrizene, apaticke, v horeckach, nejedly nepily?
Nebo celkem dobry?
Ja bych jako prvni vec proste prestala vse tolik resit, pokud jim je jakz takz dobre. Nekoukat do krku, nemerit crp, nedelat stery, proste to nechat byt na tech vyssich vitaminech a podpore imunity.
Oni to zvladnou.
Teprv pokud je to dite vic dni fakt spatny, tak bych to resila vic.
@DankaS87
Strep-testy jsou zlo, u dětí zvláště, neodliší asymptomatické nosičství od regulérní infekce.
Byly první 2 angíny touto kombinací? Horečky + bolesti v krku + zarudlé hrdlo + krční mandle s povlaky + zvětšené uzliny + (nejdůležitější!) absence rýmy a kašle? Pokud dítě mělo rýmu a/nebo kašlalo, tak strep-test by se správně ani neměl dělat, neboť virové příznaky prakticky vylučují streptokokovou etiologii.
Imudon není špatný, na druhou stranu bych moc nebičoval imunitu, pokud není podlomená, aby se to do budoucna nevymstilo.
Na ORL bych nechodil, ještě by nějaký agitovaný ORL lékař dělal kontrolní stěry a nedejbůh přeléčoval ATB nějaké nálezy. To spíše zpět na imunologii a kontrolní buněčná a protilátková imunita.
@Lucie_Sx moc díky za odpověď! Jako placky byli, nejedli a nepili, horečky šly těžko srážet. Ale je možné, že by to mohlo být ještě horší 🤔 V krku je totiž bolelo ani ne den, měli šíleně bílý jazyk, ten se do druhého dne sloupnul, teprve potom jsme šli k doktorce.
@Doctus horečka, zvětšené uzliny, červené hrdlo, mandle s povlaky a bílý, loupající se jazyk ano, bolest v krku jen 1 den a hlavně starší syn kašel (má ho dlouhodobě - astma prozatím vyloučeno, alergie nezjisteny) i rýma 🤔 no, zkusíme po dobrání ATB i u staršího Bactoral a uvidím, jak se domluvím já imuno. Starší má snížene IgG, poslední testy loni v dubnu ukázaly zlepšení, ale IgG stále pod normou, mladší má sníženou buněčnou imunitu. Moc díky za reakci! 😊
@DankaS87
Imunor jste neměli?
Když kašle syn dlouhodobě a asthma bylo vyloučeno, jak to asthma vyloučili? Snad ne jen laboratorně.
@Doctus imunor bral syn do loňského roku do jara (vždy od září 6 týdnů,1× v týdnu a od ledena 1× v týdnu), poté byly provedeny krevní testy, které ukázaly zlepšení a bral potom Broncho-vaxom. Na každé kontrole dělá pan doktor spirometrii. Nikdy neukázala abnormalitu.
Mne treba nedava smysl na jednu stranu veskere teploty srazet leky (coz praci imunity vyrazne brzdi az blokuje) a na druhou stranu tu imunitu pak nakopavat pomoci imunomodulans.
Vzdyt to jde uplne proti sobe.
Co jsem prestala pouzivat antipyretika (prvni u sebe), tak se prubeh veskerych infektu dramaticky zlepsil.
@DankaS87
Pokud stále pokašlává a „standardní“ spirometrie je v normě, poptal bych se na bronchokonstrikční test, kdy se vdechuje speciální látka, pokud i bronchokonstrikční test je negativní, tak teprve můžeme asthma s jistotou vyloučit.
@Doctus je pravda, že v době, kdy imunor bral, byla u něj nemocnost podstatně nižší 🤔
@DankaS87
Při deficitu v protilátkové (imunoglobuliny) či buněčné imunitě bych Imunor nevysazoval. Někteří alergologové jej nasazují (sice promiskuitně a ne příliš správně) u časté nemocnosti i bez laboratorně prokázaných deficitů, proč jej nevyužít u vás, když je tam kombinace laboratorního nálezu a zvýšené nemocnosti.
@Doctus test probíhá tak, že syn nejdriv dýchá do přístroje normálně, sestřička mu pak poda inhalátorem 2 vstřiky a cca za 10-15 minut se test opakuje.
@Lucie_Sx nesrazim každou teplotu, respektive horečku. Jen pokud už je dítě jak hadr, leží a pomalu si ani na záchod nedojde, tak podávám antipyretika.