Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, chci se poradit - jsem ve 33.týdnu a moje dr už mi od minulého týdne točí monitor. Ani jednou se to nepovedlo na poprvé. Přesně nevím, co se jí nezdá, vždycky jen říká, že to může znamenat spánek nebo tíseň plodu, že ta křivka je moc hustá (?) a že má malá málo pohybů. Minulý čtvrtek si mě zvala opakovaně v průběhu jednoho dne, pak na kontrolu v pondělí, dnes jsem tam byla 1,5 hod a sotva jsem přišla domů, volala mi sestřička, že mám znovu přijít zítra. Já už jsem z toho na nervy, jednak si připadám jako exot, že mi CTG natáčí takhle brzo, jednak mám prostě trošku línější miminko, pohyby cítím jen slabě, ale takhle to mám celé těhotenství, opakovaně jsem jí to říkala. Těch 8-10 pohybů (či sérií pohybů) za 24 hod ale dáme. Čokoláda ani coca cola nepomáhají. Měla jste to některá taky tak?
Já jsem teda v těhotenství dál, ale na to jak mimčo každou chvíli kope tak jak lehnu na monitor usíná a probouzí se při odchodu z ordinace. Opakovat monitor jsme tedy zatím nemuseli, ale nedivila bych se tomu.
A můžu se zeptat, kdy ti ho dělali prvně a jak dlouho trvá jeden „cyklus“? Moje dr má přístroj nastavený na 20 min a polovinu času strávíme tím, že hledáme, kde vůbec je…
Ahoj, tak u mě „hustý“ záznam na CTG opravdu znamenal tíseň plodu. Odumírala mi placenta a mimi nebylo vyživované. Kdybych neporodila předčasně sama od sebe, plánovaný císař by mě neminul. Tím Tě samozřejmě nechci strašit, ale dokud so doktorka není jistá, situaci bych nepodceňovala. Držím pěsti, aby bylo vše, tak jak má..
Ahoj,
pouze samotné CTG nemá moc výpovědnou hodnotu. Byl nějaký důvod, že ti ho dělala tak brzo? Většinou se začíná od 36- 37 týdne. Pokud se jí CTG nelíbí, udělala ti sono vyšetření, zejména kontrolu průtoku krve pupečníkem? Je to daleko přesnější metoda na zjištění, zda se něco děje, zda funguje placenta a miminko je dostatečně vyživované. Kde máš uloženou placentu? Pokud je na přední stěne, tak jsou pohyby cítit slabě, někdy hodně málo. Pokud se tvé dr. něco nelíbí, měla by tě místo každodenních kontrol u sebe poslat do nemocnice, kde by zkontrolovali laboratoř a vše další. Může být i to, že právě v denní době kontroly u dr. miminko spinká (ve špitále by točili záznam několikrát denně). Při natáčení ležíš, sedíš, jsi na boku, na zádech, budí sestra miminko, když se jí zdá, že spí??? Pokud se zdá, že miminko spinká, tak se mění polohy při natáčení, hýbe se bříškem, používá se budík a podobně.
Příště si vyžádej sono kontrolu - je to Doppler vyšetření pupečníku a pokud nemá sono ať ti napíše žádanku do nemocnice.
Držím palce.
Barča ![]()
arcanobacterium píše:
Ahoj,
pouze samotné CTG nemá moc výpovědnou hodnotu. Byl nějaký důvod, že ti ho dělala tak brzo? Většinou se začíná od 36- 37 týdne. Pokud se jí CTG nelíbí, udělala ti sono vyšetření, zejména kontrolu průtoku krve pupečníkem? Je to daleko přesnější metoda na zjištění, zda se něco děje, zda funguje placenta a miminko je dostatečně vyživované. Kde máš uloženou placentu? Pokud je na přední stěne, tak jsou pohyby cítit slabě, někdy hodně málo. Pokud se tvé dr. něco nelíbí, měla by tě místo každodenních kontrol u sebe poslat do nemocnice, kde by zkontrolovali laboratoř a vše další. Může být i to, že právě v denní době kontroly u dr. miminko spinká (ve špitále by točili záznam několikrát denně). Při natáčení ležíš, sedíš, jsi na boku, na zádech, budí sestra miminko, když se jí zdá, že spí??? Pokud se zdá, že miminko spinká, tak se mění polohy při natáčení, hýbe se bříškem, používá se budík a podobně.
Příště si vyžádej sono kontrolu - je to Doppler vyšetření pupečníku a pokud nemá sono ať ti napíše žádanku do nemocnice.
Držím palce.
Barča
Naprostý souhlas ![]()
Na monitor mi přijde teda nějak brzo
No jo, ony to nedávno pojišťovny změnili, že ho proplácej už od 32.tt ![]()
O monitoru si myslím svoje, u prvního mi v porodnici dělali přímo na každé poradně ty průtoky pupečníkem, ve FTN se totiž nedělá monitor, až v průběhu porodu nebo při podezření na nějakou obtíž, tudíž první připojení bylo na těch 20min tlačení, co jsem to do porodnice stihla ![]()
A u druhého jsem monitor nezažila vůbec, protože jsem chodila od 36.tt jen k PA a rodila doma.
Já bych tomu v tomto týdnu nepřikládala moc význam, mimčo je ještě malé a monitor ho nemusí tak dobře snímat.
emari píše:
A můžu se zeptat, kdy ti ho dělali prvně a jak dlouho trvá jeden „cyklus“? Moje dr má přístroj nastavený na 20 min a polovinu času strávíme tím, že hledáme, kde vůbec je…
Poprvé jsem byla na monitoru v 36tt a trvá něco kolem půl hodiny. U mě zatím neměla sestra problém s najitím srdíčka, takže nasazení je otázka pár minut.
Díky moc za rady. Žádný důvod, proč monitor už teď, mi neřekla, prostě mi jen řekla, že ho začneme natáčet. Placentu mám vzadu, takže pohyby bych cítit měla, ale jak jsem psala, ten minimální počet pohybů (8 jednotlivých či sérií za 24 hod.) cítím, takže to ani neřeší - zkrátka moje mimi není tak akční, už jsem si zvykla. Sono vyšetření mi nedělala - dělala jen bleskový ultrazvuk, kdy konstatovala, že je hlavou dolů a to bylo všechno. Zítra tam jdu znovu a kdyby chtěla opakovat celý ten tělocvik, radši ji požádám o převelení do porodnice. Jsem z toho sama nešťastná, mám tak krásné těhotenství a tohle mě děsně znervozňuje. Na jednu stranu jsem ráda, že je tak pečlivá a všechna rizika si uvědomuju, ale k čemu mi to je, když mi vždycky řekne, ať přijdu odpoledne, zítra, pozítří… Právě mi přijde, že je miminko docela malé a že ho přístroj často ani nesnímá správně… Moc vám děkuju, dám pak vědět, jak se to vyvíjí, pokud by byl někdo v podobné situaci, třeba by to mohlo pomoci.
Mno, tak dneska byl monitor ukázkovej. Říkala jsem dr, že mám hezký poslední týdny těhotenství a že mě tohle fakt stresuje, tak se jen smála, že prý si myslela, že budu ráda, když mě pozve před víkendem, abych na to nemusela myslet. A prej ať přijdu v pondělí a pak ve čtvrtek! No je tohle normální??? Já jí důvěřuju, je fakt milá, ale už se začínám před ordinací cítit jak naše kočka před ordinací veterináře!!! Ten to s ní taky myslí dobře, ale instinkt jí velí kousnout ho ![]()