Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, muj syn (2roky) mel uz 3× febrilni krec, poprve v 10mesicich 2× v jeden den a naposledy letos v cervenci. Pokazde jsme volali sanitu a nechali si nas v nemocnici dokud neopadly teploty. Dostali jsme domu diazepam tablety a diazepam rektalni. Mame snizovat teplotu od 37,5 a od 38 dat pulku tablety diazepamu.
Na neurologii nam rekli, ze epilepsie to neni.
A ja mam dotaz - musime pri dalsich krecich jet zase do nemocnice? Nestaci dat mu doma teb rektalni diazepam a nikam nejezdit? Stejne tam s nami nikdy nic nedelali, jen tlumili teploty… ![]()
Nemám zkušenosti s tím co popisuješ, ale vím co mi tenkrát říkala moje pediatrička, že je právě problém když se dítě do těchto křečí dostane, mělo by právě být pozorováno v nemocnici po záchvatu a je poté ještě dost dlouho sledováno na neurologii.
Nevím jak to probíhá, ale pokud budeš snižovat teplotu, a křeče jsou opravdu z teploty, mělo by to pomoct. Ale určitě pokud by zase dostalo dítě křeče, jako první pomoc bych dala ten diazepam a volala záchranku ![]()
@crazymisha, no… „stejně s ním nic nedělali“… už se to stalo 3×.
Čistě z logiky věci… pokud by se u Tvého dítěte v budoucnu měla (nedejbože) rozvinout epilepsie nebo jakékoli jiné neurologické problémy, nebylo by dobře mít jeho předchozí záchvaty (febrilních křečí nebo i čehokoli jiného) zdokumentovány a podchyceny lékařem?
Takové záznamy budou mít jistě vyšší hodnotu pro případnou budoucí diagnostiku než tvrzení matky „měl ty křeče ještě asi tak dvakrát… jednou… nebo asi pětkrát, já nevím, dávali jsme mu totéž, co by mu dali v nemocnici, ale kdy a jak přesně to bylo, to už si nepamatuju“…
@crazymisha Já jsem zase z těch, které by to teď už řešili v klidu domova. Určitě bych se poradila s pediatričkou, jestli považuje hospitalizaci za nutnou a načetla si nějaké informace, každopádně kdyby moje dítě trpělo febrilními křečemi, dost bych bojovala za to, abychom to mohli zvládnout doma.
@zuzkasim, to přece není o tom, že by hospitalizaci při FK „pediatr považoval za nutnou“.
Dítě, které dostane záchvat FK, jej téměř vždy dostane doma - tj. je-li hospitalizováno, je to pouze aktivitou rodičů, kteří zavolají záchranku. Ta je spolu s dítětem odveze do nemocnice, kde si je (pokud nepodepíšou reverz) ponechají na pozorování.
Čili není to o nějakém „bojovat, abychom to mohli zvládnout doma“… nemusíš přece s nikým bojovat. Když se na to cítíš, zvládni to. Nikoho nevolej, vyřeš situaci sama - to je Tvé právo.
Ale když už je volána RZ, nelze po nich chtít „dejte mu něco a nechte ho doma, my už si to vyřešíme“.
@BohunkaP Špatně jsem se vyjádřila. Zjistila bych si co nejvíce informací a zkonzultovala bych vše s pediatričkou. Pokud by mi nebylo důrazně doporučeno vždy volat rychlou a jít na pár dnů do nemocnice na pozorování a nebylo by to podpořeno opravdu věcnými argumenty, tak bych prostě nevolala, nejezdila. Udělala bych maximum toho, co je v mých možnostech, abych se o dítě mohla postarat sama doma (informace, nachystaný diazepam atd.). Je jasné, že ze začátku se musí vyloučit neuroinfekce a další možnosti, ale tohle naštěstí s věkem klesá a pokud už bychom za sebou měli 2 pozorování a bylo jasné, že jde opravdu o febrilní křeče, cítila bych se klidnější a jistější. Asi by lépe odpověděli rodiče, kteří mají s problémem více zkušeností, ale vzhledem k tomu, že se vyjádřili 2 lidé, kteří spíše „plaší“, měla jsem potřebu zakladatelku spíše uklidnit a směřovat ke konzultaci s někým povolanějším.
@zuzkasim, rozumím - takhle, jak píšeš teď, je to jasnější.
Ale jinak… třeba z mé strany to není vysloveně „plašení“, epilepsii (od dětského věku) máme přímo v rodině, takže ze zkušenosti vím, jak je dobře mít problematické situace podloženy přímo lékařem (a ne nějakým „to jsme už několikrát zvládli doma, nic mimořádného to nebylo“… ono totiž, je-li potom nedejbože opravdu nějaká diagnóza, mohlo „něco mimořádného“ být, jenom o tom nikdo neví).
Mně by zajímalo, v čem je ta nemocnice dobrá.. dcera je měla jednou, vyměkla jsem a volala sanitu, taky si nás tam nechali, ale křeče nijak neřešili, pouze později se udělalo eeg, řešili pouze souběžný průjem (=salmonelu). Doktor v nemocnici křeče stejně neviděl, pouze sráží teplotu, nic dalšího.
A to byly křeče takové, že jsme si jich vůbec nemuseli všimnout, nemít chůvičku. Třeba už měla nějaké dřív a ani to nevíme.
Takže za mě - nemocnice už ne.