Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Asistentky se teď hodně propouští. Nejsou na ně peníze. Já mám třeba pomalejšího kluka, vyšly mu tedy testy, že je průměrný a hodně se nadřeme. Budeme mít určitě nějaké úlevy, má poruchu pozornosti a bojím se teď třetí třídy děsně. Takže budeme procvičovat i o prázdninách. Já osobně bych ale asistentku nechtěla, aby měl. Nemám osobní zkušenost, ale podle mě to tak nevnímají děti v té první třídě, ještě druhé. Pak už je to takové, že se ty děti musí cítit ještě hůř. Už teď si říkají, z mých slov syna, komu to ve třídě nejde, dokonce si i pamatují, kdo v první třídě propadl. Našemu by prospěl také pomalejší přístup. Ale školu měnit nechce. Takže zatím budeme bojovat. V tvé situaci bych si asi zkusila zjistit i jinou školu praktickou. Píšeš, že máte i speciální. U nás do speciální školy chodí i normální děti, které mají těch poruch víc, ne jen těžce postižené. Dokonce si vybírají, že hodně takové ty těžké případy, co mají poruchu chování neberou a mají úplně jiný přístup.
@Kipa22 píše: Více
Může najít jinou školu, kde bude méně dětí ve třídě, zkusit pro dítě zajistit předmět PSPP, třídu, kde už je asistent. Těch možností je dost.
My máme kousek od nás malotřídní školu, vím, že tam běžnou ZŠ udělal i chlapeček s Downovým syndromem. Vím, že těch škol podobného ražení je víc.
@lucad77 píše: Více
díky tohle jsem potřebovala slyšet, uvidíme jak půjde normální zš, DMO nemá zatím potvrzené ale nález na mozku má, má i částečně ochrnutou pusu a VD, ale není to nic strašného, hodně se zlepšil i když trošku pomalejší je, prostě je na hraně, takže se čeká co bude nebo nebude
Zakladatelko, jako původně z oboru bych ti doporučila praktickou školu
budete šťastní všichni, a to je hlavní…
není to žádné stigma, na zš se syn bude trápit a bude terčem posměchu… nebo to tak aspoň velmi často je..
chápu, že je pro rodiče těžké si to přiznat, ale to neznamená, že nemůže excelovat jinde než v učení.. prostě poslechově na to nemá.. i kdyby tu druhou třídu na zš dal, tak ve třetí třídě by se šíleně trápil, je opravdu těžká a nevím, k čemu by takové trápení všech (jak hlavně toho dítěte, tak jeho spolužáků, tak učitelky, tak vás doma) mělo být jako dobré…
zvažte to ![]()
@vejilka píše: Více
Když učitelka dobře vede třídu, tak ani děti nevědí, ke komu je asistentka psaná, protože pomáhá více dětem. Kamarádka má dítě s diagnózou, se kterou v pohodě dosáhli na asistentku, dítko ji využívá minimálně, ale asistentka pomáhá tomu, kdo ji potřebuje.
@Lucy75 píše: Více
A dítě nad MR lze dát do praktické? Možná ano, ale já to nevím.
@Kipa22 píše: Více
Nikdo tu nepíše o tom, že by se měla vzdát, ale asistenti ubývají. Pomalu se přibližuje doba, kdy už se ani nebudou psát na děti, ale podle nějakých pravidel přímo na školu.
Jak jsem psala, zkusila bych jinou školu nebo zkusit dostat dite do třídy, kde je asistent.
PSPP je taky super věc, i když je otázka, jestli ho poradna napíše.
Pokud v určitých oblastech spadá do úrovně LMP, stejně se praktické škole (používám záměrně starý název, teď už se to nepoužívá, spíše říká paragrafová škola apod.) nevyhnete. Akorát prodloužíš jeho trápení na běžné ZŠ.
To, co ti někteří radí, že ročník neopakovali a zabrali a dítě se nakonec chytlo, je nesmysl, protože dítě s LMP se nechytne nikdy. Tam se ty rozdíly časem spíš zvětšují. Chápu, že chceš pro dítě to nejlepší, ale asistent u dítěte s mentálním postižením nic nevyřeší, akorát ho to z kolektivu ještě víc vyloučí. Ty ostatní děti stejně většinou vnímají dítě, které výukově selhává a musí jet s asistentem jiným pomalejším tempem jako hloupé (teď to nepíšu, že bych chtěla urazit) a stejně časem za ZŠ ztratí i kamarády. Mám s tím letité zkušenosti. Prosím anonym, nechci být konkrétní co se mé profese týče.
@Anonymní píše: Více
Proc by ho nenapsala? Ja ziju asi v jinem svete
.
@Oriseka píše: Více
Protože někdy to poradna nenapíše. Jak jsem psala, mám v rodině dítě, co je na hranici LMP a předmět PSPP nemá, že to prý nepomůže ![]()
@Anonymní píše: Více
Tak je mozny, ze to ty deti s mentalnim postizenim nedostavaji. Ikdyz nevim, ale myslim, ze by jim to taky mohlo pomoct. Nekdo se jim individualne venuje, tak to je snad vzdy ku prospechu. To bychom mohli zahodit klic, ze nic nepomuze
. Ja to zarizovala a stalo me to, ze jsem se ve skole zminila, ze by mi prislo fajn, aby tam chodil, tak tam zacal chodit. Pak jsem za cas napsala mail do poradny, at mu to napisi a oni mu to napsali.
@KáťaKašpi Z praktické školy je možnost jít na normální učňák? Nebo jen na nějakou praktickou střední školu? Já se v tom vůbec nevyznám ![]()