Opakování 2. třídy bez asistenta

Anonymní
21.5.24 09:23

Opakování 2. třídy bez asistenta

Dobrý den, chtěla bych poradit nebo slyšet Váš názor.
Syn chodí do 2. třídy normální ZŠ. Má problémy s učením, před rokem v ppp diagnostikováno, že je na hranici podprůměru a lehké ment. retardace. Synovi jde opravdu učení pomalu, ale zlepšení tam vidím. Jinak je moc šikovný, nic byste na něm nepoznali, hraje závodně fotbal, chodí sám domů ze školy, postará se o sebe. Včera jsme byli v ppp u speciální pedagožky. Syn má prý oslabené hlavně sluchové vnímání, proto mu nejdou diktáty, čtení, matematika, apod. Naopak přepis vět zvládl úplně bez chyby (paní pedagožka říkala, že byla překvapená). Měli jsme s sebou doporučení od psychologa na žádost o asistenta. Ale dle paní pedagožky by stejně nepomohl. Nechápu. Opravdu doporučuje opakovat 2. třídu. Do praktické zatím ne, prý by ho to mohlo stáhnout zpátky. Jak může říci, že by mu asistent nepomohl? To není možné ho zkusit alespoň na rok a pak se uvidí? Vidím, jak pracuje se mnou doma, když sedím vedle něho. Je to úplně něco jiného, než když pracuje sám. Je možné se odvolat nebo co mám dělat?
Ohledně praktické školy je u nás jen jedna (České Budějovice), ve stejné budově je i škola speciální. Nevím, nedokážu si představit, že by chodil do stejné budovy s těžce postiženými dětmi, myslím si, že by z toho byl hodně vyjukaný. Mluvila jsem i s ředitelem praktické školy a prý by ho tam zatím určitě nedával… Už teď mi říká, že je asi hloupý, i když ho pořád ujišťuji, že je skvělý kluk, máme ho rádi, jen mu jdou některé věci pomaleji. Koukala jsem i na soukromé školy, ale montessori vyjde na 93000 Kč ročně, na to finančně nemáme. Pak tu máme scio školu, tam se tedy platí kolem 6000 měsíčně (po dobu 10-ti měsíců), tam ale nemají ani místo… Nechápu, proč nedostal toho asistenta, mohu se nějak odvolat?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5870
21.5.24 09:41

Já tomu moc nerozumím, on tedy ve škole propadne? Nebo proč by měl opakovat? Zkusila bych zabojovat o toho asitenta, chtít další názor apod. Ale nevím, jak tohle prakticky funguje, nesetkala jsem se s nikým, kdo by asistenta měl..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24998
21.5.24 10:03

Protože je rozkaz shora asistenty omezovat, nejsou na ně peníze. Můžete ještě zkusit jiné SPC. Jinak, my máme taky praktickou spojenou se speciálkou a pro děti to problém není, zvyknou si rychle a těm víc postiženým pomáhají. Drtivá většina děcek z běžné ZŠ u nás rozkvete, protože najednou nejsou za největší blbečky ve třídě a zažívají úspěch, mají sobě podobné kamarády.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29
21.5.24 10:08

@lucad77 Pokud ale není diagnostikovaná přímo lmr, tak ho do praktické školy nepřijmou… Syn zakladatelky je na hranici :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24998
21.5.24 10:13
@Marky8574 píše: Více

Já vím. Jen reaguji na slova zakladatelky. Ono mu to u dalšího vyšetření už vyjít může a já bych se tomu jako rodič nebránila. Pokud nezvládá už ve 2. třídě, bude se to jen nabalovat. Ty děti jsou pak chudáci, vidíme to dnes a denně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27832
21.5.24 10:31

Zkusit jinou spc, nebo není ve škole další třída kde ten asistent je?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.5.24 11:01

Moje zkušenost je ta, že na nižší intelekt se asistentka nedává.
Celkově už dostat na dítě asistentku je stále náročnější.
Osobně bych se speciální škole nebránila, zažije úspěch. Teď se mu to jen bude nabalovat.
Jaké má známky, že doporučují opakování?

• Citovat
  • Upravit
30445
21.5.24 11:30
@Anonymní píše: Více

Tomu opakování druhé třídy se nebraň. Třetí třída je fakt těžká, bez ukotveného učiva druhé třídy je pro děti fakt náročná. Pokud má tvůj syn šanci si učivo v klidu zopakovat a být v něm úspěšný, ber to jako šanci. Sama říkáš, že potřebuje víc času, že to je pomalu, ale jde. Ve třetí třídě by se cítil ještě hůř. Nárokovat asistenta bez doporučení odborného pracoviště nelze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.5.24 11:31

@ka2ka Známky jak kdy. Z diktátu většinou 4, přepis 3. Matika - učí se násobilku 2, ta mu jde, dostává 1-2. Dlouho nechápal přechod přes desítku, např. 25+8, to dostával za 5. Teď už mu to jakž takž jde… Jde mu to pomalu…
Je to hrozně těžké, vidím doma, jak se snaží. Má zájmy jako ostatní děti v jeho věku. Hraje závodně fotbal a je v něm moc šikovný.
Dokonce teď vyhrál v družině turnaj v Člověče, nezlob se.
Jak psala paní, v praktické ho nepřijmou, nemá lmr, ale je mezi…

• Citovat
  • Upravit
2348
21.5.24 12:18

Loni jsem řešila to samé se synem. Nakonec tedy 2.tridu neopakoval a bylo to to nejlepší rozhodnutí. Třetí zvládá dobře, přetrvávají pouze velké potíže se čtením. Ale opakování ročníku by čtení nezlepšílo. Ve škole ale má PO i asistentku. Praktické škole bych se nebránila. Já sama o ní od šestky uvažuji a myslím, že to pro kluky bude nejlepší. Ikdyž inteligenčne jsou v průměru, tak to, že nezaživaji úspěch je už teď hodně trápí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.5.24 12:34
@Stonyllka píše: Více

Pokud nebudou mít LMP, tak je do praktické nevezmou.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.5.24 12:35

Tak Člověče je hodně o náhodě.
Teď nemá LMP, ale může se to snadno změnit. Stačí, že přijede unavený…

• Citovat
  • Upravit
2348
21.5.24 12:49

Tak zjišťovala jsem a pokud bude místo tak ano. Oni teda mají poruchy učení

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1035
21.5.24 15:56

Měla jsem to s prvním synem stejně, než doporučili speciálku, musel opakovat druhou třídu a že to,,do něj nacpeme společnými silami,,.. kluk se sekl ještě víc, ráno měl bolesti břicha, průjem, zvracení, nakonec nám teda napsali doporučeni do speciálky, bez asistence a kluk úplně rozkvetl, nosil domu nejhur trojky, letos je v deváté a čekáme dvě trojky na vysvědčení a na ucnak ho vzali bez problémů

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6041
21.5.24 19:09

Dupla bych si a trvala na tom, že chci pro syna 3. st. podpory (oni si to totiž musí obhájit, pokud je dítě nad hranicí MR a do toho se jim nechce) a trvala na asistentovi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí