Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj.mame jit s malym 2roky zitra na ockovani Priorixem.Ja jsem byla v patek vecer s kamaraou, ktera mela na puse opar a mluvili jsme spolu dost blizko (rvala hudba) a ona na me parkrat prskla.ja na opary docela trpim, ale zatim se mi zadny nedela.do kdy se muze udelat a myslite, ze bych mohla maleho nakazit jestw predtim nez se mi opar objevi nebo bych byla nakazliva az po vysevu oparu? moje mamina ho taky mela tak pred tydnem a byla s malym ve styku taky.sice zadny pusy nic davala si pozor ale mam ted strach kvuli tomu ockovani.
Pokud se od patku do pondeli neudela tobe, tak jsi ho nechytla a nemohla ani prenest.
Oparem už nakažená jsi, ten v těle zůstává. Oparový vir má v těle 90% lidí. Nebezpečná může být primoinfece, na tu bacha. Kdyby prcek měl opar, s očkováním rozhodně počkat. Ale nakazí se tak jako tak. http://www.ahaonline.cz/…lo-stat.html
A malej na opary taky trpí? Mám dva syny, jeden na ně trpí po mě, druhýho můžu olíbávat celej den s pusou plnou oparů (jen příklad, nedělám to) a opar nechytí.
@Ali-Ali no bylo to v patek az pozde vecer tak nevim jesli by se to stihlo projevit.ted jsem cetla ze dokonce ma inkubacku 2-12dni
jako jsem z toho dost nervni tak pisu sem, urcite zavolam doktorce rano ale musom na to furt myslet jesli odlozit nebo ne. protoze po pulce cervna jedem na dovolenou a o moc dyl by se to nestihlo, reakce na tohle ocko je deset - ctrnact dni po tom a malej miva snad vzdy reakci a nechci po hireckach tesne ho tahnout deset hodin autem a jeste do horka ![]()
@mattez být tebou, nechám to na doktorce, ale podle mě se odkladu bát nemusíš.
@Verunna11 on ma celkove snizenou imunitu a uz ted byl docela dlouho zdravy tak mam obavu ze ho uz ctrnact dni zdravyho neudrzim
navic v pulce toho cervna jedem na dovolenou do ciziny a musim to stihnout pred..ach jo..jsem z toho nervozni
@mattez to věřím, taky bych byla nervózní, ale uvidíš, že to bude dobrý. Co zkusit nějaký homeopatika na zvýšení imunity pro malý děti?
@mattez hele já bych to bud riskla a nebo naockovala az po dovolené. Porad se zítra s doktorkou.
@Verunna11 píše:
A malej na opary taky trpí? Mám dva syny, jeden na ně trpí po mě, druhýho můžu olíbávat celej den s pusou plnou oparů (jen příklad, nedělám to) a opar nechytí.
Opar (virus herpes simplex) v sobě má do pěti let 90% lidí, ale jen u někoho se projevuje (opary), u někoho „spí“. Ale „nakažený“ je v podstatě každý. V naprosto výjimečných případech se stane to, co té Karolínce, že virus zaútočí na mozek (jen u miminek a lidí s extrémně poškozenou imunitou).
@Bábrdl? Fakt jsi to chtěla poslat mě? Já na opary trpím od tří. Vím, jak to s nima je a není
@Verunna11 byli jsme ve ctvrtek u homeopatky na podporeni imunity pred ockovanim a mam koupene homeo leky thuyu 9ch.tak snad zbytecne plasim. uvidim co mi rekne ta dr..
@Verunna11 Já reagovala na to, že tvůj mladší „opar nechytí“. Chtěla jsem tím říct, že ten virus už nejspíš dávno chytil, ale z nějakého důvodu se mu opary nedělají (jako řadě lidí), proč to tak je zatím nikdo neví. Ale virus v sobě nejspíš má a kdyby se mu nedejbože teoreticky něco stalo s imunitou (třeba by musel brát imunosupresiva), třeba by mu ten opar vyskočil.