Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Všechny Vás zdravím.
Mám dceru, 2,5 mĕsíce. Přes týden po prvním očkování, vše bez problémů. Dnes přišla na návštĕvu kamarádka, malou chtěla pochovat. S tím problém nemám. Bohužel v nestřežený okamžik dala malé pusu na spánek. A v tu chvíli jsem si všimla, že má opar. Podle ní, to byla pusa jen na spánek a nic to není.
Malou jsem si vzala, otřela. Já sama nikdy opar neměla, zatím se mi to vyhýbalo. Takže malá nebude mít protilátky. (Kojím).
A teď dotaz. Jak moc se mám bát? A kdy se nohou projevit první příznaky nákazy? Třeba teplota.
Prý mĕl opar už strup, ptala jsem se jí až později, v tom stresu jsem to nezvládla?
Byla jste už nĕkterá v takové situaci?
Opar se strupem uz infekcni nebyva. Hoji se to docela dlouho, vic nez tyden, takze je videt strup, ale puchyrky uz nejsou. A pusa na spanek asi v pohode.
Je to tezke. Sama na opary trpim, casto si myju ruce, abych to nesirila, ale obcas proste clovek zapomene. Deti ani manzel ho jeste nemeli. Ikdyz ten vir mit v sobe muzou, jen jim nevyskoci opar.
Nechceš zvážit nějakou pomoc? Ale ne pro děcko … Pro tebe. ![]()
Nebo budeš neustále hysterčit kvůli něčemu, co ani není?
Nepřeháněj a hoď se do klidu …
@Šmoulice píše: Více
Opar a mimino fakt neni dobrá kombinace, já se tomu úplně nedivim ![]()
Nicméně…uz se stalo. Udělala jsi, co šlo, myslím taky, že se strupem už infekční nebývají, tak sleduj…ale dost pravděpodobně to bude dobrý ![]()
Hele já na opary fakt hodně trpím, měla jsem ho v těhotenství, po porodu a pak za pár měsíců zase. Syn ho nikdy nechytil.
Mě by to tedy taky štvalo. Pro kojence to může být nebezpečné, ale je hodně maminek nebo tatínků, kteří na opary trpí a jsou s těmi dětmi v celodenním kontaktu.
Tvářičku si utřela, opar už měl strup. Tak prostě hlídej dítě skrz nějakou reakci, ale nehroutila bych se z toho ![]()
Oprar na puse je druhe stadium infekce herpesvirem. Prvni stadium si prodelaji v detstvi prakticky vsichni, druhe stadium, opary, ma malokdo. Stejne jako kazdy, kdo prodelal nestovice, netrpi na pasove opary. Takze ses skoro jiste s tim virem uz potkala.
Ale protilatky mala uz asi mit nebude, vydrzi s jistotou 6, max 12 t od porodu. Kojenim ji toho moc nedas.
Stejne se s tim virem potka a nemoc, ktera u ni probehne jako chripka, mit bude. Mohlo to byt pozdeji, no…
zaschly opar moc infekcni neni.
@Lucie281 kamarádka je pěkná kráva, co na to říct. Asi bych ji vynadala a řekla bych jí, ať si něco o tom přečte. Já na opary netrpím, takže moje dítě nemělo protilátky. V rodině ale na to trpí skoro všichni, takže jsem byla velmi opatrná. Opar je infekční údajně prvních 5 dní, takže když má strup, tak infekční už zřejmě není. Malou hlídej a kdyby cokoliv, tak na pohotovost, ale myslím, že to bude v pořádku.
Fakt asi nikdy nepochopím proč někdo pusinkuje cizí miminko. ![]()
Hm, já hlavně nepochopím tu tvou blbou kamarádku, že ví že má opar a dovolí si líbat tvoje dítě. Za mě je to blbka, bez ohledu na stadium strupu. Je to bezohlednost.
Asi jako přijít k někomu s tak malým dítětem nschcípaná, když už mi je jako líp a proto usoudím, že nejsem nakažlivá.
@Lucie281 píše: Více
Prosimtě uklidní se! Z porodnice jsem se vracela s oparem přes celou pusu. Pila jsem brčkem. Vyjel asi druhý den po porodu. Byl téměř až k nosu. Dcera nechytla nic a to jsem s ní byla sama celý dny. Pravda, moc jsem ji neocucavala. Používala jsem tváře.
Si vem, že ji bylo v podstatě pár chodín. Když se mi udělal. Znovu, nechytla nic. Takže předpokládám, že ani od návštěvy nic nechytne ta tvoje.
Mockrát děkuji za názory a příspĕvky, trochu jsem se uklidnila. Stále doufám, že se malá nenakazila, ale spíš si teď myslím, že ne.
Ještě bych se ráda zeptala, jestli nĕkdo ví, jak dlouho bych měla být „hysterická“? Takže inkubační doba Herpes. Jediné, co se mi podařilo najít je týden až tři. Nĕkdo zase říká, když se do 3 dnů neprojeví žádné příznaky, pravdĕpodobnĕ nakažená není. Abych tady za mĕsíc nelítala s teplomĕrem a za každým prdem nevidĕla smrtící infekci? (Nadsázka pro ty, kdo by mĕ chtěli posílat do blázince) ![]()
@Lucie281 píše: Více
Tak pokud ten opar byl živý. Mokval, měl puchýře, byl nateklý tak asi týden bych řekla. Ale ze strupů už nic nebude. To je v podstatě oprava poškozené tkáně, odpadlá nepotřebná kůže. Pod tím už je nová tkáň. Co by se z nové kůže stalo?
@Lucie281 našla jsem, že inkubační doba je 12 dní. Jinak já bych byla taky vyděšená, kdyby mi někdo s oparem líbal dítě.
@Anonymní píše: Více
Ty jsi ale byla v úplně jiné situaci než zakladatelka. Ta nikdy opar neměla, má 2,5 měsíce staré dítě, které už zřejmě nemá žádné protilátky od matky (pokud nějaké mělo). A jsou děti, které prodělali herpetickou meningoencefalitidu, takže ty to od někoho chytit musely. A i když je to poměrně vzácné, tak já se strachu zakladatelky vůbec nedivím.