Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, je tu někdo kdo absolvoval FESS z důvodu jednostranného chronického zánětu čelistní dutiny?
Bolel mě u toho i jeden zub, nebo spíše v dásni nad a mezi… a teď po operaci to mám zase, nějaké zkušenosti s bolestmi zubů po fess?
A jak dlouho jsi po te operaci? Pokud rok, mělo by to vse uz dávno byt ok a resila bych to. Pokud tyden, tak čekej.. ja jsem byla snad mesic mimo provoz, postupně se to zlepsovalo, ale bolelo me kde co..
@Midaku jsem 19 dní po operaci, ale ta bolest nad tím zubem je nepříjemná, tupá, svědivá, ale podle zubaře je zub v pořádku (řešila jsem už před operací).
Měsíc? Tak to jsi mě trošku uklidnila, já se zatím teda moc nelepším… doktor mě odsál krusty a sraženiny po týdnu na kontrole, předepsal Mommox a dál proplachovat a pak mi řekl, že se uvidíme až po létě.
Uz si to nepamaruju presne, ale trvalo to dlouho dost. Nicmene po skoro 3 týdnech bych nejake vetsi bolesti uz neocekavala. Ja jsem leky na bolest uzivala jen asi tyden, pak uz to slo bez nich. Neprijemny to bylo jeste dlouho, ale uz to tak nebolelo, spis tlaky, svedeni… ale ten mesic bylo blby smrkani, ohybani k zemi, kychani, kaslani… Ono te to nejspíš ani neboli od zubu, ale od tech dutin. Šla bych na ORL. Vzdy říkají, ze kontrola tehdy a tehdy a pri potížích dříve.
Mě se to spíš postupně zhoršuje ty bolesti než zlepšuje, rozhodně to není k nevydržení, ale mám tlak mezi vnitřním koutkem oka a kořenem nosu a bolest zubu v dásni stejně jako před operací.
Mě vůbec neřekl, že při potížích dříve, počítal asi s tím, že to bude ok 🤷🏼♀️
Když jsem mu o tom zubu říkala, řekl mi že není zubař… ale že je možné že to od dutin bolí.
Tak jasne, zuby od dutin bolí. Ale mělo by se to lepšit. Mne tehdy rikali, ze nekdo jde za 3 dny do prace, jiny marodi mesic, kazdy to snáší jinak. V propouštěcí zprávě je snad vzdy napsane, ze kontrola tehdy nebo pri potížích drive.. Mrkni se. Ale i kdyby ne, tak tam jit můžeš.
Já absolvovala FESS po zmršeném trhání osmy
měla jsem zrovna čtyřměsíční mimi. Odpo nástup, večer operace, druhý den mě vykopli ráno ze špitálu, cítila jsem se fakt příšerně, ale musela jsem fungovat, kvůli mimi a starší dceři. Pak jsem chodila na ORL kontroly, bolesti přetrvávaly, z ORL hlediska prý vše OK, pak vyšetření na neurologii, potíže s trojklannym nervem, nabídl mi lék, po kterém bych musela přestat kojit, tak jsem ještě zkusila akupunkturu, kam jsem pravidelně docházela docela dlouho. Postupem času se to celkem uklidnilo, ale někdy při rýmě nebo nějakém ofouknutí např v autě bolest, tlak v tváři nad zadními zuby ![]()