Opožděný vývoj u 3,5 leté dcery?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
371
19.6.24 07:07

Opožděný vývoj u 3,5 leté dcery?

Ahojte maminky :andel:
Poradíte mi prosím?
Mám holčičku která měla v dubnu 3 roky.
Narodila se ve 37.tt měla novorozeneckou žloutenku..
Od narození byla ve všem pomalejší, kvůli přetáčení jsme chodili cvičit Vojtovu metodu..chodit se naučila v 1 roce a půl..
A teď co mě trápí..malá nemluví, říká jen máma, tati, babi, dědo, teto, Saly, mňam, pití, dej, tam, haf, mňau, píp, mňau atd..
Chodíme na logopedii jako nějaký malý posun tam je..ale jen opravdu miniaturní..sama od sebe neřekne skoro nic..musím jí do toho „tlačit“…
Jinak je šikovná..umí poznávat barvy, obleče se, umyje se..
Rozumí všemu co jí řeknu..
A tak mě zajímá váš názor jestli zajít k naší doktorce aby nás poslala na Foniatrii aby popřípadě zjistili nějaký problém proč malá pořád nechce mluvit :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6021
19.6.24 07:16

A co ti logopedka řekla? Má dcerka stanovenou nějakou diagnózu? Nechci tě strašit, ale syn měl lehce podobný vývoj. Taky dlouho nemluvil. Má diagnostikovanou vývojovou dysfazii.

Určitě to chce kromě logopedie kolečko foniatrie a neurologie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22369
19.6.24 07:24

Ahoj, a co vam rekla logopedka? Dala vam i nejake cviky na rozhybani pusy a jazyka? To bych delala denne. Posilovani svalu kolem pusy-certik, krouzeni jazykem, jazykem ze strany na stranu, nafukovani tvari, bublani brckem do vody atd. Je toho hodne. Pak jet treba podle pracovniho sesitu: Mluv se mnou. V zari asi pujde do skolky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76159
19.6.24 07:31

@Majka6802 a to doktorka neřešila na 3leté prohlídce?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
19.6.24 08:24

Logoped Ti nedal žádné doporučení kam jít dál?

• Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
19.6.24 08:27

Mám doma takové děti 3. Po kolekci neurolog, klinický psycholog, foniatr ( včetně vyšetření sluchu ) mají všichni 3 závěr vývojová dysfazie.
Nechce se mi moc věřit, že by Ti logoped neřekl jak to vidí a případně vás neposlal na odborné vyšetření. Ač tedy on VD může dg sám, většinou chce další odborné vyšetření, že právě není problém jinde ….
Jinak to klidně může být OVŘ ( opožděný vývoj řeči ), to je pohoda. Ale tak ve 3 letech bych tedy chtěla znát názor, proč moje dítě nemluví ….

• Citovat
  • Upravit
3907
19.6.24 08:30

Na foniatrii určitě běžte. Rozhodně to v tomhle případě stojí za to.
Jsou tam schopní přijít na to, jestli má dítě vývojovou dysfázii (problém s mluvením, nebo problém s porozuměním) a nebo jestli má nějaký fyzický problém s ušima. Je to rychlovka, nic těžkého, dítě které rozumí s tím nebude mít žádný větší problém. Nijak tam dítě netrápí.

Za druhé, dítě vám mluví. Nemluvení znamená, že neřekne nic a jakože fakt nic. Např moje dítě nemluví = neřekne ani ano/ne, ani mama ani zvuk zvířete nic. Takže může mít prostě jenom Opožděný vývoj řeči. Řeč pak může naskočit sama, třeba až bude mít větší potřebu komunikovat. Důležité je, že rozumí a chápe. To je základ.
Z vlastní zkušenosti můžu říct, že matka je takový poloviční telepat. Známe svoje děti tak dobře, že už odhadneme co potřebují a ony tak necítí takový tlak ke komunikaci, jako když třeba nastoupí do školky, kde je nutné se dorozumět.
Takže možná bych zvážila třeba pravidelné návštěvy dětských skupin a nebo nějakého kolektivu dětí, který by dceru tlačil k tomu mluvit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
19.6.24 08:31

@stinga naše pediatra kdysi na 3 l prohlídce : “ Kluci mluví později. To dožene.” Dítě těžkou smíšenou VD ( tehdy se ještě nedělal dotazník v 18 měs. ). Druhé dítě tedy bez problému diagnostikované, jsou rok od sebe, tak to psala jak divá. Třetí dítě, letos na 3 l., kdy jsem si vše zařídila sama “A to jako potřebujete i psychologa jo? A neurologa? “ Ale doporučení napsala dál bez diskuze … ( podotýkám jiný pediatr ). :nevim:

• Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
19.6.24 08:41

@LilyJane jenže dítě které tam má problém nikam dětská skupina tlačit nebude v mluvení. Akorát ho to může stresovat. Takže je dobrý vědět, proč asi dítě nemluví. Benjamin do dětské skupiny chodí. Rok. Žádný posun tam nenastal v řeči.
Učitelky s nim jedou komunikační kartičky a znakují. Klasickou státní školku bez nasistenta s 20 dětmi ve třídě nedá.
Vyřídit asistenta trvalo 6 měsíců.

Navíc tedy VD ve všech složkách ( nikdy dítě nemá čistě expresivní VD - údajně dle nových poznatků), je zasažena ve více složkách - motorika, grafom., atd…. Čili pokud se pohne tady ( sluchového vnímání, ergoterapie, atd…) pohne se dítě časem i v mluvení. Protože to mluvení je až nahoře té pyramidy. :kytka: :kytka:

• Citovat
  • Upravit
6021
19.6.24 11:42

@kocourGarfield

Přesně tak. Cpeme syna na všechna možná cvičení, má i problém s prostorovou orientací. Jak se zlepšuje fyzicky, jde s tím ruku v ruce i chápání.
Porad má obrovský problém s predstavivostí. To se projevuje hlavně u slovních úloh a pochopení textu.
Ale oproti minulému roku je ve všem velký pokrok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
19.6.24 11:49

@Modesta S prostor. tam má problém taky. Ač to s námi nebylo tak znát, školka tam problém viděla po chvíli.
VD navíc často fungují skokově a třeba u nás i velmi záleží na daném dítěti - musíme taky brát povahu dítěte, únavu, atd… to vše u nás určuje nějaký výsledek :kytka:

• Citovat
  • Upravit
3907
19.6.24 14:05
@kocourGarfield píše: Více

Tak samozřejmě že je základem zjistit kde je problém. To píšu v úvodu.
Ale děti taky často nemluví, protože nemají potřebu. To jsem se dozvěděla jak od psycholožky, tak u logopedky, tak u neuroložky. Někdy matky kecají tzv. za dítě a nedají mu prostor se k něčemu vyjádřit, nebo k tomu nemají trpělivost a nebo mu nedají ani šanci něco vlastně chtít, protože dokáží hodně věcí odtušit.
Nešlo mi o to, aby autorka dítě hodila do dětské skupiny na celý den a běžela pryč. Ale začala ho vodit do nějakého dětského kolektivu, kde to může dítěti hodně pomoct rozjet komunikaci - pokud nemá nějaký problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí