Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky
Rada bych si psala s temi co maji doma opozdene ditko.
Sama mam doma skoro rocniho prcka, cvicime vojtovku. Zatim stale nelozi, neplazi se, nozky pod sebe nedava.
Jsem silne alergicka na chlacholeni bud rada, ze ti jen lezi.
Neni to zrovna jednoduche
@Kaci.Kacka co na to neurolog??
Ono to má všechno svoje pro a proti… prvorozený v půl roce chodil, a já záviděla ostatním, kterým dítko jen leželo a oni seděli
Synovec byl buchta, nepásl, nelezl… začal s tím až skoro k roku a bylo peklo ho zabavit a furt někde nosit a tak.. takže chápu, a kdo to nemá nepochopí ![]()
podle neuro je zdravy.
ono kazde ma svoje pro a proti.
ale radej budu litat za ditkem nez trnout strachy proc se nevyviji
Ano je hrozne tezke ho zabavit kdyz cely den lezi jen se pretaci nebo vali sudy.
Motivovat k pohybu? Uz nevim co vymyslet
A kdy to vaše doktorka začala řešit? Moji malé je 9 měsíců a zatím se jen plazí, sice úplně parádně a sem tam to i vypadá že si i sedne ale vždycky se převáží
vím že se to nemá, ale když ji na zkoušku posadím tak sedí krasne stejně tak když ji postavím a chytim za ruce tak chodí. Když si k ní sednu na zem tak se ke mě doplazi a aniž bych ji pomáhala tak se po mě plazí tak až si stoupne
ale jinak nic nožičky si pod prdelku nedává ale nohy na jinak silný nejspíš je jen líná ale doktorka to neřeší a nevím jestli je to dobře nebo špatně ![]()
@Kaci.Kacka tak zkus konzultaci u jiného neurologa. Měl dělané sono mozku, EEG? Kontrolu na ortopedii? v tomhle věku už bych chtěla asi víc, než jen ujištění jednoho doktora, že je zdravý ![]()
taky jsem měla „opožděné“ dítě, ale tím, že byla nedonošená, byla pod pravidelnou kontrolou neuroložky, která nás posílala po všech čertech, dokud se v cca 1,5 roce nepotrdila konečná diagnoza. Během dvou let navštívila dcera tolik odborníků, co já nestihla za celý život ![]()
Treba to pak prijde vse naraz
..cas na chozeni ma jeste pul roku. Holka byla hroznej lenoch zacala se vsim hrozne pozde a behem 4 mesicu zvladla uplne vse. Zacala chodit v 15 mesivich…
@Kaci.Kacka zkusila bych jiného neurologa, protože v roce už alespoň plazit by mohl, ale opravdu může být jen línný, můj syn je lenoch ve všem, pořád a je zcela zdravý..
@kamikaa jj to je pravda, syn taky stihl plazení lezení, obcházení a chůzi během pár měsíců…
Neuro mame komplet delane v Brne v detske nemocnici. Tam jsou odbornici
@jalemina v pul roce? To si neumim predstavit
jak mu sel ten predesly vyvoj jako lezeni atd?
@Kaci.Kacka zkuste zmenit cviceni, pokud je fyzicky ok, tak bych zkusila bobatha nebo nejake motivacni cviceni
pul roku podle tabulek. Kazde dite je jine. Zalezi na mnoha faktorech
Bobatha cvici jen par lidi v republice, bohuzel tady u nas nikdo.
2× tydne jsme zacli chodit na cviceni pro rozvoj psychomotoriky
Ono clovek muze delat kolikrat cokoliv, ale pokud dite neni dostatecne dozrale, tak s tim nic neudela
Doporucuju Bobatha, mam dcerku, taky opozdena a Vojtovka byla k nicemu, Bobath ji moc pomohl. Taky se u nas necvici, dojizdela jsem vlakem nekolik hodin kazdy tyden na cviceni. Rozhodne bych se nespokojila s nazorem-byt od doktora-ze je zdravy a ono samo se to spravi. Takhle moje svagrova spoliha uz 10 let u synovce, ze se mu samo od sebe spravi vada reci. Doporucuju nenechat se odbyt, problem muze byt skryty-moje dcerka treba se odmitala hybat, protoze ji nebylo dobre, ma intoleranci laktozy a ac se to zda jako banalita, tak diky tomu mela opozdeni psychicky i motoricky.
@Kaci.Kacka tak pokud vás vyšetřovali odborníci asi bych si s tím nedělůala žbytečné starosti a dopřála mu ještě čas