Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahojte. Uz jsem tu parkrat psala na tema bolesti hrudniku a dusnost. Byla jsem ve ctvrtek na sve prvni fyzioterapii. Od te doby mi je priserne. Reze me silene na hrudniku a busi mi srdce. Cely vikend jsem prolezela. Ten hrudnik me boli uplne jinak, nez kdysi, predtim jsem mivala jen takove svirani, nebo tezkost. Ted to je, jako by mi tam nekdo prejizdel nozem mezi prsy. Kdyz si zmacknu lopatky k sobe, tak to zaboli mezi nimi. Jsem cele dny strasne malatna, unavena, i presto, ze spim dostatecne. Divne mi busi srdce. Obcas normalne, obcas strasne rychle, sem tam se objevi i nejaka extrasystola. Silene se mi toci hlava, tepe v dlanich. Kdyz vylezu schody do prvniho patra, reze me ten hrudnik jeste vice, nemuzu popadnout dech a srdce mi busi jako o zavod, vcera jsem si na zkousku nechala nahore oxymetr a po vylezeni schodu ho soupla na prst, a tep za to jedno patro 115
pritom jsem vzdycky mivala kolem 60. Nechapu, co to jsou za stavy, nikdy jsem neco takoveho nemela. Ta rezava bolest v hrudniku je silena, ale mivam to takove narazove. Chvilku mam klid a pak zacne rezat. Neni to cely den. Vzdycky po hodince treba. Muze to byt od blokady zeber? Nebo jeste nasledek te prvni fyzioterapie? Ve ctvrtek jdu na dalsi, tak o tom reknu. Ale desi me i to buseni. Je to asi blbost, ale je mozne, mit nejakou srazeninu v plicich? Ze to rezani? Dalo by se s tim od patku fungovat, kdyby tam byla nejaka embolizace? Jak to poznam
mamka mi rikala, ze to by se urcite do pondelka uz zhorsilo mnohem vic a ze by to bolelo porad, ne, ze me to nekdy prejde a zas zacne nanovo. Strasne se toho bojim, mela jsem trombozy kdysi. Da se s embolii nekolik dni normalne fungovat, bez toho, aby se zhorsovala? Kdyby me jen rezal ten hrudnik, tak beru, ze to je od tech zeber, ale desi me ten rychly tlukot a to zadychavani se. Stres nevim, zkusila jsem si behem tech 4 dnu vzit 2× Lexaurin, ktery mam predepsany na uzkosti, ale nic mi to neudelalo, porad stejne stavy, takze beru, ze psychikou to asi nebude. Uz nevim, co mam delat. V noci se bojim usnout, ze se ve spanku udusim, rano se bojim celeho dne, kdy tyhlety stavy zase prijdou. Takze samozrejme usinam co nejpozdeji, az uz telo opravdu nemuze a odpadne samo do spanku, cely den jsem jeta, bez nalady, jak nemuzu dychat. Bojim se nekam sama jit. Ze se prevratim, prestanu dychat a nikdo mi nepomuze. Nejake rady, jestli to muze byt opravdu od plic nebo od srdce? Srdce mam vysetreno v breznu. Echo, ekg + holter.
Diky moc
opravdu jsem uz z toho vseho zoufala a strasne mi to otravuje zivot..
@Svetluska55 jo?🙈 ja myslela, ze uz budu ok, mela jsem 3 roky zpet s tim problemy. Od te doby jsem mela klid. Kazdopadne diky. Zacnu to zase resit
Tak v prve rade bych to zkonzultovala s fyzioterapeutem ci ortopedem, ze se ti tak pritizilo po rehabilitaci nebude nahoda… jako jo, prechodne zhorseni ci „zivost“ byva bezna, ono kdyz se zacne hybat s necim zatuhlym, tak to trva nez se ty pozitivni ucinky projevi… tak oni by spis meli vedet jestli tva reakce je normalni… a hlavne s cim te tam poslali…
jinak boleni na hrudi a dusnost dela kde co, to uz asi vis, u me trebas astma, leky na migrenu, zaludecni potize (paleni zahy, gastritida), blokady zeber (vc. tehotenstvi a kojeni),… to vse se mi uz povedlo a to se povazuji za celkem zdraveho cloveka…
preji at je ti brzo lip a at se podari najit pricinu (pak bude s cim pracovat), a pokud to bylo tou rehabilitaci, tak at to brzo zabere
![]()