OSVČ a pracovní neschopnost

Anonymní
26.10.17 10:37

OSVČ a pracovní neschopnost

Mohl by mi někdo poradit, co je lepší? Kdybych jako OSVČ byla nemocná, tak jsem zjistila, že bych musela platit odvody i za měsíce, které jsem nepromarodila celé a prvních 14 dní nedostala nic. 8o Není v případě nemoci lepší přerušit živnost a jít se registrovat na pracák a tam přijít s neschopenkou? Bohužel se objevily nějaké zdravotní problémy…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5468
26.10.17 10:55

Tak v tomhle ti bohužel neporadím. S takovýma otázkama se obracím na svého účetního/kamaráda, který mi vždycky dobře poradí. Živnost přerušit můžeš (záleží asi na nemoci, jestli chřipka či nedej bože rakovina),ale nevím, jak by se tvářili na pracáku, kdyby jsi tam přišla stylem: „Dobrý den, onemocněla jsem, přerušila živnost a jdu se registrovat k Vám a rovnou Vám nesu i neschopenku“ - to nevím, jak tohle funguje.Holt my OSVČ máme spoustu výhod oproti zaměstnancům, ale také mraky nevýhod a komplikací. Pro tyto případě jsem si nechala uzavřít pojistku, která je přesně na míru pro mě, jako OSVČ, a mám tam mimo jiné zahrnutou i pracovní neschopnost v případě nemoci nebo úrazu… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.10.17 10:57

Tento typ pojistky jsem řešila taky, zatím uzavřenou nemám. Nejde mi o chřipku, to se 2,3 dny vyležím a je to, ale třeba operace a následné léčení, doba třeba 1, 2 měsíce. Bych ráda věděla, jak by to bylo nejvýhodnější řešit.

• Citovat
  • Upravit
1326
26.10.17 11:28

Jsem taky OSVČ a když bych měla na 2 a více měsíců vypadnout z provozu, tak bych živnost raději přerušila (jde nahlásit, že přerušuješ na období od-do, navíc dostaneš i podporu v nezaměstnanosti, když splníš podmínky). Na 1 měsíc bych to neřešila, je kolem toho lítačka, na to mám rezervu. Pojištění uzavřené nemám, moc důvěry v to nemám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
TAPTINKA
26.10.17 11:47

Jen doplním že je i rozdíl, zda (ne)má OSVČ nárok na nemocenské dávky.

Pokud PN pokrývá celý měsíc, a

MÁ NÁROK - nastaveny nulové zálohy, musí doložit na pojišťovnu doklad o pobírání dávek, v ročním vyúčtování za tyto měsíce nedoplácí

NEMÁ NÁROK - nastaveny nulové zálohy, v ročním vyúčtování musí uhradit každý měsíc (úleva spočívá v tom, že nemusí platit v době kdy nevydělává)

Inko T

• Citovat
  • Upravit
Janli
26.10.17 12:14

Tohle se řeší životním pojištěním s pojištěním pracovní neschopnosti. Ovšem pokud už máš zdravotní problémy, je pozdě. Je tam ochraná lhůta.

• Citovat
  • Upravit
5468
26.10.17 15:26

@Janli Souhlasím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
26.10.17 17:38
@Anonymní píše:
Mohl by mi někdo poradit, co je lepší? Kdybych jako OSVČ byla nemocná, tak jsem zjistila, že bych musela platit odvody i za měsíce, které jsem nepromarodila celé a prvních 14 dní nedostala nic. 8o Není v případě nemoci lepší přerušit živnost a jít se registrovat na pracák a tam přijít s neschopenkou? Bohužel se objevily nějaké zdravotní problémy…

Zákon o zaměstnanosti, § 25…
(2) Uchazečem o zaměstnání se nemůže stát fyzická osoba v době, po kterou
a) je uznána dočasně neschopnou práce,…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat