Práce jen se ZŠ?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Práce jen se ZŠ?
Ahoj holky! ![]()
Chtěla jsem se zeptat, zda má některá „jen“ ZŠ a našla si v pohodě práci, práci která není mizerně placená (minimální mzda) nebo práci která ji baví.
Mám jen ZŠ(nedodělaný 4 rok na chemické průmyslovce) Už pracuju asi 3 roky u jedné firmy se zaměřením na marketing ale už delší dobu uvažuju nad změnou (něco jako depka z absence kariérního i finančího růstu).
Děkuji.
Příspěvek upraven 25.10.17 v 14:44
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahoj, moc nevím, jaký kariérní a finanční růst může očekávat člověk se základním vzděláním. V dnešní době má každej už i to Bc. Maturita je základ.
Jinak ať jen nepindám, pokud nechceš nebo nemůžeš dodělat maturitu, zkus jakýkoliv kurz na něco, co tě baví. Nebo třeba jazykovku. Ještě je možnost, že něco opravdu dobře umíš, pak lze najít uplatnění i bez toho vzdělání (hůř než s ním, ale zase o něco líp, než když nic neumíš).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@chaela píše:
Ahoj, moc nevím, jaký kariérní a finanční růst může očekávat člověk se základním vzděláním. V dnešní době má každej už i to Bc. Maturita je základ.
Jinak ať jen nepindám, pokud nechceš nebo nemůžeš dodělat maturitu, zkus jakýkoliv kurz na něco, co tě baví. Nebo třeba jazykovku. Ještě je možnost, že něco opravdu dobře umíš, pak lze najít uplatnění i bez toho vzdělání (hůř než s ním, ale zase o něco líp, než když nic neumíš).
Noo, já to beru tak, že vím o pár známých co se bez školy dostali díky praxi dál někam než vysokoškolák bez praxe.. Tudíž jsem se chtěla poptat i tady jestli si tím někdo prošel.. Ono být chlap, tak je to asi jednodušší - víc manuálních prací, práce ve stavebnictví (přítel taky nedodělal gympl a už slušně vydělává 8mým rokem jako fasádník.. Prošla jsem už rekvalifikací na „údržbu veřejné zeleně“, ale firma kde jsme měli praxi měla plnou kapacitu zaměstnanců a u jiných se mi už nepodařilo práci sehnat (bylo mimo sezonu) a do toho jsem si našla práci, kde jsem dodnes…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@chaela píše:
No tak to je ale hloupost, nezlob se na mě. Copak takový pokrývač nebo švadlenka mají minimálně bc? Směšná reakce opravdu.
Zakladatelko Pokud jsi šikovná, uplatníš se i bez vzdělání. Spolehliví a šikovní lidé jsou velmi nedostatkové zboží na trhu práce. Dneska se každý ohání diplomy, ale ručičky má dozadu každý druhý. Takže nebát se, ukázat, že jsi učenlivá a určitě šanci máš. Neříkám, že je to nějaký vejvar, to asi ne a bude to vždycky handicap, ale taky to neznamená, že musíš dělat nuznou práci za minimálku. Takže směle do toho.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lavazza2 píše:
Noo, já to beru tak, že vím o pár známých co se bez školy dostali díky praxi dál někam než vysokoškolák bez praxe.. Tudíž jsem se chtěla poptat i tady jestli si tím někdo prošel.. Ono být chlap, tak je to asi jednodušší - víc manuálních prací, práce ve stavebnictví (přítel taky nedodělal gympl a už slušně vydělává 8mým rokem jako fasádník.. Prošla jsem už rekvalifikací na „údržbu veřejné zeleně“, ale firma kde jsme měli praxi měla plnou kapacitu zaměstnanců a u jiných se mi už nepodařilo práci sehnat (bylo mimo sezonu) a do toho jsem si našla práci, kde jsem dodnes…
No ovšem jako fasádník se taky profesně neposouvá nebo jo?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lavazza2 píše:
Nejspíš děláš někde telefonistku, že?
Nepřemýšlela jsi teda o nějakém kurzu kadeřnice nebo manikérky nebo pedikérky…jsou i dotované UP, ale samozřejmě musíš plnit přísná kritéria. Přej si třeba příspěvek na kurzovné jako dárek k vánocům od všech a jako novoroční předsevzetí si dej, že se do toho vrhneš a budeš si získávat praxi a přivydělávat takto, až se ti podaří se tomu věnovat naplno a nakonec budeš pánem svého času. Nebo třeba aranžérka, jestli jsi šikovná na věnce, a takové rukodělné práce…dnes lidi nemají na tvoření čas a rádi se obklopují pěknými věcmi. Určitě se toho neboj.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Myslím to tak,, že začínal fakt s drobnýma stavebníma pracema a postupně se naučil všechny odbornosti (snad jen krom střechařů) a s tím se mu zvyšoval i plat.. navíc dneska už dělá na živnost, takže si zakázky vybírá sám.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Neznám nikoho, kdo má jen se základním vzděláním dobrou práci, která by ho bavila. Asi bych zvážila nějaké další vzdělání, ať už dálkově maturitu nebo alespoň nějaký kurz. Pokud uvažuješ o změně, tak si nejdřív zjisti, jestli je v okolí vůbec reálné sehnat lépe placenou práci. Dřív stačila maturita a člověk měl šanci získat vcelku dobrou práci. Teď mám pocit, že je i bc. málo a člověk studuje dál a dál.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@silvie1978 Chápu. Díky za příspěvek. Jinak jsem z Ostravy, takže myslím, že tady se ty možnosti dají najít.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kontramatka Nic směšného na tom nevidím, prostě mám takovej názor a stojím si za tím, že s alespoň nějakou školou lze očekávat lepší kariérní i finanční postup než bez školy. To se ale nevylučuje s tím, že spousta lidí se tituly je nepoužitelná, že i s vysokou školou je těžké sehnat slušnou práci nebo že bez školy slušná práce sehnat nelze.
@lavazza2 Vidíš, nějakou rekvalifikaci jsi zvládla, takže úplně nepoužitelná nebudeš. Můžeš tedy zkusit další kurzy nebo se prostě poohlížej po práci, která by tě bavila a kde to vzdělání nevyžadují, případně sami nabízí jeho doplnění. Nereálné to určitě není, jen to asi nebude hned.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kontramatka píše:
Nejspíš děláš někde telefonistku, že?
Nepřemýšlela jsi teda o nějakém kurzu kadeřnice nebo manikérky nebo pedikérky…jsou i dotované UP, ale samozřejmě musíš plnit přísná kritéria. Přej si třeba příspěvek na kurzovné jako dárek k vánocům od všech a jako novoroční předsevzetí si dej, že se do toho vrhneš a budeš si získávat praxi a přivydělávat takto, až se ti podaří se tomu věnovat naplno a nakonec budeš pánem svého času. Nebo třeba aranžérka, jestli jsi šikovná na věnce, a takové rukodělné práce…dnes lidi nemají na tvoření čas a rádi se obklopují pěknými věcmi. Určitě se toho neboj.
Děkuji za rady. Noo, už jsem uvažovala že se spíš dám na kuchařinu. Hodně mě to baví a troufám si říct že od spálených topinek jsem to dopracovala už o velký kus dál
.. Na ruční práce se obávám, že talent moc nemám. Hodně mě baví komunikace s lidma a organizační věci spojené i s obchodem, takže to je asi i důvod proč jsem jako jedniná za tu dobu vydržela v dané práci kde jsem dodnes, a protočilo se tam fakt hodně lidí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Znám spoustu lidí, kteří nemají vzdělání, dělají co mají rádi a dobře se uživí. Šikovnost se totiž ve škole naučit nedá, takže ti skutečně šikovní školy nepotřebují. Dneska je obecně známo, že lidi dělající rukama jsou vzácní. Každý chce mít titul a sedět na zadku. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Asi jo, ale předpokládám, že jsi vcelku mladá a bude to tvůj handicap po zbytek života, kdy budeš pracovně aktivní. Pracovní trh se hodně mění a nikdy není pozdě začít s něčím novým. Je pravda, že mám VŠ a plat nepoměrně nižší, než přítel, který je jen vyučen. Je ale šikovný ve svém oboru, umí něco navíc, je v práci od nevidím do nevidím, což bych třeba já jako matka od dětí nemohla. I když ti bude spoustu lidí tvrdit, že i se zš ziskas skvělou práci, tak já bych k tomu byla velmi skepticka a měla bych do budoucna obavy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kontramatka To mi připomíná mého bratra (27 let). Jako jediný z nás 3 sourozenců (ségra-22 let dělala 2 SŠ ale ani jednu nedodělala a teď je ještě na mateřské s 4 letou žábou, ale taky má s prací problém) má maturitu z gymplu - VŠ nedal a teď prodává sezonně ovoce.
Příspěvek upraven 25.10.17 v 14:54
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lavazza2 No vidíš. Když dovedeš slušně vařit a máš k té práci vztah, tak si můžeš vydělat pěkné peníze. Samozřejmě na černo. Protože u nás se v gastronomii jinak neplatí. takže nějakou minimálku na smlouvu a zbytek bokem. Ale třeba budeš mít štěstí a narazíš na seriózního zaměstnavatele a všechno bude košer.
Taky se mimo jídelen dělá turnusově, takže krátký dlouhý týden. Pokud jsi mladá, bude ti to vyhovovat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit