Potřebuji poradit s ukončením práce
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Potrebuji poradit...ukonceni prace..
Pekny den ve spolek..Chci se zeptat, protoze v tomhle smeru jsem uplny pako
V unoru 2018 mi konci rodicak, tudiz nastup do moji stale prace…jenze mam moznost nastoupit do jine nove prace..a co ted? Nahlasit, ze po ukonceni nenastupuji? Ze jsem si nasla jinou praci? Muzu nastoupit do jine prace??Kdyz jsem stale zamestnana??
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Tak si vyber, do které chceš nastoupit a v té druhé to ukonči. Být tebou tak se spojím s tvým současným zaměstnavatelem a domluvím se co a jak, nebo tam můžeš poslat rovnou výpověď. Oni by tě taky nemuseli v tom únoru pustit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já bych to asi udělala trošku „vyčůraně“ a jako první bych si zjistila jestli o mě v původní práci mají pořád zájem a hlavně místo. Protože pokud ne, tak nastoupíš do nové práce a ještě dostaneš odstupné ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zahynak88 píše:
@Bebepe odstupne od byvaleho zamestnance??
odstupné od současného zaměstnavatele. Pokud pro Vás nebude mít místo, tak je přeci povinný vyplatit příslušné odstupné a vy nastoupíte do druhé práce… Pokud Vám řekne, že pro vás místo má, tak se domluvíte na dohodě, tam je 2 měsíční výpovědní doba a nastoupíte do nové práce (již samozřejmě bez odstupného, protože současný zaměstnavatel pro vás pracovní místo měl)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Bebepe To by se mi libilo…ja bych zustala, ale kdyz jsem se ptala holek, tak me odbily :,,Jo jeste se vlezes"
pracuji v obchode, kde se dela i o vikendech..Naskytla se mi, ale prace kde budu mit volne vikendy, svatky a dvousmenny provoz..pro me ideal…financne tak na stejno..,,ted to jeste nejak vymyslet se skolkou a bylo by to vyreseny…a jeste odstupne je 3mesicni??
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kamarádka řešila to samé co vy. Po rodičáku se měla vrátit do původního zaměstnání (to se ji ale moc nechtělo, protože si našla možnost lepší práce). Svému zaměstnavateli napsala e-mail, že toho a toho dne ji končí rodičák a chce se domluvit na návratu do zaměstnání. Naštěstí ji napsali, že její místo je obsazené a jiné volné nebude. Dostala 3 platy jako odstupné a nastoupila do nové práce. Jestli se to nezměnilo, tak pokud máte odpracováno min. 3 roky u tohoto zaměstnavatele, tak odstupné by mělo být ve výši trojnásobku průměrného výdělku (myslím, že do odpracovaných let se zahrnuje mateřská i rodičák).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud vám ale zaměstnavatel napíše, že s vámi počítá a nastoupit můžete, tak se s ním musíte domluvit na rozvázání pracovního poměru - nejlépe dohodou, tam je výpovědní doba standardně dva měsíce, proto byste to měla řešit s dostatečnou časovou rezervou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Bebepe píše:
Pokud vám ale zaměstnavatel napíše, že s vámi počítá a nastoupit můžete, tak se s ním musíte domluvit na rozvázání pracovního poměru - nejlépe dohodou, tam je výpovědní doba standardně dva měsíce, proto byste to měla řešit s dostatečnou časovou rezervou.
U ukončení pracovního poměru dohodou není žádná výpovědní doba. Pracovní poměr skončí k dohodnutému dni, takže klidně ze dne na den. Ale s dohodou samozřejmě musí souhlasit obě strany.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
výpověď
Ahoj, mohl by mi prosím někdo poradit? Jsem v prvním zaměstnání - ve zkušební době, ale ráda bych dala výpověď… ale co do ní napsat, jestli dávám výpověď DOHODOU nebo jen výpověď - kvůli ÚP. Děkuji ![]()
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Ahoj, mohl by mi prosím někdo poradit? Jsem v prvním zaměstnání - ve zkušební době, ale ráda bych dala výpověď… ale co do ní napsat, jestli dávám výpověď DOHODOU nebo jen výpověď - kvůli ÚP. Děkuji
Ve zkušební době dáváš zrušení PP ve zkušební době (vygoogli si vzor) - ani výpověď, ani dohodu. Samozřejmě můžeš i výpověď nebo se domluvit na dohodě, ale od toho je právě zkušební doba, aby se dal PP zrušit ihned a i bez souhlasu druhé strany. A pro ÚP ti to může být jedno, ne? Protože jestli je to tvé první zaměstnání, které končíš ve zkušbce, tak nemáš nárok na podporu v nezaměstnanosti, jejíž výši by ovlivňoval důvod ukončení pracovního poměru.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jedině teda, že bys splňovala dobu pojištění náhradní dobou. Pak bys měla nárok na podporu a aby nebyla krácena, musel by být PP ukončen z vážných důvodu (jedno jestli výpovědí, dohodou nebo ve zkušebce).
Vážné důvody spočívají v:
1. nezbytné osobní péči o dítě ve věku do 4 let,
2. nezbytné osobní péči o fyzickou osobu, která se podle zvláštního právního předpisu považuje za osobu závislou na pomoci jiné fyzické osoby ve stupni II (středně těžká závislost), ve stupni III (těžká závislost) nebo ve stupni IV (úplná závislost)3a), pokud s uchazečem o zaměstnání trvale žije a společně uhrazují náklady na své potřeby; tyto podmínky se nevyžadují, jde-li o osobu, která se pro účely důchodového pojištění považuje za osobu blízkou,
3. docházce dítěte do předškolního zařízení a povinné školní docházce dítěte,
4. místě výkonu nebo povaze zaměstnání druhého manžela nebo registrovaného partnera,
5. okamžitém zrušení pracovního poměru zaměstnancem podle § 56 zákoníku práce,
6. zdravotních důvodech, které podle lékařského posudku brání vykonávat zaměstnání nebo plnit povinnost součinnosti s Úřadem práce - krajskou pobočkou Úřadu práce a pobočkou Úřadu práce pro hlavní město Prahu (dále jen „krajská pobočka Úřadu práce“) při zprostředkování zaměstnání, nebo
7. jiných vážných osobních důvodech, například etických, mravních či náboženských, nebo důvodech hodných zvláštního zřetele,
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zahynak88 píše:
Pekny den ve spolek..Chci se zeptat, protoze v tomhle smeru jsem uplny pakoV unoru 2018 mi konci rodicak, tudiz nastup do moji stale prace…jenze mam moznost nastoupit do jine nove prace..a co ted? Nahlasit, ze po ukonceni nenastupuji? Ze jsem si nasla jinou praci? Muzu nastoupit do jine prace??Kdyz jsem stale zamestnana??
Pokud chceš být v únoru zaručeně volná, tak musíš doručit nejpozději v listopadu výpověď. Pokud tvá výpověď bude doručena v listopadu, tak výpovědní doba poběží v prosinci a v lednu a od 1. února jsi volná.
Můžeš se samozřejmě zeptat, jestli s tebou počítají po rodičovské dovolené a pokud ne, můžete uzavřít dohodu o ukončení pracovního poměru k poslednímu dni RD z důvodu reorganizace (nadbytečnosti) podle § 52 písm c) zákoníku práce.
V § 52 jsou vyjmenovány důvody, pro které může dát zaměstnavatel zaměstnanci výpověď a v písmenu c) je uvedeno „stane-li se zaměstnanec nadbytečným vzhledem k rozhodnutí zaměstnavatele nebo příslušného orgánu o změně jeho úkolů, technického vybavení, o snížení stavu zaměstnanců za účelem zvýšení efektivnosti práce nebo o jiných organizačních změnách“.
Z týchž důvodů lze ale se zaměstnancem ukončit PP dohodou a podle § 67 odst. 1 zaměstnanci, u něhož dochází k rozvázání pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v § 52 písm. a) až c) nebo dohodou z týchž důvodů, přísluší od zaměstnavatele při skončení pracovního poměru odstupné.
Ale radši v listopadu a pokud chceš být v únoru volná, tak dej výpověď do konce listopadu, jestli do té doby nebudeš mít tu dohodu. To, že v takovém případě dáš výpověď, samozřejmě prozrazovat nemusíš - i při výpovědi z důvodu nadbytečnosti po organizačních změnách totiž budeš mít nárok na odstupné.
Zkusil jsem to shrnout, aby to bylo přehledné.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit