OSVČ na RD - jak s placením kvůli další PPM?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
OSVČ na RD
řeším následující situaci: jsem na RD (dětem bude rok) a zatím neplánuji pracovat. Nárok na PPM jsem měla. Teď se rozhoduji, zda formálně ponechat živnost jako vedlejší (a platit si zálohy a nemocenskou) nebo pozastavit. Předpokládám, že pokud živnost pozastavím, musela bych ji - pokud bychom chtěli další dítě - obnovit alespoň 270 dní před další plánovanou mateřskou, abych dosáhla na PPM? Děkuji moc za rady.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Defacto sis i odpověděla ![]()
Buď ponechat živnost formálně běžet jako vedlejší z titulu pobírání RP. Nebo pozastavit a před plánovaným otěhotněním zas obnovit abys stihla těch 270 dní.
Obě varianty jsou možné, těžko říct, která je lepší, já osobně bych asi volila tu první, pokud člověk nebude brát antikoncepci, pokud bude, tak je to asi fuk.
Ještě doplním, technicky na RD nejsi, pouze pobíráš RP. RD je omluvené volno ze zaměstnání, tudíž, kdo není zaměstnaný nemůže být na RD.
Příspěvek upraven 18.08.10 v 14:31
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
dandoch píše:
Ahojky, Ty sis urcila RD na jeden rok?
Ted jsem si uvedomila ten svuj dotaz. RD je nejmene na dva roky, jsem byla asi mimo smysly
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
RD může být klidně na půl roku nebo na ní člověk taky nemusí jít vůbec ![]()
RP je buď do 2, 3, nebo 4 let věku dítěte nebo se o něj taky nemusí žádat vůbec, ale proč by to člověk dělal, že ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, jen doplním, při vedlejší činnosti z důvodu pobírání RP se neplatí zálohy na zdravotní ani sociální pojištění. a kvůli mateřské stačí zatím platit jen nemocenské pojištění a to je dobrovolné. min. částka 56Kč za měsíc. Tím tvá účast na nemoc. poj. a je tudíš náok na PPM. věe za současných podmínek. takže za mě jednožnačně převést OSVč na vedlejší činnost, platit nemocenské a sledovat situaci
Pěkný den Lenka ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja si nejsem jista, ale opravdu neni potreba platit ty zalohy? Ja si ted zivnostak zakladala, v pojistovne mi rekli, ze vzhledem k tomu, ze jsem osvc nikdy nebyla, tak nemaji z ceho vypocitat zalohy, tak je budu mit nulove a zalohy zacnu platit az po podani danoveho priznani, ze ktereho mi zalohy vypocitaji ![]()
Takze bych se zeptala, jak je to s temi zaohami, pokud musi byt, tak bych pozastavila a pokud byt nemusi, tak bych jen prevedla na vedlejsi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
tak všem moc děkuju za obsáhlé odpovědi, především lence a janě.
čičinko co jsem obvolávala VZP a PSSZ tak na PSSZ mám předepsané nulové zálohy a na VZP v případě že mám živnost vedlejší tak mám platit 99kč, tedy budu pozastavovat - těch cca 150kč měsíčně není taková částka
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No já nevím, Čičinko, já jsem OSVČ (normálně hlavní) druhým rokem a loni jsem platila normálně minimální zálohy na povinné zdravotní (loni to bylo 1590 Kč, letos to je myslím 1610 Kč) a povinnou část soc. poj. - tj. důchodové (to bylo nějak 1720 Kč…). Nemocenské poj. (další část sociálního poj.) není povinná, ale asi bude dobré se k němu přihlásit a platit si tu min. částku (to má být 56 Kč) - zvlášt, když ženská začíná řešit mimino, páč pak je asi vcelku snadné (při nějakých dřívějších porodech apod.) o tu mateřskou prostě přijít…
No abych se k tomu vrátila - při podání daňového přiznání jsem na základě inkasovaných příjmů vypočetla, kolik jsem měla dle toho příjmu platit ty zálohy (taky mi to neměli z čeho vypočíst, když jsem začínala, že jo) a pak jsem to doplatila, když to bylo víc než ty minimální zálohy.
Si to raději ověř na více stranách, ony ty ženské na úřadech často dávají rozdílné (a nesprávné!) info, kámoška (též OSVČ) tak díky jedné „odborné“ radě přišla o celou mateřskou…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Je to tak, že pokud je to hlavní činnost, tak se i první rok musí platit zálohy - jsou dané minimální zálohy, ale pokud je to jako vedlejší, tak se první rok zálohy na sociální a zdravotní opravdu neplatí.
Další roky se platí podle daňového přiznání s tím, že u hlavní činnosti to nesmí být méně než ty minimální, u vedlejší činnosti mohou být jakékoliv, třeba 50,– ale pokud člověk měl jeden rok vyšší příjmy a ví, že budou další rok výrazně menší, tak se to dá u vedlejší činnosti snížit, případně i vynulovat, jen se to musí na pojišťovně a ČSSZ dohodnout.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ahoj holky, pokusím se obnovit tuto diskuzi, jsem osvc na 2 leté RD (nyní 9 měsíců) a nějakým záhadným způsobem mě napadlo pozastavit činnost na 2 roky. Jak to teď mám udělat pokud budu chtít další dítko abych dostala zase maximální PPM? Stejně jako u prvního? Tj že před otěhotněním obnovím činnost osvč a začnu platit zálohy na nemocenskou v plné výši? A co když budeme stále na RD a budeme chtít děti věkově bíž k sobě… ![]()
- Citovat
- Upravit
OSVČ technicky není na RD - to je pojem vyhrazený pouze pro zaměstnance… Takže je úplně jedno, kdy obnovíš živnost, můžeš naprosto kdykoliv, při pobírání rodičáku můžeš normálně podnikat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
když já právě nechci podnikat, proto jsem přerušila, jen chci u druhého dítka pobírat zase PPM… ![]()
- Citovat
- Upravit
Ale to nejde udělat jinak, než že živnost obnovíš. S pozastavenou živností nemůžeš platit nemocenské.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
a musím mít zase splněnou podmínku 270 dni placení nemocenské abych měla nárok na PPM nebo už je to míň když je to druhá PPM…
- Citovat
- Upravit