Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky maminky
Potřebuju poradit.Dnes jsem byla s malím na 3 měsíční prohlídce a bylo mi řečeno že syn má ASYMETRICKÝ tvar hlavičky.Je fakt,že sem si toho všimla,že otáčí hlavičku jen na jednu stranu a tím jí má placatější?Skoušela sem ho dát spinkat na druhej bok a řval jak pavián
tak nevím co mám dělat aby se to srovnalo.poradíte?děkuji ![]()
zkus ho tedy položit na opačnou stranu postýlky .Na tu stranu ,kterou "nemá " rád dej nějaké zajímavé hračky.Aby se ti neotáčel nazpět použij k polohování stočenou deku apod.K podložení hlavy si vytvož věneček z obvazových čterečků omotaných obvazem (nebude mu placatět hlava ,nebo kup speciální věneček ve zdravotnických potřebách .Pokud budeš vše dodržovat hlava se mu zase spraví .
Taky jsme to měli .
Tak moje mala to taky delala, porad mela hlavicku doprava. Ale nejak ve 4.mesici ji to preslo. Taky jsme ji predtim porad otaceli a nataceli, ale moc to nepomohlo. Pak jsem ji dala postylku do obyvaku, aby tam pres den byla se mnou, a polozila jsem ji tam tak, aby mohla koukat ven, a to zrovna tou druhou stranou.
Nám se to stalo taky.Zkus mu třeba otočit úplně celou postýlku,aby ho to táhlo otočit se za světlem,nabízej mu hračky z tý druhý strany.Já jsem mu zkoušela i pokládat na tu stranu kde ležel třeba plenu,ale to nám nepomohlo,vždycky si jí nějak dal pryč.Teď mě už zrovna nic nenapadá,holky ještě určitě něco poradí.
naše malá taky upřednostňovala jednu stranu a i doktorka řekla, že de vidět, že už se jí „placatí“ hlavička na té straně, tak že ji máme dávat na druhou… v zavinovačce to ještě šlo, ale jinak taky hlavu furt otáčela jinam. Snažila sem se na ni mluvit pořád z té druhé strany a i si s ní hrát z té druhé strany a zvykla si a teď už je ok:)
Já bych chtěla doporučení na rehablitaci… pokud už je znatelná deformace hlavičky. Může se od toho odvíjet milion dalších problémů (nemusí, ale co když?) a několika cviky s miminkem se to včas spraví.
Mikoy-my to měli taky (teda,ještě máme),otočila jsem celou postýlku,přistupovali jsme k ní z druhé strany,na spaní jsem ji různě podkládala(ušitý pytlík s obilím…), ale naše malá je „paličák“ snad od narození,takže to byl problém.Vstávala jsem kolikrát za noc ,abych ji otočila,děsně se šprajcovala a budilo jí to
No,šišojdek je trošku pořád,ale je to lepší
Už je to znatelné jen z pohledu jakoby z vrchu.Doufám,že problémy mít nebude..Dr mi nikdy nic neříkala,sama jsem ji na to neupozorňovala
a to ji hlavičku prohlíží vždycky.Chce to polohovat,dokud jsou mrňátka poddajná,ale to u nás byl problém už v 7mi týdnech..Tak vydrž! Snad se to spraví ![]()
Taky jsme to měli, v šesti týdnech už měl obličej „na straně“, jak prohlásil doktor..Doporučil mi to co holky, tedy otočit malého v postýlce, aby na té jeho straně byla zed a na té neoblíbené zdroj jídla, teda já, s tím, že by jí měl do dvou dnů otočit.Prd, ani po 14-ti dnech jí neotočil, tak doktor řekl přilepit hlavičku izolepou na tu dreuhou stranu!
No to jsem řekla, že neudělám, tak jsem si malého vzala do postele, lehla jsem si na tu druhou stranu a světe div se, do dvou dnů hlavičku otočil…Stále s náma spí v posteli a já na mnou nenáviděné straně, páč stále se mu to nesrovnalo…Ale už je to na dobrý cestě ![]()
Ahoj, můj Ondrášek to měl taky a já mu podkládala hlavu plenkou,aby ji nemohl otočit na jednu stranu.Podkládala jsem v postýlce, v kočárku, všude kde jsem ho odložila a pomohlo to.A taky jsem ho lákala hračkami na druhou stranu.Chce to trošku trpělivosti,ale určitě to taky zvlýdnete jako my.Hodně štěstí ![]()
no, tak toto sme mali tiez a aj u cerstveho drobca vidim naznaky.
museli sme cvicit, nech za hrackou toci hlavicku, aj ked bol na chrbatiku aj na brusku.
a vela pomohlo kojenie tak, aby lezal na menej preferovanej strane
hel tak o tom bych mohla psát romány,chodíme teď na vojtovku malej z přeležený strany tu hlavu ani nezvedl do roviny natož aby jí otočil na druhou stranu,po domluvě s cvičitelkoou jsem postýlku co měl do místnosti šoupla ke stěně na oblíbenou stranu dala bílou plenu a na neoblíbenou jsem zavěsila co nejbarevnější hračky a světe div se do 3 dnů motal hlavu nááádherně i na druhou stranu
Měla jsem podobný problém s malou. Mudra mě poslala na fyzioterapii - tam jsme dostaly jeden cvik na Vojtu. Malá u něj řičí jak tur, ale funguje to a už se dost narovnala. Nech si napsat doporučení na fyzioterapii a prodiskutuj to tam. U nás to byla blokace svalu.
my měli to samé a začali jsme cvičit Vojtovku a spravilo se to do 14 dnů, tvar hlavy se pomalu srovnává do teď (malýmu bude brzy rok). Zkus to řešit co nejdřív, nejépe přes cvičení, čím dřív začneš, tím rychleji jde náprava
Já ještě slyšela od ségry,že jedna její známá byla s mimčem u neurologa a ten malému jakoby rovnal hlavičku tím,že ji silou rukama mačkal
Z té představy se mi udělalo zle! Tak nevím,co je na tom pravdy.Já o takové „metodě“ nikde nečetla… ![]()
ved to mohol drobciatku akurat ublizit… kazdy je vyklepany z kliestoveho porodu a on este mackal hlavicku ????