Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, chci se zeptat, když se vaše dítko dusí, nebo přestává dýchat v záchvatu vzteku, po jak dlouhé době začne modrat? Dneska se mi při kojení zakuckala moje holčička (8 dní) a mě připadalo, že chvíli nedýchala a zmodraly jí rty. Hned jsem ji otočila a poplácala po zádech a ona začala brečet. Celkem to trvalo jen asi 20 vteřin a mě zajímá, jestli opravdu mohla malá modrat a nebo se plaším zbytečně? Děkuju za vaše zkušenosti a názory.
Ahoj Evi,vím v jakém jseš šoku.Mě se to salo u prvního syna.Taky tenkrát při kojení,jenže u ně nepomohlo ani plácání dozad
.Ještě že tenkrát byla moje mamka doma,jinak už by tady asi nebyl
.otočila ho hlavou dolů a držela za nožičky a já volala rychlou.ten den už nikdy nechci zažít,bylo to to nejhorší co se mi stalo,ten strach ani nelze popsat,ale to víš vid?ale pokud se probrala takhle rychle je to v pohodě.Mě pak dr. v nemocnici řekl,že prostě neuměl pít
,ale opravdu to byl šok.Tak ti přeju at už to nemusíš nikdy zažít.a tenkrát malému taky bylo 7 dní. ![]()
Ahojky, naše malá ( nyní dva a půl měsíce) hltá až se občas zakucká a chviličku nedýchá. Nám na dětské klinice říkali, zvednout. Je pravda, že nám to pomáhá.
Na dušení jsem zvyklá u syna 20m. Obvykle se dusí rohlíkem, jablkem, nektarinkou a nevím čím ještě. Jediné co pomáhá, je otočit hlavou dolů a „rána“ do zad.
Ahojky Evi.muj synáček to dělal taky při kojení,že se zalikal až s toho přestal dýchat.Musela sem ho vždycky poplácat po zádech a on se vždycky nadechl a začal křičet jako blázen
ted mu sou 3 měsíce a co pozoruju tak to přešlo.Asi to fakt bylo tím že,že hltal to mlíčko ![]()
Mě se to stalo u dcery ,když měla měsíc při kojení.Celá zmodrala a já jsem ji chytla za nožičky, aby byla hlavou dolů aplacla mezi lopatky.Ona se naštěstí hned začala plakat,naštěstí se to už neopakovalo teď má 4měsíce ![]()
Taky se mi to stávalo, tak do měsíce věku malého, ted mu jsou 2 měsíce a něco a už je to v pohodě..Vždycky jsem ho chtla, hodila přes rameno a plácala po zádech, prostě jako při odkrknutí…Taky to měl z hltání..vydrž, oni se to naučí, pít pořádně…
Naše malá modrala a modrá doteď - při velkém křiku, v záchvatu vzteku. Když byla miminko, promodrávala i v chladu, ve velké zimě jí viditelně zmodrají rty i teď ve 2 letech. Je zdravá, nemá srdeční vadu ani žádné jiné onemocnění způsobující cyanozu. Taky při velkém křiku jako miminko modrala, na pár vteřin jakoby přestala dýchat. Měla by pomoct změna polohy, fouknutí do obličeje. Myslím, že se tomu říká afektivně respirační syndrom. Dále toto způsobují velmi bolestivé podněty. Malá mi naposledy zmodrala a přestala dýchat, když si před pár týdny přivřela prsty do skříně. Taky jsme to zvládli, vzala jsem ji a sledovala. Už jsem zvyklá, ale poprvé to byla hrůza. Moje starší dítě tyto problémy nemělo.
Některé děti to tak prostě mají. Až bude starší, pokud bude problém přetrvávat, budeš se muset obrnit trpělivostí, protože starší dítě ví, že se bojíš a vzteká se, lehne si na zem, zároveň zmodrá. Dobrý způsob, jak si vymanout, co chce ![]()
Toto ale teď neřešíš.
my mame to same, muj starsi syn( 3 roky) pri hysterickem breku, vztekani, zacnem modrat, nedychat. vetsinou foukame do pusy a to nam pomaha. nejhorsi bylo jak byl kubicek miminko,ale ted uz se nam to pomalu upravuje
Myslím, že se tu dávají dohromady dvě odlišné věci - apnoe při vzteku/bolesti, tedy to „zapomenutí“ se nadechnout a zakuckání se a nemožnost dýchání kvůli pití nebo jídlu.
Při afektu pomáhá (jak už tu padlo a znám i s vlastní zkušenosti) fouknutí do obličeje, cáknutí vody do obličeje, silné zatleskání před obličejem atp.)
Při dušení odstranění překážky v dýchání a asi i to chytnutí za nohy a poplácání po zádech, řekla bych. S tím zkušenosti nemám.
Mě se to stalo už 2×, jsou mu 2 měsíce. Prvně vdechnul zvratky a byl bez dechu,bezvládnej - plácala jsem ho do zad asi 30sekund než se nadechl,poté byl na jipce a se mnou v nemocnici..když už nás chtěli pustit domů, brečel tak,že opět omdlel-zgumovatěl,nebo jak to nazvat a to jsem ho začala zase plácat a do 10 vteřin byl v pohodě. ale já se psychycky zhroutila úplně. Leží pořád v nemocnici a zítra jde na vyšetření žaludku…všechny ostatní testy dopadly v pořádku…je to hrůza,snad už se to opakovat nebude!