Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Zdravím mam probles s otěhotněním, věk 36 let, cron. nemoc poslední půlrok me lecili na gynekologii typu clostybegyt+ovitrelle a furt dokola…několikrát mens. neprisla tak zase prasky na vyvolání ted sem přešla na ivf ze me vzali krev(počet vajíček atd.)a měli dělat průchodnost vejcovodu a ta se dělá po menstruaci a tu zase nemám, chcou me zase nasazovat zpět prasky náhradu clostylbegytu a furt dokola máte někdo skutečnost kdy jim říct že takhle to nechci ze chci uz odběr vajíček a umělé oplodnit, jelikož podle nich tak by to dělali snad ještě další rok takhle děkuji.
A co třeba ještě zkusit inseminaci?
Jinak v CARech bývají většinou vstřícní, nás se hned ptali jestli chceme hned IVF nebo jestli půjdeme šetrnější a méně invazivní cestou
Pokud svému CAR nevěříš, tak jdi jinam.
Ale bohužel IVF není hned, občas se na nějaká vyšetření a tak holt čeká. Nám třeba hned brali i krev na genetiku a ta trvá 8 týdnů, průchodnost vejcovodů jsme stihli v průběhu toho čekání na genetiku.
Zeptej se svého lékaře v CAR co a jak plánuje a na přibližnou časovou osu. Pochybuju že by chtěli pokračovat v cyklu mírné stimulace a domácího snažení déle než je nezbytně nutné. Pokud je spermiogram OK, tak by bylo fajn tu mírnou stimulaci s ovitrelle zkusit využít pro IUI a když se nezadaří, tak pak po MS tu průchodnost a pak už začnete plánovat stimulaci na IVF.
V jakém jste centru?
Jsem v IVF olomouc a začínám být ze všeho zmatená z jedné strany nám doktor rekne ze pokud chceme 2 děti ze moc teho času nemáme a z druhé nám furt dávají řešení to samé dokola a z tydnu je měsíc a koukam ze uz je to další půlrok…
@Adelka0011 Tak se jí prostě opravdu napřímo zeptej, jaký má lán, jak to vidí časově a tak. A nebo jinou kliniku, no…
O této klinice nic moc nevím, tak jak jsou na tom s kvalitou neporadím. Slyšela jsem vcelku chválu na IVF Zlín, ale tohle si moc neberu do hlavy. Jsme od Liberce a do CAR jezdíme do Prahy, tak vím víc o těch Pražských centrech.
@Adelka0011 přece máte právo odmítnout a neodkývat vše co řekne. Chce to trochu ostré lokty a neztrácet čas.
@Adelka0011 píše: Více
Ke kteremu lekari chodis? Nam v IVF Clinic Olomouc IVF nabidli vicemene hned po manzelovem spermiogramu a prijde mi, ze tam vsechno kde strasne rychle. Momentalne jsem po KET a vubec jsem neverila, ze to stihnou mesic od prvni navstevy.
Celkove mi prijde ze tato klinika ma velmi dobre hodnoceni.
Ahoj, takový scénář, jako máš ty jsem měla taky. Taky mi došla trpělivost a rozhodli jame se, že přejdeme už rovnou na kliniku, kde to opravdu budou už řešit s néjakým záměrem a dopracujeme se konečně i k výsledku…prošli jsme si delší cestu, ale díky Pronatalu máme doma krásného chlapečka
takže být tebou, tak už bych šla to rešit, co nejdrive ![]()
Shodou okolností jsem tam byla včera nasadili me po 3/4 roce místo clostylbegyt nějaký etruzol a po tom me ten folikul uz vubec nevyrostl mela sem met ted v pondělí iui ale folikul vel.7 tak sem na doktora zatlačila ze tohle je furt dokola a ze čas utíká tak me vypsal zadandku na pojišťovnu na ivf a ze ted po menstruaci(teda pokud ji vůbec dostanu když ji vecne nemam) začínám stimulaci na odběr vajíček atd.tak doufám ze uz se to hne nějak ![]()
Zdravím, měla jsem to hodně podobně – taky jsme se dlouho „točili v kruhu“ s hormonální stimulací a vyvolávačkami a nikam to nevedlo. Nakonec jsem přešla na IVF k panu doktorovi Matlákovi a zpětně si říkám, že jsem to měla udělat dřív. U mě hodně pomohlo, že se změnil přístup – všechno mi víc vysvětlili, nastavili jasný plán a nečekalo se pořád dokola na „přirozený zázrak“.
Rozumím tomu, že člověk už nechce jen zkoušet další a další cykly bez výsledku. Určitě je v pořádku si říct svůj názor a zeptat se na konkrétní plán – třeba kolik cyklů ještě chtějí zkoušet a kdy by už přistoupili k IVF naplno. Mně osobně hodně pomohlo tohle si otevřeně vyjasnit.
Držím palce, ať se to brzy pohne správným směrem 🍀