Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj Peto, ja jsem potratila v 6tt, presne pred tydnem, ale protoze podle ultrazvuku byla deloha cista tak jsem taky nesla na revizi. Jak dlouho budes cekat s dalsim pokusem? Chtela bych to zkusit hned tento mesic a necekat na prvni ms. Citim se fyzicky v pohode. Psychicky je to tezsi, ale na to mi myslim pomuze jen dalsi snazeni ![]()
Moc mne mrzi ze uz te to potkalo dvakrat. A ta revize to bylo letos v cervenci? Zacnou aspon doktori zjistovat pricinu?
Posilam ti hodne energie
![]()
Ahoj Andy, jsem ráda, že jsi zareagovala, snad nás brzy bude víc.
Já jsem měla tyhle dva potraty v tomto roce. Po revizi jsem počkala do první Ms a hned po ní jsme se začali snažit. Vyšlo to hned při druhém snažení.
Teď ale vůbec nevím co mám dělat. Jestli se zase začít znova snažit. Přece jen 2× po sobě je horší než jednou. A jak se mě ptáš na vyšetření.. vůbec nevím. Dr. mi jen řekl, že se chce pokusit tentokrát to nechat odejít z mého těla svévolně jestli to půjde a to bylo vše. Pak jsem mu volala, že to odešlo a on mi řekl, abych za 14 dní nebo tři týdny přišla na kontrolu, jestli tam něco nezůstalo.
Co vím od jiných holek, tak dva potraty jsou v dnešní době ještě stále normální a po příčině se nepátrá. Tak uvidím co mi navrhne za 14 dní. Popřípadě zkusím zavolat kamarádce, která má bráchu v Motole jaký je jeho názor.
Jinak k tomu snažení. Taky mi bylo řečeno, že když tělo nebude připravený, že se plod prostě neuchytí.. ale já bych aspoň do první MS počkala, mezi tím bych pila Kontryhelový čaj - pomáhá zacelit co doktoří museli poškrábat při revizi. Poradili mi to jiné holky.
Ahojky já jsem po 2 potratech 9 a 10 tt.
Potom nás i chlapem poslali na genetické testy jedtli není problém v někom z nás. Ty dopadly dobře ale doktorka z genet. nám doporučila s 3 těhu počkat alespoň 6 měsíců aby se mé tělíčko vzpamatovalo.
Vím že spěcháte já taky spěchala (2 těhu po 3měsících)a i druhé se nepodařilo počkejte. My jsme to zkusili když jsem byla připraavená a povedlo se. Máme 5 měsíčního chlapečka Robinka. Je to na vás, to je můj názor mě to pomohlo. Držím palce. ![]()
Ahoj Petro,
taky mám za sebou dva potraty po sobě (obě ZT v 6.tt), v obou případech revize
Po prvním jsme čekali doporučené 3 měsíce, povedlo se hned, ale také zase hned skončilo.. Pak jsme tomu dali víc času (bylo jaro, pak léto, snažila jsem se na tom vidět něco pozitivního - výzvu k tomu, abych ještě podnikla věci, které jako těhotná nebudu moct a s dvěma dětma nezvádnu…). Otěhotněla jsem přesně po 6 měsících od druhého ZT - těhotenství naprosto ukázkové, bez sebemenšího problému, porod taky v pohodě, miminko zdravé (ťuk, ťuk).
Vím, že to zní blbě a ani já to moc nechtěla slyšet, ale strašně moc hraje psychika. Ve chvíli, kdy jsem se rozhodla to „neřešit“, nevázat se na těhotenství, zaměřit se i jinam (např. pracovně), zadařilo se, aniž bych to čekala.
Držím moc palce, aby to už vyšlo - vím, jak moc to bolí ![]()
Jo a ještě - poslal Vás dr. na nějaké testy? My byli s mužem na genetice, mně brali i krev na trombofilní mutace a jednu mi našli
Není to prý vážné, má to až 40% populace, ale ta mutace může způsobovat, že tělo není schopno zpracovat kyselinu listovou, která je v začátku těhu nesmírně důležitá
(je to mutace MTHFR) Baštila jsem potom vitaminy femibion, kde je ta listovka už naštěpená.
V Prvním těhu jsem brala jen kyselinu listovou v druhém už femibion a nepomohlo mi ani jedno.
Co mi řekne doktor uvidím až za 14 dní na kontrole. Snad mě taky někam pošle, aspoň pro klid duše.
Jestli čekat nebo ne je otázka (jeden doktor řekne to a druhý ono. Taky vím, že jsou holky co čekali a znova to tak skončilo a taky jsou holky co nečekali a dopadlo to dobře a naopak, podle toho co v poslední době slýchám je to „náhoda“ a nevím co si z těhle dvou věcí vybrat, zatím to nechám uzrát).
Problémy s psychikou nemám, je to paradox, ale u druhého potratu mávnutím proutku zmizely.
Jinak jsem se ptala jestli na potrat může mít vliv znovu otěhotnění takhle brzy. Tak prý ne. Že by to bylo jiné, kdyby to byl samovolný potrat, ale to u mě nebylo ani v jednom případě. Takže doufám, že budou, že nás někam pošlou.
A jak jste mluvili o té fixaci na těhotenství, tu taky nemám, prostě jsem se s tím vším poprala a snažím se to brát s nadhledem, dozařizujeme baráček, plánujeme hory, slovensko, silvestr, aj.
Měla jsem ZT loni na podzim (v 9.tt, vyšlo to napoprvé) s revizí, od té doby se snažíme a nic. Už jsem baly 2× na IUI, ale taky nic. Dneska jsem byla u rehabilitační dr. a řekla mi, že mám strašně stažené pánevní dno a díky tomu i posunutou kostrč, a je to prý pravděpodobná příčina toho potratu i toho neúspěchu. (Protože jinak jsem zdravá, spermio v pořádku, ovulaci mám, krev v pořádku) Takže budu cvičit s rehab. sestrou Mojžíšku a pak nějaký masáže, aby se mi to dno uvolnilo.
Takže pokud bych měla více potratů, zkusila bych i toto
.
Ahojky …i já si tím prošla,2 potraty v krátké době ..během 3 měsíců ..první byl s revizí 9 TT a druhý po 3 měsících bez revize 7 TT, pak jsem tedy počkala 3 měsíce a hned se zadařilo.s dalším těhu jsem byla na odběru plodové vody - vyšly nám špatně tripl testy a na genetice nám braly i krev na genetické poruchy vzhledem k potratům, u manžela nic nezjistili a u mně leidenskou mutaci, která ty potraty mohla způsobit..u všech těhu (2 nevydařená a i to poslední jsem měla hematomy) ,,ale Martin to ustál
Petra ..je to mrzuté ..čím si člověk musí projít cestou za mimískem ..přeji hodně sil na další boj !!!!
Přeji všem dobré ráno a hezký den.
Děkuju za vaše příspěvky, snad to bude už jen lepší..
Jinak četla jsem o Mojžíšovce.. Doporučuji. Já jí začala cvičit ještě před prvním otěhotněním. Kamarád je fyzioterapeut, takže mě to naučil a já si jí nemohu vynachválit. Zpevnilo se mi břicho, trošku zadek, povolili bolesti v zádech a při mazlení. Teď chci aby se mi dokončil potrat (nebo jak to říct, abych přestala krvácet) a začnu jí cvičit znova. I v těhu mi to doporučil, prý je pak pohodovější porod.
Ahoj Peto,
já jsem minulý týden potratila v 22tt. Ani v nejhorších představách jsem si nemyslela, že může pátek 13. dopadnout. Moc se o tom rozepisovat nechci, pořád to moc bolí, protože to už to bylo „veliké mimi“ a člověk s tím počítal, že už se vše podaří. I hlavně proto, že první těhu proběhlo úplně ukázkově a máme doma zdravého 28.měs. klučinu. Psala jsem o tom v jiné diskuzi, abych se vypovídala a aby se mi i ulevilo, tak si to přečti, ale je to smutný, tak jako koneckonců všechny příspěvky nás všech, které jsme něco takového prožily.
Mě doktor řekl, že máme počkat, hlavně, že se budou dělat testy, aby se ukázala příčina a čekat 6měsíců, než se prý všechny hormony převaří, tělo zahojí a bude připravené na další miminko. U tebe je to asi trochu jiné, přeci jen byl konec trochu dříve. Já osobně bych chtěla být znovu co nejdříve těhotná, aby ta díra v srdci nebyla tak veliká a zacelila ji radost, ale určitě počkám, prptože další nezdar bych asi už nezvládla. Zkus si o tom všem promluvit svou dr. a probrat to ze všech stran, ale já si stejně myslím, že tělo si samo řekne, kdy je už připravené.
Přeju hodně síly a aspoň trochu pozitivní nálady
![]()
Ahojky,
já jsem taky po druhém zamlklém potratu, oba tento rok.
První jsem měla v květnu v 8tt, a ten druhý mě zjistily včera na velkém ultrazvuku ve 12tt. S přítelem jsme se nemohli dočkat až se seznámíme s miminkem a dostanem fotečku a nokonec z toho bylo jen velké zklamání které jsme ani jeden nečekali.Miminku nebilo srdíčko. Říkaly jsme si že na podruhý to přece už musí vyjít a ono nic. Teť mě 24.11. čeká opět revize. Říkám si už aby bylo po tom, abych to mohla hodit za hlavu. Čeká mě i genetické vyšetření, tak su zvědavá jestli na něco přijdou. Od začátku těhu jsem brala utogestan na podporu těhu a stejně to nepomohlo. Teť si dáme 3 měsíce pauzu a pak na to v březnu zas vlítnem. Dýl čekat nevydržím.(Aspoň to tak momentálně cítím.)Po minulým potratu jsem otěhotněla hned první nebo druhý pokus.Holky, přeju vám všem úspěšný další pokus a už žádná zklamání. Už jsme si toho vytrpěly dost. Říká se do třetice všeho dobrého ![]()
ahojky
tak já po prvním potrate 12tt čekala rok..následne druhý potart v 11 tt..pak velká pauza..6 letnarodila se holka, po porodudva roky..ted v září 6tt revize, zase se povedlo hned po 1 ms, a ted v listopadu v 6 tt revize..tot otázka jak dlouho se má nebo nemá čekat
na genet jdem 14.12..všem hodne štestí
Ahoj, tak mi včera dr. taky potvrdil potrat a říkal že máme počkat 3 měsíce.
Kendro, drzim moc palce, at to rychle preboli.
Kdy jdes na revizi? Zname se asi z cervence 2010.
Uvidis, ze za chvilku bude lip. Sice porad smutno ale lip. Preboli to asi az s novyma tlusticema na testu ![]()
To bylo tvoje prvni miminko?
Ahoj Andíku, tvůj nick mi byl nějaký povědomý
Na revizi zatím nemusím, ale HCG mi prý nějak špatně klesá, tak mám strach, abych tam nakonec nemusela jít. Byla bych raději, kdyby se to obešlo bez ní.
Jj…mělo to být první mimi…už podruhé to ale skončilo potratem
. Teď jsem už ale změnila dr. tak doufám, že až se za 3 měsíce pustíme znovu do snažení, tak se nám to konečně povede ![]()
A co ty? Jak to zvládáš? Tebe čeká revize???Hlavně se tím moc dlouho netrap, poplakej si…to jo, ale život musí jít dál a člověk se tím nesmí užírat donekonečna. Manža mi pořád vtlouká do hlavy, že musím myslet pozitivně
Držím palečky, ať tě to brzy přebolí a třeba se za pár měsíců budeme jedna druhé chlubit dvěma // ![]()
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.
Ahojky holky,
začnu u sebe.. jsem po druhém zamlklém potratu. První 17.7. (končil revizí) a druhý 16.10. (zkoušeli nechat ze mě plod odejít samovolně - povedlo se).
No a teď tu hledám spřízněné duše, které teď někdy potratily. Nebo zkušenosti holek co potratili víckrát než jednou. Co si budeme povídat?! U Dr. se toho moc nedozvíme a popovídat si o těhle věcech potřebujeme. Tak budu ráda, když se sem někdo přidáte..