Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Měla jsem zavedenou infuzi asi 4 dny a za pár hodin od vytáhnutí se objevil na vnitřní straně předloktí mírný otok, který na dotek bolí a bolí a pokrčení a natažení ruky. Od včerejška to mažu heparoidem a leduju. Objevilo se mi to včera k večeru.
Je to normální nebo jde o nějakou infekci? Samozdř. odpol. zajdu k dr, ale jsem po operaci, tak nechci zbytečně lítat.
díky
Pokračuj v ledování a mazání dál,pravděpodobně to bude zánět žíly ,nemůžu posoudit,nevidím,ale stává se to…
@Sumaya píše:
Měla jsem zavedenou infuzi asi 4 dny a za pár hodin od vytáhnutí se objevil na vnitřní straně předloktí mírný otok, který na dotek bolí a bolí a pokrčení a natažení ruky. Od včerejška to mažu heparoidem a leduju. Objevilo se mi to včera k večeru.Je to normální nebo jde o nějakou infekci? Samozdř. odpol. zajdu k dr, ale jsem po operaci, tak nechci zbytečně lítat.
díky
ahojda,ja to mela taky vetsinou je to od blbe naoichnute kapacky,ale muze to byt cokoliv,leduj a zavolej dr.litej tam po operaci hned-akorat neco chytnes
Záleží, co Ti kapalo a kam. Jestli jen obyčejný roztok např. Plasmalyte apod. a do žíly, tak se může stát, že už ten 4. den ta namáhaná céva působila jako takový cedníček, že trošku prosáklo mimo cévu (žílu). Pod zalepením a obvazem to nemuselo být tak vidět a všimla sis toho až dýl. Obyčejný roztok nevadí. Kdybys tam měla třeba chemoterapii, byl by to průšvih. Jiné roztoky než obyčejnou „vodu“ s nějakou malou příměsí, bys i cítila např. bolestivě a přišlo by se na to hned. Kdyby byla kanyla umístěná mimo žílu úplně, tak ten otok bude rychlý.
@rezetovad píše:
Pokračuj v ledování a mazání dál,pravděpodobně to bude zánět žíly ,nemůžu posoudit,nevidím,ale stává se to…
To si taky právě myslím. Díky ![]()
@danyk píše:
Záleží, co Ti kapalo a kam. Jestli jen obyčejný roztok např. Plasmalyte apod. a do žíly, tak se může stát, že už ten 4. den ta namáhaná céva působila jako takový cedníček, že trošku prosáklo mimo cévu (žílu). Pod zalepením a obvazem to nemuselo být tak vidět a všimla sis toho až dýl. Obyčejný roztok nevadí. Kdybys tam měla třeba chemoterapii, byl by to průšvih. Jiné roztoky než obyčejnou „vodu“ s nějakou malou příměsí, bys i cítila např. bolestivě a přišlo by se na to hned. Kdyby byla kanyla umístěná mimo žílu úplně, tak ten otok bude rychlý.
Já měla jen fiziol. roztok a ATB do žíly. Infuze byla píchlá dobře a byla zalepená, neměla jsem obvaz. Ten otok tam předtím fakt nebyl. Ono se mi taky stalo, že se mi to zachytilo o košili o povytáhlo z žíly, tak jsem šla za sestrou a ona mi to už vytáhla..asi po 5 hodinách mě to začalo bolet a hlavně na dotek. Jde cítit, že po kůží je tekutina. Modrák nemám. ![]()
@janape píše:
ahojda,ja to mela taky vetsinou je to od blbe naoichnute kapacky,ale muze to byt cokoliv,leduj a zavolej dr.litej tam po operaci hned-akorat neco chytnes
Určitě zavolám za hodinu. Má až od 8. Taky se bojím infekce.
Já beru ATB, tak možná to ten zánět utlumuje. Kdo ví, každopádně budu volat obvodní. ![]()
@Sumaya tak to by podle popisu vypadalo na ten drobný únik tou „opotřebenou“
žílou. Infekce bych se asi významněji nebála, protože pokud to bylo dobře píchnuté a vytažené a mělas ten vpich aspoň chvíli po vytžení krytý náplastí či tamponem, tak by se tam neměla infekce jak dostat. Trošku by záleželo na množství toho průsaku. Vidíš sama, jestli máš ruku o 1 cm širší nebo jako slůně. Velké množství by se dýl vstřebávalo.
@danyk píše:
@Sumaya tak to by podle popisu vypadalo na ten drobný únik tou „opotřebenou“žílou. Infekce bych se asi významněji nebála, protože pokud to bylo dobře píchnuté a vytažené a mělas ten vpich aspoň chvíli po vytžení krytý náplastí či tamponem, tak by se tam neměla infekce jak dostat. Trošku by záleželo na množství toho průsaku. Vidíš sama, jestli máš ruku o 1 cm širší nebo jako slůně. Velké množství by se dýl vstřebávalo.
Bylo to po vytažení krytý, ale když mě během těch dní odpojovali, tak používali přád stejný vršek na zašroubování hadičky, který mi pokládali na stoleček. Si myslím, že by se měl dávat pokaždé sterilní.
@Sumaya svatá pravda, prasárna jak blázen
. Nabaonzuj, kdes ležela
.
Toto je praktika velmi oblíbená a střílela bych za ni. Nicméně odhaduju, že kdybys něco chytla, tak už lítáš v horečkách, to by bylo rychlé. Doporučuju použitý špuntík nenápadně vyhodit s tvrzením, že ho smetla uklízečka, odnesla tatáž zmatená sestra, „se“ ztratil „sám“.
@danyk píše:
@Sumaya svatá pravda, prasárna jak blázen![]()
![]()
![]()
. Nabaonzuj, kdes ležela
.
Toto je praktika velmi oblíbená a střílela bych za ni. Nicméně odhaduju, že kdybys něco chytla, tak už lítáš v horečkách, to by bylo rychlé. Doporučuju použitý špuntík nenápadně vyhodit s tvrzením, že ho smetla uklízečka, odnesla tatáž zmatená sestra, „se“ ztratil „sám“.
Já měla zrovna v pátek brutální otok po odběru krve, ruku jsem nemohla narovnat, řídit jsem musela jednou rukou (naštěstí mám automat). Dneska už otok nemám, ale stále to bolí a udělaly se mi modřiny. Párkrát jsem to namazala arnikou, jinak jsem to moc neřešila.
@danyk píše:
@Sumaya svatá pravda, prasárna jak blázen![]()
![]()
![]()
. Nabaonzuj, kdes ležela
.
Já jsem řekla, že chci nový, že tento se válí na stolku. To jsem řekla po tom, co moje sestra mi řekla, že tohle se nesmí dělat…i ty stříkačky na průplach infuze nebo zbytku ATB v hadičce tam ležely jen tak položený v tom obalu.
![]()