Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj,
měla bych dotaz. Dnes mi náhodně při kardiologickém vyšetření byla zjištěna cysta ve slezině velikost 6×5cm. Roste rychlostí zhruba centimetr za měsíc. Kardiolog mě ihned objednal na velké sono břicha na pátek, kam se mám dostavit na lačno. Od čtvrtka od půlnoci nesmím jíst a pít.
Přesné znění ve zprávě: pod levou klenbou brániční stín nezvětšené sleziny, za ním je ovoidní stín 6×5cm, bez krevního toku, tekutinového obsahu cystického charakteru, nevím s čím souvisí…
Co to prosím znamená?? Máte někdo zkušenosti?? Mám docela strach…
jejda to nevím,ale cysta většinou co vím u sebe na vaječníkách tak je odtranitelná a není to nádor,neboj
,ale zákrok tě asi nemine,máš ji celkem velkou.Zkus pohledat v netu,tam se toho dovíš dost.Držím palečky!!!
Kdyz ti cystu objevili ted nahodne, jak vis ze roste o cm za mesic?
Jinak cysta neni zas tak zavazny problem. Obecne nejsou podobne utvary na slezine zas tak caste( nepomerne castejsi jsou urazy sleziny a jejich komplikace), takze pochybuju, ze se najde moc lidi se stejnym problemem. Nicmene je to vec resitelna a neni to rakovina.
@mroe Protože jsem u doktora byla na v říjnu a nebyla tam, proto to odpovídá cca centimetru měsíčně, možná i více.
@Pesee23 píše:
@mroe Protože jsem u doktora byla na v říjnu a nebyla tam, proto to odpovídá cca centimetru měsíčně, možná i více.
To mi řekl přímo sám doktor… ![]()
Ahoj, chtěla jsem se zeptat jak jsi dopadla s tou cystou na slezině. Mně ji doktorka našla na CT v červenci a měla 2×2 cm, zatím s tím nic nedělají, ale já mám pocit tlaku na levé straně pod žebry. Budu ráda za jakoukoliv odpověd.
![]()
@Martina5443 píše:
Ahoj, chtěla jsem se zeptat jak jsi dopadla s tou cystou na slezině. Mně ji doktorka našla na CT v červenci a měla 2×2 cm, zatím s tím nic nedělají, ale já mám pocit tlaku na levé straně pod žebry. Budu ráda za jakoukoliv odpověd.![]()
Ahoj, tak u mně to byl nakonec tekutinový obsah žaludku promítnutý do sleziny. Takže vlastně nic to nebylo. Budu na Tebe moc myslet. A pokud cítíš tlak, myslím si, že by bylo dobré navštívit doktora a žádat kontrolní sono
Díky za rychlou odpověd, já toho mám trochu víc, ted jsem 14 dnů po operaci nádoru na nadledvině. Naštěstí byl nezhoubný, ale hormonálně aktivní. O te cystě na slezině mi řekli právě po CT břicha a nadledvin a doktorka říkala, že je 2 cm je maličká, takže s tím nic dělat nebudou.Ten tlak mám asi od února a to jsem byla na operaci kvůli 10 cm velké cystě na vaječníku. Jinak jsem po celkové hysterektomii a odebrání obou vaječníků. A to všechno během jednoho roku.
![]()
Ahoj holky, chci se zeptat, zda je tady někdo se zkušeností s cystou na slezině? Mně ji našli náhodou při utz břicha v květnu, velikost cca vajíčka a nedělalo mi to problém. Cca měsíc zpátky se už ale začaly objevovat tlaky pod žebry při běhu, včera po 10ti minutách cvičení jsem musela úplně přestat a bolest byla tak 2h. Už se mi i stalo, že to začala píchat večer v klidu.. Tak zvažuji operaci..
Díky za jakékoli info ![]()
@Matylda2010 ahojky byla si nakonec na té operaci té sleziny? Čeká to teď moji sestru tak zjišťujeme informace… nic moc děkuji za odpověď
@Dasty31ž Nene, nebyla. Vyčkávala jsem… Z velikosti cca 8×3cm, jsem se dostala na 2×1cm a pak už jsem to úplně přestala sledovat. Narazila jsem na super chirurga v ÚVN a říkal, že do velikosti 10cm nedoporučuje operaci. Tak držím palce.
Dobrý den, řeším podobný problém. Můžete mi prosím napsat jméno toho doktora z ÚVN? Díky, Filip