Otok po včelím píchnutí

480
25.7.14 16:31

Otok po včelím píchnutí

Pěkné odpoledne všem, dcerku (2 r.)včera píchla včela do ruky, místo má oteklé (ne nijak brutálně, ale tak flek cca 7 cm) a hlavně si to snaží pořád škrábat. Asi půl hodky po píchnutí dostala Fenistil a dnes též, ale nemám pocit, že by to nějak zabíralo. Babské rady typu cibule, ocet apod. znám, diskuse na toto téma tu jsou, ale nemám pocit, že by to zabíralo. Zrovna v tom místě má něco jako nevystouplý hemagiom (takový ten červený flek, co mívají nejvíc malinká miminka), tak si nejsem jistá, jestli by se jí tam snáz nedostala infekce, pokud se jí to podaří rozškrábat. No a za 2 dny letíme na dovču. Nemáte někdo prosím další radu, jak co nejrychleji zmírnit otok a svědění? Měl by smysl třeba Dithiaden na noc? A jak dlouho ten otok asi bude trvat? Chystám se do lékarny, tak můžu něco pořídit. Děkuji všem. M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2674
25.7.14 16:36

Po dithiadenu by se to mělo hodně zlepšit, ale nevím jestli ho takto malé dítko může, navíc je asi na předpis. Já mám sice doma alergiky na stipnuti ale zrovna u dithiadenu už nemám pribal. leták abych se podívala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1961
25.7.14 16:38

Ahoj, otok by měl do 2 dnů zmizet, stejně jako svědění. Pokud nepomáhá fenistil (ono dneska už nepoužívají nic jiného ani včelaři), tak bych zkusila normálně chladit, ledovat, pokud to malou fakt otravuje. Jinak bych se nebála - alergik zjevně nebude :) Nebo ještě zkusit kalciovou mast.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
480
25.7.14 16:39

Já ho mám od dr., když má příšerný kašel a nemůže v noci spát. Máme doporučenou 1/2 a několikrát už ho měla, takže toho bych se nebála. Já jsem jako dítě ty reakce mívala hodně silné, tak si pamatuji, že mi Dithiaden dávali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1961
25.7.14 16:39
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
480
25.7.14 16:45
@puntice píše:
Ahoj, otok by měl do 2 dnů zmizet, stejně jako svědění. Pokud nepomáhá fenistil (ono dneska už nepoužívají nic jiného ani včelaři), tak bych zkusila normálně chladit, ledovat, pokud to malou fakt otravuje. Jinak bych se nebála - alergik zjevně nebude :) Nebo ještě zkusit kalciovou mast.

Jo, jo, děkuji. Chladíme, ale znáš to, dvouleté dítě se prostě v klidu dlouho neudrží. Jinak nevypadá, že by jí to nějak extra vadilo, náladu má dobrou, jen prostě každou chviličku škrábe a škrábe.
Akorát s tou alergií si nejsem jistá, teď to určitě nic závažného není, ale teď jsem při hledání právě vyčetla, že se to může vyvinout. Už jí píchla před měsícem a tam prostě neměla vůbec nic, ale to se mi podařilo rychle to žihadlo vytáhnout a taky to bylo doma na zahradě, takže hned cibule atd. V rodině máme silné alergiky (vyloženě anafylaktický šok), takže stejně asi příště budu v pozoru. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24797
25.7.14 16:47

@Tina1 Na otok hned po bodnutí prý funguje, dát na ránu hlínu. Jinak mít u sebe pro jistotu stále buď ten Dithiaden nebo Zodac. Ten je na předpis, ale i volně prodejný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2121
25.7.14 16:49
pul dithiadentu bych v pohodě dala:) na noc
@Tina1 píše:
Jo, jo, děkuji. Chladíme, ale znáš to, dvouleté dítě se prostě v klidu dlouho neudrží. Jinak nevypadá, že by jí to nějak extra vadilo, náladu má dobrou, jen prostě každou chviličku škrábe a škrábe.
Akorát s tou alergií si nejsem jistá, teď to určitě nic závažného není, ale teď jsem při hledání právě vyčetla, že se to může vyvinout. Už jí píchla před měsícem a tam prostě neměla vůbec nic, ale to se mi podařilo rychle to žihadlo vytáhnout a taky to bylo doma na zahradě, takže hned cibule atd. V rodině máme silné alergiky (vyloženě anafylaktický šok), takže stejně asi příště budu v pozoru. :)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1473
25.7.14 16:56

Koupit gel z ALOE VERA. Mléčnan hořečnatý, který obsahuje ta rostlina, mírní svědění a urychluje hojení, takže Aloe je dobrá i na spáleniny od sluníčka a dalších xxx věcí. Používám jí skoro na všechno ;) Na dovolenou idální věc…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
480
25.7.14 17:00
@bimbama píše:
@Tina1 Na otok hned po bodnutí prý funguje, dát na ránu hlínu. Jinak mít u sebe pro jistotu stále buď ten Dithiaden nebo Zodac. Ten je na předpis, ale i volně prodejný.

Jo, to je pravda, měla bych u sebe něco nosit, ono se to může hodit i mě. Ale jako perlička, ono se to stalo těsně před lékarnou, takže jsem tam s ní vlítla a prosila jsem něco na to, ale dala mi mokrý ubrousek a byla vyloženě protivná a já jsem rezignovala s tím, že jdem rychle domu, že to bude stačit. Daleko to nemáme, ale malou jsem musela nakonec nést a protáhlo se to. No a sebou ještě starší dcerku (4 r.).

Zkusím Dithiaden i Calciovou mast, snad to úplně neroškrábe. Děkuji všem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5088
25.7.14 17:11

Já dávám hned calcium chloratum… je to na otoky… /dávám to i při laryngitidě u syna/… je to volně prodejné a je to proti otokům..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
480
25.7.14 21:26
Děkuji všem za rady. Viditelně se jí to teda zhoršilo a t o se mi zdálo, že už si to moc neškrábe, tak jsem, dostala ten Dithiaden
@Selfi píše:
Já dávám hned calcium chloratum… je to na otoky… /dávám to i při laryngitidě u syna/… je to volně prodejné a je to proti otokům..

A prosím v jaké formě je to calcium, to se nepoužívá lokálně, když dáváš při LAR? Omlouvám se, ale nezmám to. A jaký efekt to má při té laryngitidě?
Už jí párkrát měla.

Jinak všem děkuji. Viditelně se jí to teda zhoršilo a to se mi zdá, že si to už neškrábala, tak doufám, že do rána nebude mít ruku oteklou až k lokti, jak jsem to mívala já. Dostala půl Dithiadenu, obklady už moc nechtěla, ale koupila jsem octanový krém, tak jí to pak ještě jednou namažu než půjdu spát.

Dík i za ten tip na Aloe Vera, já zatím s sebou budu v kočárku nosit aspoň ten octanový krém a pak někde pořídím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2513
25.7.14 21:45

Ahoj zakladatelko, včely chováme, sice teprve rok, ale o žihadlech už něco vím. :mrgreen: Obvyklý průběh u nás všech je ten, že v nultý den po žihadle reakce skoro žádná, první a druhý den po žihadle to pořád dál otéká a fest svědí, po cca 48h se to začíná zlepšovat a splaskávat, ale svědí to pořád. Hodně záleží na tom, jak rychle se povede žihadlo dostat ven a kolik jedu se stihne dostat do těla. Že by něco vyloženě zázračně pomohlo jsme zatím nezjistili, mažeme Fenistilem, calciovkou a takovým větrovým gelem, aloe taky dáváme, chladíme, ale stejně to prostě chce čas. Nejhorší je dostat ho dolů do nohy, to mi otéká nejvíc, bolí a nejdéle trvá, než splaskne. Ale dali jsme se na vojnu, musíme bojovat. ;) Zrovna nedávno jsem četla, že včelí jed, i když to není příliš známé, je mnohem silnější a nebezpečnější, než je jed třeba sršní. Takže tak. Pokud to má malá na ručičce a bojíte se rozškrábání, zkusila bych jí to třeba přes nějaký chladivý obklad lehce převázat šátkem nebo malým obvazem, aby na to nemohla. Držím palce, zítra večer už by mělo být líp. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
480
25.7.14 22:00
@Ronnie píše:
Ahoj zakladatelko, včely chováme, sice teprve rok, ale o žihadlech už něco vím. :mrgreen: Obvyklý průběh u nás všech je ten, že v nultý den po žihadle reakce skoro žádná, první a druhý den po žihadle to pořád dál otéká a fest svědí, po cca 48h se to začíná zlepšovat a splaskávat, ale svědí to pořád. Hodně záleží na tom, jak rychle se povede žihadlo dostat ven a kolik jedu se stihne dostat do těla. Že by něco vyloženě zázračně pomohlo jsme zatím nezjistili, mažeme Fenistilem, calciovkou a takovým větrovým gelem, aloe taky dáváme, chladíme, ale stejně to prostě chce čas. Nejhorší je dostat ho dolů do nohy, to mi otéká nejvíc, bolí a nejdéle trvá, než splaskne. Ale dali jsme se na vojnu, musíme bojovat. ;) Zrovna nedávno jsem četla, že včelí jed, i když to není příliš známé, je mnohem silnější a nebezpečnější, než je jed třeba sršní. Takže tak. Pokud to má malá na ručičce a bojíte se rozškrábání, zkusila bych jí to třeba přes nějaký chladivý obklad lehce převázat šátkem nebo malým obvazem, aby na to nemohla. Držím palce, zítra večer už by mělo být líp. :hug:

Díky moc, to teda přesně sedí na to co si trochu pamatuji z dětství i to jak se jí to vyvíjí. Taky jsem to prostě musela přetrpět a nic moc nepomáhalo. Má to určitě horší než ráno, ale podle toho co píšeš, to nemusí znamenat nějakou komplikaci, ale běžný průběh. A je fakt, že mi to trvalo dlouho než jsem to žihadlo vytáhla. Tak budem zítra chladit a patlat a neděle už bude doufám lepší. Jsem jí ostříhala nehtíky co to šlo, aby si to neškrábla do krve. A Vám přeji co nejméně alergických reakcí na včelí bodnutí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5088
25.7.14 22:30

@Tina1 to calcium chloratum je ve formě sirupu, když má malý štěkavý kašel… takový ten počátek laryngitidy..tak okamžitě dám lžičku, tím pádem by mu to mělo v krčku splasknout a hned dám půlku dithiadenu… v podstatě jsme to vždy takto ustáli bez nutnosti čípku… určitě si to pořiď.. už jen kvůli té lar.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek