Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, muzu se zeptat, jak ti dopadla operace? Jak se citis rok po operaci? A co ti dr. Slauf rekl? Na kolik cca let ti operace vydrzi? Vekem bohuzel svaly ochabuji apod. Nebo mi muzes prosim napsat na muj ucet soukrome zpravu, mela bych spoustu otazek. Na operaci jdu za 2 mesice. Dekuji! Hezky den.
@PP0 Ahoj, jsem celkem spokojená, na tu bídu, která to před operací byla, jsem momentálně ve stádiu, kdy mi jen párkrát do měsíce ujedou větry a to musím být opravdu nesoustředěná. Jinak pokud vím, že to na mě jde, vše udržím.Ale už je to bohužel v hlavně a ten strach budu mít asi pořád. Dr. Šlauf mi k tomu nic neřekl, ani to, že by se to mělo věkem horšit. Po operaci jsem byla ještě na několika kontrolách včetně té, kde sondama měří, jak sverac funguje a tam se skutečně potvrdilo, že sverac je spojený a aktivní. Skoro bych řekla, že časem je to lepší a lepší. Teď mě trápí estetická stránka věci. Moc mě mrzí, že jsi na tom stejně jako já. Ptej se na cokoliv, já jsem bohužel před operací žádné informace nenašla.
Moc gratuluji, ze se operace podarila! Myslim si, ze vetry ujedou i zdravemu cloveku. Jak rikas, clovek to ma v hlave a uz ma z toho strach, ze se stane nehoda. Jeste se zeptam, jake sverace jsi mela zpretrhane? Ja mam oba dva. Funguji mi na 50%. Na te manometrii bylo videt, ze mi ten vnitrni funguje jen na 50% - zlepsil se ti po operaci i ten vnitrni sverac? Myslim tim, zda bylo na manomentrii videt, ze ty hodnoty jsou lepsi? A jak dlouho jsi byla na sale a pak v nemocnici?
Jeste se zeptam, zda jsi pred operaci „spinila“. Nekdy se mi stane, kdyz je stolice trochu ridsi, tak i kdyz se ocistim po toalete, tak „spinim“ ( to je tim narusenym vnitrnim sveracem). Kdyz jsem toto tehdy rikala svemu gynekologovi, tak ten rekl, at to neresim, ze chlapi normalne „spini“. V tehotenstvi jsem si zazila ruzne stresy a od te doby uz lekarum nejak neverim, jen nekterym. Ani k tomu proktologovi mi nenapsal zadanku, musela jsem si odbornika vyhledat sama a ten me nastesti vzal i bez zadanky. Na druhou stranu si rikam, at to neresim, treba jednou skoncim nekde lezici v LDN a tam bude jedno, zda mi funguji sverace ci ne - zazila jsem to u dedy, kdy vsem pacientum , i tem nelezicim, automaticky davali pliny.
@PP0 teď jsi mi odpověděla na věc, kterou neustále řeším a je mi z toho smutno. Nevěděla jsem, že to „špinění“ způsobuje ten narušený svěrač. Myslela jsem, že se jen nějak nedokážu pořádně očistit, že mi to tam zůstává někde v těch jizvach, i když mi to přišlo divné. Tak tohle mi zůstalo. Ano, měla jsem přerušené oba. Na UTZ bylo krásně vidět, jak je nerv ve svěrači přerušený. O kolik procent se to zlepšilo nevím, ale je to zjevné. Taky chodíš k Šlaufovi? Já musím říct, že můj gynekolog to se mnou trpělivě řešil. Máš pravdu s tou LDN, nicméně mně je 30 let a žít s něčím takovým se normálně nedá. Teď si užívám normální věci jako před tím rok a půl ne. To byl stres kamkoliv jít nebo vyjet. Na sále jsem byla, myslím, přes 2 hodiny.
To jsem si vycetla na internetu, ze vnitrni sverac, i kdyz jsi v klidu, tak jsou v nem jakoby „tlaky“, ktere clovek vuli neovlada a zajistuji, aby zbytky hlenu atd.nesly z tela ven. Vnejsi sverac uz clovek dokaze vuli ovlivnit. Rodila jsem jen 3 hodiny, ale nenechali me vubec tlacit, pri druhem tlaceni mi zdr. sestra skocila na bricho a obrovska bolest. Miminko ze me vymackla jak pecku z tresne, pritom se nedusil, vse bylo v poradku. Jsem z toho taky nestastna, je mi 34 let a smirit se s tim nedokazu. Chodim k dr. Duchacovi. Ten mi rekl, ze po operaci se to zpevni, ale uz to nebude nikdy jako driv.
@PP0 můj porod byl taky rychlý, začal v 22,00 hod prasknutím vody, od půlnoci kontrakce a v 1,00 jsem šla rodit. Jen jsem jí nemohla vytlačit, tlačila jsem hodinu, potrhaná vevnitř, zvenka až ke konečníku i když udělali nástřih. Po propuštění z nemocnice jsem hned druhý den šla ke svému gynekologovi, že se mi nezdá zápach a k velkému překvapení ve mně zapomněli gázu a vatu. Takže rozjetý zánět, do toho rozpadlé celé šití k tomu všemu nepřidalo, spíše naopak. Dá se s tím zžít. V pondělí jdu poprvé po letech zase do práce, tak se trochu děsím. Přece jen n dělám v kanceláři, mezi lidmi a tam tyhle věci nejsou moc příjemné a vhodné. A ten je odkud?
On pusobi na vice mistech - Vinohrady, klinika Remedis a dochazi i do Podoli (tam me bude operovat) a resi vsechny problemy souvisejici s konecnikem. I me sam od sebe poslal do Podoli. Takovy vstricny pristup od sveho gynekologa neznam. Sveho gynekologa jsem musela pomalu prosit, aby mi napsal zadanku na rehabilitaci panevniho dna, protoze jsem trpela lehkou mocovou inkontinenci po porodu, ktera po rehabilitaci vymizela. V Podoli mi na UTZ prohlidli svaly panevniho dna. Byla tam moc mila pani doktorka, svaly zatinam spravne, mocovy mechyr a urodynamicky test v poradku, nic spatneho nezjistila, tak jsem odsud odjizdela uklidnena.
Nerozumim tomu, ze nekoho nechaji tlacit hodinu a na me hupsli a bylo po vsem. Pritom nebyl dle me duvod, jeste mi rikali, jak ma miminko krasny srdecni tep, i jsem ho slysela (mela jsem na brise ten pas snimajici ozvy).
Take si nedovedu predstavit, jak to budu resit, az pujdu do prace. Kdyz jsem to rikala primari v porodnici, tak mi rekl, at to neresim, ze na me muze nasledujici den spadnout lešení. A ze si mam s sebou nosit PET lahev s vodou, abych se po pouziti WC omyla. Doma jsem z toho brecela. To je reseni…Uz vidim maminky, ktere pracuji treba nekde ve fabrice u pasu a pomalu nemaji ani cas si dojit na WC - linka nepocka - jak „maji cas“ se jeste na WC nekde oplachovat.
@PP0 ty jo! Sláva mému gynekologovi! Trpělivě se mnou procházel všechny možnosti a metody řešení, od rehabilitací, medikací atd. Když nic nepomáhalo, sám mi udělal zmíněný urodynamický test, aby zjistil, jestli všechny svaly pracují a pak mi sám domluvil kontrolu v místní nemocnici. Nicméně jsem stejně následně musela až do Phy.
Moc mě mrzí, že v podstatě, máme obě asi do konce života trauma, úplně zbytečně. Člověk, který to nezažije, může být podle mě empaticky, jak chce, ale stejně si to nemůže úplně predstavit.
A co to potkavas za doktory? Já musím zaklepat, ale až na zmiňovanou doktorku, mám na doktory štěstí.
Dr. Šlauf je z Bulovky a je velmi vyhlášený. Jezdí za ním i z ciziny. Taky dělá vše kolem „zadků“.
Ja jezdim na gynekologii do nejblizsi nemocnice a dobri doktori odsud odesli a slouzi uz jich tam jen par a vzdy jsem narazila na toho, ktereho jsem nechtela. Ruzne se tam stridaji. A gynekolog, ke kteremu jsem chtela do jine nemocnice, ma plno, takze jsem na „cekaci listine“.
Behem tehotenstvi jsem si zazila tolik nervu (podezreni na Downovuv syndrom, hematomy v deloze, hrozil mi uz od 26 tt predcasny porod, atd) a vse vyvrcholilo tim porodem. Kdyz jsem jim rikala, ze to dole nemam v poradku, tak me odbyli vetou, ze mam posilovat svaly panevniho dna, ze je to normalni po porodu a dali mi brozurku. Pritom stacilo udelat i obycejny UTZ, kde by bylo videt, ze jsou sverace po porodu neprisite k sobe. A kdyz jsem se dostala az k primari, tak mi toto rekl (viz.nahore).
O dr.Slaufovi jsem se dozvedela, kdyz uz jsem problem resila s dr. Duchacem. Hlavne se bojim, aby mi ta operace pomohla. Pokud bude jen mirne zlepseni, tak nevim, jak se s tim smirim.
@PP0 to já jsem měla obě těhotenství téměř ukázkové. Jen první skončilo CS, protože byl malý koncem pánevním a u druhé jsem trpěla na různé malé nepříjemnosti, ale vůbec nic vážného. Dr. v nemocnici bylo zjevně proti srsti, že chci rodit přirozeně, navíc jsem se rozrodila v podstatě hned, jak jsem přijela do porodnice, což nepředpokládala, pač si chtěla do rána prospat. Prostě jsem jí nesedla a tahle jsem dopadla.
Na operaci jsem se strašně těšila, počítala jsem každý den. Věřím v to, že i tobě pomůže, alespoň tak jako mně. Já mám teda ještě ten problém, že trpím na větry, což se podepisuje na občasných unicích, ale je to minimální. Jen doufat, aby se to nestane v nevhodnou dobu.
Ja rodila zase v dobe obeda. Takze ani denni doba nam neprala. Nevyspaly nebo hladovy clovek, ten nema moc energie do prace.
Jeste se zeptam, i po tech nasledcich z 2.porodu, vybrala by sis radeji u 2.porodu cisar, jak ti navrhovali, nebo bys chtela zase prirozene? Kdyby sel vratit cas?
Kdyz jsem tu hledala o tomto problemu informace, tak jsem narazila i na diskuse, kde maminkam po porodu vznikla cystokela nebo rektokela ci si vytlacily konecnik, byly z toho zoufale, sex. zivot nulovy, stale to citily v posevnim vchodu, sportovat nemohly. Me zname se pri porodu urvala cast svalu panevniho dna a to uz nejde pry snad ani nejak operovat. Clovek uz je po takovem traumatu poskozeny na cely zivot. Toto me tehdy ani nenapadlo, ze vsechno takove se muze stat, verila jsem, ze to dobre dopadne.
Vis, pred materskou jsem pracovala ve velkem kolektivu lidi a chlapi si s vetry moc hlavu nelamali. Takze pokud po operaci budu schopna zadrzet i trochu tekutejsi stolici, budu spokojena. Trochu tekutejsi stolici po te operaci udrzis?
@PP0 haleď určitě bych šla zase do přirozeného. Celý život by mě mrzelo, že jsem to nezkusila a nezažila. Klidně bych rodila zase, bylo to něco neuvěřitelného.
Ano, taky jsem tady četla ty případy žen, kterým se co stalo. Takových žen jsem, bohužel, hodně, jak se o tom moc nemluví.
Já jsem udržela i klizma, musela jsem být tedy v klidu. Ale udržím i průjem, trpím na střevní bacily, gastritidy a zatím bez nehody. Takže za mě jen problém s těmi větry. Ale jen minimální.
@Anonymní píše:Edit.
Ano, taky jsem tady četla ty případy žen, kterým se co stalo. Takových žen je, bohužel, hodně, jen se o tom moc nemluví.
Ahoj, chtěla bych se zeptat, zda jste někdo z vás podstoupil tuto operaci. Před 15 měsíci jsem porodila dceru a byla jsem hodně poraněna. Do toho se mi celé šití rozpadlo. Začala mi inkontinence stolice. S gynekologem jsem to řešila téměř hned a až teď po roce po obcházení různých doktorů padl verdikt, že půjdu v září na tuto operaci. Při porodu mě zřejmě moc nastřihli a pak jak se to celé rozpadlo a ke všemu se do toho dostal zánět, tak to dopadlo fekalni inkontinencí. Celkem se i těším, že by to mohlo alespoň trochu pomoct. Tak jsem se chtěla zeptat na vaše zkušenosti. Operace bude probíhat u p. Dr. Šlaufa na Bulovce.