Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
To nevim, me treba nedelal dobre, ale zas mi na to zabraly jine leky. A trvalo nez to odeznelo uplne a mohla vysadit leky. Samozrejme ti muze pomoci
Je to prosté.
Sertralin je antidepresivum - tedy vyhlídka na to že by jsi to brala déle a zklidnilo tě to. Ale antidepresiva mají dlouhou dobu než zaberou a fungují jak mají. Takže něco hodnotit po první tabletce je trochu na prd. Mimimálně ten měsíc a pak hodnotit. Zrovna sertralin je ideální na sociální fóbie, takže pro tebe vybrala doktorka to nejlepší co mohla.
Oxazepam je lék na úzkost - tohle jsou nic moc věcičky, hlavně z dlouhodobého hlediska. Uklidní to aktuální stres ale to je vše. Nelze to brát donekonečna. (na letáku je přímo napsáno že nesmíš brát déle než dva měsíce - z medicínského hlediska je to doba kdy si zařídíš terapii a začnou zabírat antidepresiva)
Hlavně si najdi PSYCHOLOGA, který tě naučí jak ty situace zvládat - prášky ti nebudou pomáhat věčně a schovávat se věčně taky nemůžeš.
Oxazepam ale neni navykovy a da se brat dlouhodobn ne
Myslim tim ze nespada do kategorie benzodiazepamu..
@Andy27 právěže ne, Oxazepam je benzodiazepam a nesmí se užívat déle než dva měsíce…
To, co popisujes, vypada na sociofobii/uzkostnou poruchu, takze by mela zabrat anxiolytika nebo antidepresiva. Anxiolytika (jako je Oxazepam) by mela zabrat relativne rychle (a indikace je skutecne spravna na fobie), antidepresiva zabiraji pomaleji. U Sertralinu se zacina mensi davkou (25) a zvysuje postupne na 50, aby se snizily vedleji ucinky. A kazdopadne doporucuju psychoterapïi. Drz se, je to lecitelne, chce to cas, nemas se za co stydet
![]()
Jak já ti rozumim.. u mě už je to pár let zpět co to začalo. Oxazepam mi taky nedělal dobře - hned sem po něm usnula a po probuzení uplně nanovo.
Holky děkuji
takže bych měla asi požádat o náké antidepresiva.. :-/ jen muže mi je předepsat lékař obvodák já už nechci k psychiatroj
Když já se i hrozně stydím před přítelem chceme miminko a mě nečeká už nic jiného než umělé a tam bych musela pak s pravdou ven co beru že docházím na psychiatrii atd.. bože jak já se stydim!!!
@Irisa Tak já jsem začala u 50 SETRALINU a opravdu mi bylo hodně špatně
Jezisi nojooo
, mas pravdu…ja uz v tom mam bordel, preci jenom uz je to nejaky rok co Ad neberu ![]()
Nemáš se za co stydět. Taky sem tim prošla a stále procházim a za 3 týdny čekáme miminko a nikdo s tim nemá problém. Dnes už se na to pohlíží jinak
Snažím se si říkat že jednou to skončí že to si myslel každej že už nebude lépe a ono bude ale ta doba já ani nevím co mam dělat..
jak dlouho jste bojovali vy než jste se dostali do normálního stavu. Pokud jsem doma je mi dobře tu mám svůj svět ale jak příjde návštěva je to horší a jít někam na kafe a sednout si naproti někomu a jen tak si povídat je promě nepředstavitelné a do toho se připojilo motání hlavy..
@Anonymní píše:
@Irisa Tak já jsem začala u 50 SETRALINU a opravdu mi bylo hodně špatně
Ach boze, ty doktori si neprectou pri predepisovani poradne aspon SPCko (odborny pribalak)
![]()
A proboha tohle je ten problem - kdyz nekdo dostane mocove kameny nebo zanet slepeho streva, tak se nestydi, ale kdyz je clovek psychicky nemocnej, tak se TAKY nESMI STYDET!!! A psychiatra si vyber treba jineho, ale jdi tam, neni to nic zleho
![]()
@Anonymní píše:
Holky děkujitakže bych měla asi požádat o náké antidepresiva.. :-/ jen muže mi je předepsat lékař obvodák já už nechci k psychiatroj
Když já se i hrozně stydím před přítelem chceme miminko a mě nečeká už nic jiného než umělé a tam bych musela pak s pravdou ven co beru že docházím na psychiatrii atd.. bože jak já se stydim!!!
musíš k psychiatrovi, antidepresiva nejsou sranda, hlavně ze začátku se musí hodně sledovat jestli to zabírá jak má. Navíc tam nejde jenom o pilulky - na začátku braní AD se občas objevují myšlenky na sebevraždu atd. takže fakt není dobré hrát si na hrdinku. A hlavně si zařiď tu terapii, mít v tomhle stavu miminku není nejlepší nápad. Nejdřív se dej do kupy a pak řešte miminko.
a až budeš o. k tak na umělém ani nebudeš muset nic říkat - ale přijít tam v akutní fázi soc. fóbie nebo na začátku braní AD ti asi stejně řeknou že bude lepší chvíli počkat.
Není se za co stydět - za prvé má dneska psychiatra každý druhý občan ČR a antidepresiva každý třetí. Hlavní je že ukážeš vůli něco s tím udělat (psycholog + správné léky) a nikdo tě odsuzovat nebude. ![]()
@mishula Děkuji vím jak to myslíš ale já bych musela pak i před přítelem s pravdou ven že chodím k psychiatroj.. měla bych to brát v pohodě ale fakt mi je přednim trapně (jen před ním).
Takže na OXAZEPAM si nemam zvykat protože to skončí brzo..za dva měsíce braní.
Vy co jste brali AD brali jste je večer či ráno (každý kdo má něco podobného si bere lék ráno já jediní měla brát SETRALIN večer a za boha jsem ji nemohla vysvětlit že chci něco slabšího a ráno
Dobrý večer, potřebuji radu, podporu
vypsat se.. (sama nevím)!
takže jsem odbourala vše i uplně všedni věci jako je jít ke kámošce na kafe dojit si ke kadeřníkoj, uřad, banky.. vyhýbám se všemu kde bych měla být v kontaktu s lidmi protože to se mi děla nejhůře.. myslíte že OXAZEPAM tyhle stavy zvládne? Nerada bych sním jen zabývala čas
OMLOUVÁM SE ZA SLOGAN
Vše začalo před 2 měsíci kdy jsem poprvé zažila pocit. který neumím ani popsat neklid, ztěžknutí nohou, nervozitu, pocit že neudržím ani skleničku a strach vylézt z baráku (týden jsem stím bojovala sama doma a zašla si k obvodnímu lékaři a ten mi předepsal OXAZEPAM) ale protože mi to nedalo objednala jsem se k psychiatričce a nic podobného nechci zažít okamžitě mi léky od obvodáka zatrhla nasadila SETRALIN a ten semnou tedy hodně zamával po jedné tabletě jsem myslela že je to moje smrt -měla sem co dělat abych nejela na pohotovost-rozčíleně jsem za ni okamžitě šla co to mělo znamenat co to je za leky její vysvětlení bylo dosti d. bilní!!! A nasadila mi opět léky eště sIlnější a opět jen na noc a mou diagnosu stanovila na UZKOSTI asi po 5 minutách zadávání udaju. Takže jsme se vratila opět k OXAZEPAMU a chci se zeptat na zkušenosti sním..zda to co dokáže prášek je jen jednorázové nebo mam počkat až ho budu brat pár dni že to zabere více nák.. Jsem zoufalá celí život se mi otočil vzhuru nohama někdy je dobře někdy huř a ted jsou dny kdy hrozně. Samozřejmě se za to hrozně stydim a neřekla jsem to ani přítelovi i když mé vymlouvání že nikam nechci chodit je už dosti nápadné… mam panicky strach že někam pudu a bude mi špatně nemužu ani sedět jak mě to chytne a děte někam na kafe a prostujte to celé