Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj holky, jsem už trošku zoufalá tak se zkusím vypsat zde. Cca 3 měsíce mi začali šíleně padat vlasy. Vlasy jsou snad všude
Ani nemluvím o tom, když si vlasy umyju a pak rozčešu to je katastrofa… Prosím ráda bych se zeptala některé z vás co vám na tento problém pomohlo, budu moc ráda za tip.
Já beru Zinek+Selen.
Jsi po porodu, přechodu a nebo po covidu?
Držíš nějakou dietu?
Spíš dobře? Nějaký závažnější psychické problémy?
Máš nějaké jiné zdraconí obtíže?
@Ou po porodu nejsem… Covid jsem měla před 3 měsíci…poslední měsíce mám problémy se zády a břichem takže jsem byla na různých vyšetření kde se teda ukázalo že všechny bolesti jsou od zad… Spánek je takový střídavý když mě chytnou záda moc toho nenaspím
trpím panickými ataky ale už dlouho s vlasy jsem nikdy problémy neměla proto mě toto trochu děsí ![]()
Je treba nechat vysetrit zelezo a stitnou zlazu. To byvaji 2 nejvetsi zabijaci na vlasy.
Pokud to dopadne dobre, cili nenajde se pricina, tak nasadit zinek a vysoke davky vitaminu D a C.
Otazka, vlasy ti vypadavaji rovnomerne vsude, nebo mas nejakou zonu, kde se to vic deje?
@Aneta009 píše:
@Ou po porodu nejsem… Covid jsem měla před 3 měsíci…poslední měsíce mám problémy se zády a břichem takže jsem byla na různých vyšetření kde se teda ukázalo že všechny bolesti jsou od zad… Spánek je takový střídavý když mě chytnou záda moc toho nenaspímtrpím panickými ataky ale už dlouho s vlasy jsem nikdy problémy neměla proto mě toto trochu děsí
Jo - tak to vypadá na ten covid - právě po těch dvou, třech měsících to začíná padat. Díky covidu se zarazil růst vlasů, a teď holt vypadají a narostou místo nich nové.
Nic moc s tím nenaděláš, pro lepší pocit můžeš koupit třeba vlasové hnojivo, nebo nějaké vitamíny kde je zinek, selen a methionin.
Pro jistotu si zajdi za praktickou lékařkoum, nech si zkontrolovat štítnou žlázu, hladiny B vitamínů a železa, jestli to padání nemůže být ještě z něčeho jinýho.
Pokud jsi mela covid, jedna se s nejvetsi pravdepodobnosti o jeho nasledek, odpovida i casovy odstup od jeho prodelani. Mela jsem to same (a nekolik lidi v mem okoli), vlasy padaly opravdu masivne a v momente, kdy jsem cekala, ze budu mit viditelne lysiny, to prestalo. Nicmene vlasy se davaly minimalne rok dohromady. Brala jsem Biosil, pripadne Methionin, vitaminy, ktere zminuje warita vyse + na doporuceni tez Jancuv ledvinovy caj. Myslim si ale, ze by to prestalo i samo, nebyla jsem v brani vyse uvedeneho prilis poctiva ![]()
Drzim palce, at to brzy prejde, je to celkem desive… ![]()
@warita píše:
Je treba nechat vysetrit zelezo a stitnou zlazu. To byvaji 2 nejvetsi zabijaci na vlasy.Pokud to dopadne dobre, cili nenajde se pricina, tak nasadit zinek a vysoke davky vitaminu D a C.
Otazka, vlasy ti vypadavaji rovnomerne vsude, nebo mas nejakou zonu, kde se to vic deje?
ve skutečnosti za to štítná žláza ani „železo“nemůže prakticky nikdy
vyšetřujeme to u padání vlasů vždy a nikdy se to na to nedá shodit
takže reálné příčiny
1- stres – naprosto nejčastější příčina – a to i s efektem dojezdu až pár měsíců nebo rok po nejhorších stresech…
2. hormonální změny – po porodu, perimenoupaza, přechod a kolem toho
3. genetika, nevyvratitelně
4, covid, bohužel v poslední době i po covidu
ládování se vysokýma dávkama C nebo D nemá na vlasy naprosto, ale naprosto žádný vliv a je zcela zbytečné
5.
někdy hrajou roli i nevhodné úpravy, násilná chemie na vlasy nebo brutálně utažené culíky, ale ten stres, to je mnohem, mnohonásobně častější příčina padání vlasů
@Borrealis píše:
ve skutečnosti za to štítná žláza ani „železo“nemůže prakticky nikdyvyšetřujeme to u padání vlasů vždy a nikdy se to na to nedá shodit
takže reálné příčiny
1- stres – naprosto nejčastější příčina – a to i s efektem dojezdu až pár měsíců nebo rok po nejhorších stresech…
2. hormonální změny – po porodu, perimenoupaza, přechod a kolem toho
3. genetika, nevyvratitelně
4, covid, bohužel v poslední době i po covidu
ládování se vysokýma dávkama C nebo D nemá na vlasy naprosto, ale naprosto žádný vliv a je zcela zbytečné
5.
někdy hrajou roli i nevhodné úpravy, násilná chemie na vlasy nebo brutálně utažené culíky, ale ten stres, to je mnohem, mnohonásobně častější příčina padání vlasů
dovolim si nesouhlasit, stina zlaza muze zpusobit dost krute padani vlasu, zname z rodiny. A aky dost casto to JE pricina padani vlasu.
Ladovani vitaminem D konkretne muze dojit k hodne zlepseni celkoveho stavu orgnizmu a hlavne se tim neda skoro nic zkazit, takze stojim si za tim, co jsem rekla a od lekarky bych teda ocekaval lepsi rozhled, sorry.
EDIT: ano stres je samozrejme dalsi takovy zabijak. Dovolila jsem si ho vynechat, zda ma zakladatelka stres, to snad vi sama. Hodnoty zeleza a stine zlazy si sama nezmeri.
@warita píše:
dovolim si nesouhlasit, stina zlaza muze zpusobit dost krute padani vlasu, zname z rodiny. A aky dost casto to JE pricina padani vlasu.
![]()
no není, není
ve skutečnosti to není příčina padání vlasů prakticky nikdy
každému kdo přijde s padáním vlasů štítnou žlázu vyšetřím a co? a nikdy nic…už jsem jich viděla stovky…a nic
chápu že jste laik, a tak chápu že laik může hlásat do světa bludy a ještě si v tom libovat
a myslet si jak má pravdu
no, nemá, podle nějaké své jedné jediné zkušenosti z rodiny opravdu nemůžete soudit na to, jak je to časté a co je nejčastější
@Borrealis píše:![]()
no není, neníve skutečnosti to není příčina padání vlasů prakticky nikdy
každému kdo přijde s padáním vlasů štítnou žlázu vyšetřím a co? a nikdy nic…už jsem jich viděla stovky…a nic
chápu že jste laik, a tak chápu že laik může hlásat do světa bludy a ještě si v tom libovat
a myslet si jak má pravduno, nemá, podle nějaké své jedné jediné zkušenosti z rodiny opravdu nemůžete soudit na to, jak je to časté a co je nejčastější
placej klidne dal, JE JE. Jses neurolozka tusim, nebo co mas za specializaci??
Ze stitky padaji vlasy jako vlocky draha.
Ono se to o té štítné žláze říká, a když jsem byla bez praxe, věřila jsem tomu
nyní, už ověřeno praxí — vidět to není a nestává se to
jsou lidi co se léčí se štítnicí a vlasy se jim nehnou
a pak ti, co přijdou s padáním vlasů…a štítnice jako obvykle – odebrána, vyšetřena, m děláme to u všech a jako obvykle nic, normální nález
stále čekám na to, kdy konečně objevím rozbabranou štítnici jen podle padání vlasů a ono ani heverem ![]()
takže opravdu platí stresy – stresy, stresy / psychika /
a pak hormony, covid a tak dále
ani ládování se vitaminem D ani C žádný vliv na vlasy nemá, až budete mít tisíc a více vlastních pacientů, kterým jste těmito vitamíny zachránila vlasy, udělejte studii, obhajte si jí a máte přísun peněz do konce života
/ ale zklamu, nepovede se vám to, bohužel, je to škoda, bylo by to supr, ale nefunguje to /
@Borrealis az na to, ze kdyz idi zacnou brat C a D, tak jim rostou vlasy jako splasene. Ale tak dik, zes nam vyvratila neco, co bezny clovek pozoruje v praxi. ![]()
@warita píše:
placej klidne dal, JE JE. Jses neurolozka tusim, nebo co mas za specializaci??Ze stitky padaji vlasy jako vlocky draha.
je mi líto, ale nepadají
zkuste si najít nějakou jinou víru
z praxe to potvrdit nejde, samotný by se mi líbilo, ale nic, není to tak
mám za sebou opravdu mnoho, mnoho odběrů na tyto situace, poslední paní jsem psala výsledky včera, opět padání vlasů / ona po covidu a po velkých stresech/
a zase nic, štítnici má vzornou, je to v pořádku odebrat to, ale dopadlo to jako vždycky
přesvědčovat vás nemohu a ani nebudu, ani to není účel
@Borrealis ptam se te jeste jednou na specializaci? Moje teta je endokrinolog. Mas nemas?
Pro mě by bylo velice úlevné mít tak jasnou příčinu a bejt za hvězdu
ale nefunguje to
stále čekám, i po těch stovkách odběrů na situaci " padají mi náhle vlasy " na konečně učebnicovou štítku aby sme to mohli na to hodit a já byla konečně úspěšná v lovu
a prd velebnosti
a nic
a tak mi zbejvá jako vždy pohovor o stresech, psychice, hormonech, jak to měla maminka a v poslední době i o covidu ten bere holkám vlasy po hrstech / viz zakladatelka /
a tak je prosím nenalejvejte falešnou nadějí, protože budou zklamány
po tom covidu se naštěstí většinou vlasy tak nějak postupně obnoví, i když na pokaždý, ale u většiny ano
když je to hormonální, je to nevratné
genetika taky bez šance
po psychických otřesech se obvykle vlasy postupně regenerují, ale může začít alopecia areata a to už je zcela jiný a těžký oříšek
základ je, nedávat lidem falešnou naději a ani to, že luskneme prsty a máme příčinu a jasné řešení
bo nemáme, v praxi bohužel nemáme